[Plugin] Solid Inspector

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby Dave R » Mon Oct 07, 2013 7:49 pm

Looks like you have a permissions problem. Go to the Plugins folder, right click on it and open Get Info. At the bottom edit the permissions so all are set to Read & Write.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby tt_su » Tue Oct 08, 2013 9:05 am

Try to remove TT_Lib completely and then reinstal it. (Make sure to exit all SketchUp windows first.)
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby docloco » Wed Oct 23, 2013 1:32 pm

Screen Shot 2013-10-23 at 3.26.35 PM.png
I am trying to install this plugin on a Mac, however, the root file for the plugins doesn't exist. Where do I put it? Here's is a screen shot of the hard drive location. I have the latest version of Google Sketchup Make.
0

docloco 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby Dave R » Wed Oct 23, 2013 1:50 pm

Look in the right place. It does exist.
2013-10-23_07-46-28.png

For SU2013 the Plugins folder is located under the User. You'll need to make the hidden Library folder visible, though. Why not make it easier for yourself and use the Sketchucation Plugin Store to automatically install plugins?
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby G64 » Sun Nov 24, 2013 2:37 pm

Hi,
I hope this won't offend anyone, I use Mac and I am trying to install your plugin. I installed the TT library. The install or rbz files is easily managed within SU8. However to install the actual rb plugin, I can't seem to make it work. I followed the instructions for Mac users found here:
http://help.sketchup.com/en/article/38583
it says:
"If you have a file with the .rb extension, you can install the plugin by placing the Ruby script file into the appropriate folder, and then restarting SketchUp."
"Mac OS X - the default location is: Version 8 and older: [YOUR USER NAME]/Library/Application Support/Google SketchUp #/SketchUp/plugins"
I even had to create a plugins directory, pasted your rb script there and restarted SU8, the plugin won't show in the menu.

Have I missed something?

Has anyone had any success installing this plugin in a Mac running SU8?

Thanks, G64
0

G64 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby Dave R » Sun Nov 24, 2013 3:55 pm

It looks to me as if you followed the instructions for SU2013 which are different than for SU8. You didn't need to create a Plugins folder because it already exists in the right place. For SU8 go to Macintosh HD/Library/Application Support... You'll find the Plugins folder there, instead. Put the .rb file there and restart SketchUp.

Better would be to install the Sketchucation Plugin Store and let it automatically install plugins for you.

By the way, make sure you have full Read and Write permissions established for the correct Plugins folder. And get rid of the folder you made.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector (1.1.0) — 30 June 2011

Postby tt_su » Mon Nov 25, 2013 10:26 am

G64 wrote:However to install the actual rb plugin,

Install it as an RBZ package from the Plugin Store: http://sketchucation.com/resources/plug ... _inspector

(I haven't had time to update all my threads to point to the Plugin Store yet.)
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Sauronbloo » Tue Jan 07, 2014 7:33 pm

I've looked everywhere for this plugin, but dl fails on sketchucation, and on RLD they say it was taken down at the author's request. Where can I find this please?
0

Sauronbloo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby massimo » Tue Jan 07, 2014 7:43 pm

Have you tried to click on the
Cattura.JPG
button?
0
User avatar
massimo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby cotty » Tue Jan 07, 2014 7:46 pm

Sauronbloo wrote:I've looked everywhere for this plugin, but dl fails on sketchucation, and on RLD they say it was taken down at the author's request. Where can I find this please?

Or with the link directly before your question... provided by the author himself ;)
0
User avatar
cotty 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Dave R » Tue Jan 07, 2014 7:47 pm

Or you could spend a few moments reading and you might see this immediately above your post.
2014-01-07_12-43-00.png
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Sauronbloo » Tue Jan 07, 2014 10:07 pm

I have this plugin, and it shows in my exxtensions list in preferences (it is checked active), but I cannot get any functions of this to work. TT_Lib2 is also installed and checked. What may be the cause of this? How do I get the tool to work? I've tried right-clicking, tab, enter, anything I've read ppl doing in this thread. Pls help. I'm on 2013 pro using win7 thx
0

Sauronbloo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Dave R » Tue Jan 07, 2014 10:12 pm

Did you edit the folder permissions for the Plugins folder?
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby tt_su » Tue Jan 07, 2014 10:29 pm

Sauronbloo wrote: but I cannot get any functions of this to work.

Can you describe the problem? What doesn't work? Do you get error messages? (Open the Ruby Console before you try to use it.)
Or are the menu items missing?
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Sauronbloo » Tue Jan 07, 2014 10:35 pm

cotty wrote:
Sauronbloo wrote:I've looked everywhere for this plugin, but dl fails on sketchucation, and on RLD they say it was taken down at the author's request. Where can I find this please?

Or with the link directly before your question... provided by the author himself ;)



Appreciate the reply, but as my question clearly stated, it kept failing from sketchucation, which was where the link provided pointed to. I kept retrying the to dl thru firefox's dl manager, but upon retrying from SU, it went thru. I now cannot figure out how to use it, as per my pending post, but pls don't think I'm a complete idiot. I've figured out how to install .rb's .rbz's and .zip's, so I'm getting there, and I've read all through this forum before asking. Just can't see why it's showing installed, but no effect.

Saw the reply as I went to post again. I had changed the permissions already, but not again after adding new stuff. Stupid mistake. I've had a problem come back after trying to 3d print, but had no idea what the issue was. Wish I had thought to check here weeks ago! Hats off to Thom, who seemingly always has a hat on.

After changing permissions and restarting, I'm still stuck. FYI, I've installed artisan tools, sculpt tools, fredo's sculpt and library. Why can't I get this?
0

Sauronbloo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Sauronbloo » Tue Jan 07, 2014 10:58 pm

tt_su wrote:
Sauronbloo wrote: but I cannot get any functions of this to work.

Can you describe the problem? What doesn't work? Do you get error messages? (Open the Ruby Console before you try to use it.)
Or are the menu items missing?



I'm sending msgs faster than they can get approved and posted, so sorry if I'm answering your last q instead of the current one. I see no toolbar for the function, as well as having no effect on pressing tab or enter. I've changed permissions numerous times, but some wont change, either way, all the other plugins that didn't work are fine now after the first time changing permissions, so I think I'm doing that right (even though I forgot to redo this step after installing new plugins. I used the ruby installer when the zip method didn't work, that's how it showed up in extensions- I did hole punch the same way, and at the same time, but that shows up fine on right click. My SU takes about 10 min to load each time I restart, so I just had an epiphany to open a new file instead of the big one lol. I doubt the ruby console can help bc there's nothing to click and look for a reaction. Other than the entry in the extension window, you'd think I don't have the plugin.
my SI is 1.20.
my TT lib is 2.9.4
0

Sauronbloo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby TIG » Wed Jan 08, 2014 10:08 am

TT's SolidInspector appears under the Tools menu: if its Extension is enabled.
There is no toolbar.
Reread its usage instructions...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby tt_su » Wed Jan 08, 2014 12:43 pm

As TIG mentions, there is no toolbar.

Return should zoom to error, Tab should jump to next error - does that not happen for you? Can you post screenshot of the tool in action? When you have activated it and it displays the rings that indicate errors?
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Sauronbloo » Wed Jan 08, 2014 5:11 pm

tt_su wrote:As TIG mentions, there is no toolbar.

Return should zoom to error, Tab should jump to next error - does that not happen for you? Can you post screenshot of the tool in action? When you have activated it and it displays the rings that indicate errors?



This is what I'm trying to explain. I select a grouped box and hit tab or enter, but nothing happens(hitting enter outside the group puts me into the group), and there is no option on right click. There are no circles or colored lines like what I see in other posts. There's no evidence that the plugin is installed other than the entry in the extension window. To uninstall, do I just take the .rb files out? How can I try reinstalling? Thx for the help
0

Sauronbloo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Sauronbloo » Wed Jan 08, 2014 5:18 pm

TIG wrote:TT's SolidInspector appears under the Tools menu: if its Extension is enabled.
There is no toolbar.
Reread its usage instructions...


I knew I was missing something stupid. Just reread the last few posts, and went to the Tools menu. DUUUUHHHHHHH!! Completely missed that. Had no Idea you had to turn it on! Thanks for all the help and patience.
0

Sauronbloo 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby tt_su » Wed Jan 08, 2014 6:24 pm

Ah - there we go! :)
Among the improvements I want to make to the plugin is to add a better UI - like a toolbar. I realize it's not the most intuitive at the moment.

Glad it finally worked out.
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby jgb » Thu Jan 09, 2014 4:56 pm

A toolbar is an excellent idea. :thumb: :thumb: I have 2 ideas what would go on it. :idea:

1: One icon should be a Direct to Edit mode. Once SI shows you the problem circles, the icon should go directly into edit mode, with the red circled item highlighted or selected.

Right now you have to exit SI mode, reselect the comp/group, edit it and go find the problem, which may very well be a twig in the forest.

2: 2nd icon is a toggle between normal view and a partial transparent view in SI mode. That would make it easier to see what the problems are.

Right now SU's transparent view is too transparent.
0
__________________
jgb
User avatar
jgb 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby tt_su » Thu Jan 09, 2014 5:51 pm

jgb wrote:1: One icon should be a Direct to Edit mode. Once SI shows you the problem circles, the icon should go directly into edit mode, with the red circled item highlighted or selected.

Right now you have to exit SI mode, reselect the comp/group, edit it and go find the problem, which may very well be a twig in the forest.

You should be able to activate SI while inside the group/component you want to inspect.
Making it select the edges SI highlights is a good idea though.


jgb wrote:2: 2nd icon is a toggle between normal view and a partial transparent view in SI mode. That would make it easier to see what the problems are.

Right now SU's transparent view is too transparent.

hmm... There is no Ruby API controls to adjust the X-Ray transparency. There isn't even an UI control to do so.
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby jgb » Fri Jan 10, 2014 5:11 pm

tt_su wrote:
jgb wrote:1: One icon should be a Direct to Edit mode. Once SI shows you the problem circles, the icon should go directly into edit mode, with the red circled item highlighted or selected.

Right now you have to exit SI mode, reselect the comp/group, edit it and go find the problem, which may very well be a twig in the forest.


You should be able to activate SI while inside the group/component you want to inspect.
Making it select the edges SI highlights is a good idea though.


Activating SI while inside a group/comp is not the issue.

Once you activate SI you cannot edit the object unless you exit SI, select the object, and edit it. You lose visual context of the element to fix, especially if there are a few of them in close proximity, unless you zoom in to the element while still in SI mode, before editing the object. If it is a very tiny fragment to delete, this "mode switch" can become a bit repetitive to isolate it.

Transparency is not really an issue, just thought of it before I posted.
0
__________________
jgb
User avatar
jgb 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby tt_su » Fri Jan 10, 2014 5:23 pm

There is no way I can keep the SI tool active while editing. The API doesn't have any feature to do so.

Best thing I can do is selecting the edges.
0
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby jgb » Sat Jan 11, 2014 7:38 pm

tt_su wrote:There is no way I can keep the SI tool active while editing. The API doesn't have any feature to do so.

Best thing I can do is selecting the edges.


No need to keep SI active during an edit. Just make it easier to switch back and forth.

Selecting edges would be a real bonus.
0
__________________
jgb
User avatar
jgb 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby tt_su » Sun Jan 12, 2014 12:03 pm

jgb wrote:Just make it easier to switch back and forth.

Toolbar?
1
User avatar
tt_su 
SketchUp Team
SketchUp Team
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby jgb » Sun Jan 12, 2014 7:45 pm

tt_su wrote:
jgb wrote:Just make it easier to switch back and forth.

Toolbar?

That could work. :thumb: :thumb:

One icon to launch SI on a selected object.
2nd icon to launch edit mode on same object.

They would be mutually exclusive, one or the other, not both at the same time.

Other icons for other stuff.
0
__________________
jgb
User avatar
jgb 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Orthogon » Fri Feb 14, 2014 9:39 pm

Like many people I have a model which just "is not manifold" (says Slic3r) and I cannot find the problem, so I found your program. I haven't found a manual or documentation for it though. My question is: how do I know it's working? The only indication is the check mark by Tools->Solid Inspector (which does not turn off when I click "Solid Inspector") -I would think an icon would be more intuitive. But anyway... No Ruby Console messages, no errors, no sounds, no screen messages or lines, no flashing popup (i.e. "group checks fine" or "component has n errors"). I tried pressing "tab"; does nothing. The only indication that it's enabled is that when I click outside of a group/component, it doesn't deselect it (a bug?) like the selection arrow does. It is ver 1.2, and library 2.9.8 BTW
0

Orthogon 
 

Re: [Plugin] Solid Inspector

Postby Dave R » Fri Feb 14, 2014 9:42 pm

You might try selecting a non-solid group or component and then activating the tool. See what you get. There are instructions in the first post of this thread, too.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

Visit our sponsors: