black transparent borders when exporting animation

General discussion related to SketchUp Pro and Make

black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Mon May 10, 2010 9:35 pm

Hi,

for some strange reason I hope you or someone here can tell me, when I work on the model I've been working for some days and which I care about :? :roll: I find this problem out:

with my old scenes in it everything is ok but if I create a new one, when I export the animation, whenever this new scene is involved, I get the result I attached: 2 horizontal black transparent borders.

After a check: those borders are of a part I should not see and the area among the borders is the right working area. So When I render in thea, they can't match.

Maybe it's simpy me that I am ignorant (hope it's not a bug in my file :()
0

rubius 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby thomthom » Mon May 10, 2010 9:54 pm

Something has changed the aspect ratio of the camera.

Type this into the Ruby Console:
Sketchup.active_model.active_view.camera.aspect_ratio = 0
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby solo » Mon May 10, 2010 9:57 pm

Cool script, anyway to have it as a right click option for future use?
0
http://www.solos-art.com

If you see a toilet in your dreams do not use it.
User avatar
solo 
Global Moderator
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby thomthom » Mon May 10, 2010 9:58 pm

My V-Ray Toys has a feature to adjust the aspect ratio of the SU camera.
You don't actually need V-Ray to use the plugin.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Mon May 10, 2010 10:15 pm

Thank you thomthom.

Unfortunately, it doesn't look to work. I pasted it (and enter) in the ruby console, and tested again. Same borders :(
0

rubius 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby thomthom » Mon May 10, 2010 10:25 pm

Do you have some rendering plugin installed? I think I remember some mentioned here that sets the SU camera automatically based on the render settings.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Mon May 10, 2010 10:29 pm

yes, I have installed Thea plugin for sketchup. It could have some sense? Actually the old scenes in that model work and they were set before installing the plugin. But if I make a test with a new model, from scratch, everything is ok... :?
0

rubius 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby Gaieus » Mon May 10, 2010 10:32 pm

Also, there is "FixAspectRatio" at Smustard's:
http://www.smustard.com/script/FixAspectRatio

But that should actually do the same trick as thomthom's snipplet.

Indeed there are rendering plugins that do this(an earlier version of Twilight for instance). Very useful if you need it - can indeed be annoying when you don't
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Mon May 10, 2010 10:54 pm

So the only way to fix my problem with this model is to temporarily unistall Thea plugin or is there something else?
0

rubius 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby Gaieus » Mon May 10, 2010 11:07 pm

I'm not sure it is Thea plugin. Most of the renderers that do this work from inside SU. Maybe ask Tomasz (author of the plugin) if he knows anything about it.
Have you tried the smustard plugin I linked above?
_______

Edit: I tried to export something with a different aspect ratio as my SU window to Thea and it did not put these bars in.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Mon May 10, 2010 11:22 pm

Gaieus wrote:I'm not sure it is Thea plugin. Most of the renderers that do this work from inside SU. Maybe ask Tomasz (author of the plugin) if he knows anything about it.
Have you tried the smustard plugin I linked above?
_______

Edit: I tried to export something with a different aspect ratio as my SU window to Thea and it did not put these bars in.



Yes, thank you for the link. I tried it and the bars disappeared from my view while working (I "refreshed" my scenes after applying the plugin and they seemed to be fine) but come back when exporting animation. (also tried to "freeze" thea plugin putting it in a zip file but is the same).


EDIT: Actually, while working in the 3d model, when the image is still now the aspect ratio is ok. But when I pass from a scene to another. During the transition the borders come back. When the image is "stopping" the borders now disappeare again.
0

rubius 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby notareal » Tue May 11, 2010 9:38 am

If you have set custom camera by SU2Thea, simply change camera back to original (SU2Thea exporter > Scenes > SU Window in view parameters).
0
Welcome to try Thea Render, Thea support | kerkythea.net -team member

notareal 
Thea Render Support
Thea Render Support
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby Gaieus » Tue May 11, 2010 11:49 am

That's what I also suspected but when I set it to something else than my current aspect ratio, I did not get those bars. Should I have?
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby Chris Fullmer » Tue May 11, 2010 4:29 pm

Also, you now have those bars set in each scene. So everytime you click on to a different scene, it re-enables the bars. You will need to go through and remove the bars from eaxh scene then update the scene one by one. Unless someone has a snippet to do that automatically...
0
Lately you've been tan, suspicious for the winter.
All my Plugins I've written
User avatar
Chris Fullmer 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Tue May 11, 2010 6:41 pm

Thanks for your support,

at the moment the only thing that seems to be working is to set the thea exporter ratio scene at 800x600 (the ratio I nedd in my animation) and update each scene.
0

rubius 
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby Chris Fullmer » Tue May 11, 2010 7:21 pm

Try this snippet. paste it into the ruby console and hit enter (please save your model first, I don't want to be blamed if this goes wrong (which it should not, its a safe little snippet, but you never know!))

Sketchup.active_model.pages.to_a.each { |e| e.camera.aspect_ratio = 0.0}

That should clean up all pages automatically.

Chris

EDIT: By the way, that should all be input as a single line of code.
0
Lately you've been tan, suspicious for the winter.
All my Plugins I've written
User avatar
Chris Fullmer 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: black transparent borders when exporting animation

Postby rubius » Wed May 12, 2010 9:03 pm

Thank you Chris. I'll try it :)
0

rubius 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 



 

Return to SketchUp Pro & Make Discussions

cron

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

Visit our sponsors: