Renderelés

Renderelés

Postby local » Wed Nov 28, 2012 9:40 pm

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
A Twilight renderelőt próbálgatom.
Szeretném megtudni hogy kinek mennyi ideig tart egy renderelés jó minőségben.
Ezt a komódot 9 óráig rendereltem a demóval 800*600-as méretben és még nem állt le a renderelés.
Ez kicsit kiábrándító, mert a gépem szerintem nem annyira gyenge kétmagos procival 4 mega RAM-al és egy ütős videókártyával.
Szeretném ha megosztanátok a tapasztalataitokat, mert ez alapján például egy vasat sem adnék ezért a renderelőért, arra pedig hogy valami magyar tájékoztató legyen róluk hiába várok.
Mennyi az az idő intervallum ami nem sok?
Kíváncsi lennék arra is hogy szoktátok-e renderelni a terveiteket?
0

local 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Thu Nov 29, 2012 10:30 am

Két féle renderelő motor van a Twilightban (illete a Kerkytheában, amelyiknek a motorját a Twilight is használja). A progreszív ("unbiased") renderelőknekaz a jellegzetessége, hogy akár a végtelenségig futhatnak (alapbeállításban azt hiszem, 10.000 "pass" van beállítva), de a képek többnyire már pár tíz "pass" után szépen néznek ki, így akkor állítod le, amikor akarod.

Egy-két jó tanács viszont: soha ne használj tiszta fehéret a renderelések során. Ilyen a természetben sincs, és ez nagyon lelassítja a renderelést is.
Ha ilyesféle dolgokat renderelsz, legjobb valamilyen hdri hátteret használni fényforrásnak (éppenséggel a progresszív renderelésekhez ez nagyon jól is fekszik). Ezek adnak olyan "ál" fényforrásokat, amelyek aztán visszatükröződnek a felületekről. Mert ugyebár ha nincs mit visszatükrözni, akkor hiába fényes a felület.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby local » Sat Dec 15, 2012 10:28 am

Gaieus wrote:Ha ilyesféle dolgokat renderelsz, legjobb valamilyen hdri hátteret használni fényforrásnak (éppenséggel a progresszív renderelésekhez ez nagyon jól is fekszik). Ezek adnak olyan "ál" fényforrásokat, amelyek aztán visszatükröződnek a felületekről. Mert ugyebár ha nincs mit visszatükrözni, akkor hiába fényes a felület.


Csaba!
Tudnád ezt valami képpel illusztrálni?
Esetleg egy ilyen egyszerű beállítással és fehér fallal.
Olvastam a HDRI képekről de még sohasem alkalmaztam.
0

local 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Sat Dec 15, 2012 11:01 am

Itt van néhány forrás, ahonnan letölthetsz ilyesmit:
http://www.openfootage.net/?cat=15&paged=3
http://gl.ict.usc.edu/Data/HighResProbes/
http://ict.debevec.org/~debevec/Probes/
http://www.hdrlabs.com/sibl/archive.html

A Twighlightban be lehet állítani, hogy ez legyen a háttér (ne a "physical sky") és akkor ez azonnal egyben megvilágításként is szolgál. Érdemes a napot teljesen kikapcsolni esetleg, hogy ne keveredjen a kettő.

Ahelyett a szobabelső helyett pedig inkább használnék egy jó nagy, "lavór" alakú valamit. Nem túl magas peremmel (hogy a háttérkép megvilágítása érje); épp annyival csak, hogy ne látsszon a háttér (ha nem akarod).

Sajnos képeket most nem nagyon tudok csinálni, mert teljesen bekrepált a gépem és örülök, ha egy böngészőt meg tudok nyitni rajta.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby local » Sat Dec 15, 2012 12:37 pm

Köszi. Sikerült beraknom háttérnek és a fal fehérsége is klassz.

Volna egy kérdésem. Mi alapján választasz HDRI hátteret?
Például én most az első linked első képét használtam, mert gondoltam ebben van fehér fény és króm.
A napot még nem kapcsoltam ki mert az adta a világítást.

Még arra kell rájönnöm hogy hogyan lehet elég gyorsan egy normál világítást beállítani a Twilightban.

Én úgy szoktam "fotózni" hogy minden fal külön Layeren van és amelyik oldalról készítem a képet onnan eltüntetem a falat. Persze csináltam úgy is hogy "bebújtam" a szobába, aztán onnan mentettem egy nézetet. De akkor nem tudtam elég távol helyezkedni ahhoz hogy benne legyen a bútor a képbe és időigényes is volt. Most például egy előszobabútort tervezek, a helyiség kb. 2x3m. Itt mindenképpen ki kell vennem a falat ahhoz hogy normális képet tudjak készíteni a tervről.

Sokszor a kis helyiségek miatt még az ábrázolás is gondot okoz, mert szeretném úgy megmutatni a az ügyfélnek a leendő bútorát ahogy az életben látja.

Én az a generáció vagyok aki még nem tanult az iskolában látványtervezést, mi csak papíron rajzoltunk, bár egy nagyon szép kézi rajzot még mái napig is többe nézek mint egy látványtervet.
De ami igaz az igaz, ha az ember azt is kellő precizitással csinálja és rászánja az időt akkor az elismerést érdemel. Nem beszélve arról hogy az ilyen kép élethűbb.

Szóval mi főleg izometrikus axonometriát használtuk mint ábrázolást.
0

local 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Sat Dec 15, 2012 2:17 pm

local wrote:Én az a generáció vagyok aki még nem tanult az iskolában látványtervezést, mi csak papíron rajzoltunk, bár egy nagyon szép kézi rajzot még mái napig is többe nézek mint egy látványtervet.

Hát igen, ezzel azért én is így vagyok. Ha egy kicsit belejövök, 1-1,5 óra alatt szépen le tudok rajzolni (méretarányosan, milliméter papírra) egy csontvázat az ásatáson. Megmodellezni gőzöm sincs, mennyi idő alatt tudnám. :D

Nos menjünk sorjában...

Megpróbálhatod azért lekapcsolni a napot, mert ha jó a hdri, akkor az adja majd a világítást is. Vagy legalább egy kicsit vegyél vissza a nap fényerejéből (az "exposure" és a "gamma" beállításoknál valamelyik jobb oldali fül alatt tudsz fényerőn kompenzálni, ha túl borongós a kép - ezt lehetőleg még renderelés közben tedd).

Azt, hogy milyen hátteret választ az ember, végső soron a gyakorlat és a bevett szokások határozzák meg. Mivel én ilyen "tárgyképeket" ritkán készítek, igazából nincs "kedvenc módszerem", de amit leírtál a tiédről az teljesen normálisnak tűnik (különösen, ha a véglegeshez hasonló helyre, környezetbe akarod beilleszteni).

Ha ezeket a progresszív renderelési módokat használod, akkor a legegyszerűbb valami nagyon világosszürke felületeket köréje rakni a tárgynak és ezeket fényforrásoknak beállítani (a komponenseid között szerintem kell lennie egy "studiónak" eleve ilyenekkel berendezve és egy csomó Twilight fényforrásnak is - ezek a telepítéssel jönnek).
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby local » Mon Dec 17, 2012 4:23 pm

Na igen, a csontváz. Ennyire amorf dolgokat nem kell lemodelleznem hál' istennek. :D
Egyelőre még ezekért a tervekért sem fizet nekem senki.

A napot ha lekapcsoltam akkor tiszta fekete lett minden, hiába raktam be háttérnek a HDRI képet. Persze a mennyezetet eltüntettem de akkor is.

Ezeket a fényforrás módszereket még gyakorolnom kell. Ezért is fog jól jönni most ez a kis téli szünet.
0

local 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Mon Dec 17, 2012 4:51 pm

Hm. Azt hiszem, ideje lenne megkeresnem a telepítőlemezemet és újratelepíteni a gépemet. A hdri elméletileg kellene, hogy megvilágítsa a jelenetet, de talán nem emlékszem valami beállításra rendesen.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby ChSmith » Mon Dec 17, 2012 8:49 pm

local wrote:Na igen, a csontváz. Ennyire amorf dolgokat nem kell lemodelleznem hál' istennek. :D
Egyelőre még ezekért a tervekért sem fizet nekem senki.

A napot ha lekapcsoltam akkor tiszta fekete lett minden, hiába raktam be háttérnek a HDRI képet. Persze a mennyezetet eltüntettem de akkor is.

Ezeket a fényforrás módszereket még gyakorolnom kell. Ezért is fog jól jönni most ez a kis téli szünet.Ha átküldöd a sketchuo file-t akkor tudok segíteni.
0
Ch_Sh
User avatar
ChSmith 
 

Re: Renderelés

Postby viktoire » Tue Mar 26, 2013 8:40 am

Sziasztok!

Melyik renderelőt érdemesebb használni, a Twilightot vagy a Thearendert. Az utóbbi nekem lassúnak tűnik, de még csak most kezdtem el vele ismerkedni. Az biztos, h sokkal több beállítás van benne, de amikor rendereltem, a kész képek között nem láttam túl sok különbséget, habár csak a Theánál az alapbeállításokat használtam főleg..

Köszönettel
László Viktor
0

viktoire 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Tue Mar 26, 2013 8:44 am

Hát erre nehéz válaszolni. Mindkettőnek megvannak az előnyei/hátrányai. A Twilight-ot nagyon könnyű kiismerni, de a Thea sokkal több mindenre képes. Hamarosan (?) kijön az a verziója, amelyik a videokártyát is használja a renderelésnél - akkor aztán egyértelműen gyorsabb lesz.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby viktoire » Tue Mar 26, 2013 12:51 pm

Gaieus wrote:Hát erre nehéz válaszolni. Mindkettőnek megvannak az előnyei/hátrányai. A Twilight-ot nagyon könnyű kiismerni, de a Thea sokkal több mindenre képes. Hamarosan (?) kijön az a verziója, amelyik a videokártyát is használja a renderelésnél - akkor aztán egyértelműen gyorsabb lesz.


Köszönöm, tájépítész vagyok, és amit a Twilight tud, egyelőre úgy tűnik, elég nekem, ha gyepet szeretnék, melyik renderelőt ajánlja? Az egyik postban írta, hogy a Kerkytheat, de én nem találtam benne, ami jó lenne nekem, habár az is igaz, hogy nem mélyedtem el benne...
Másik kérdésem, hogy kültéri dolgokat renderelek, érdemes-e "falakat" építeni köré, és mesterséges megvilágítást használnom, élethűbb lesz-e a Twilightnál a renderelés?

Köszönettel
László Viktor
0

viktoire 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Tue Mar 26, 2013 1:33 pm

Tulajdonképpen a Twilight is a Kerkythea "motorját" használja. A gyep az mindig macerás egy kicsit, mert ha nagy felületet akar "beültetni" vele az ember, akkor rengeteg poligonnal kell dolgozni. Mondjuk a Twilightban ezeket el lehet rejteni egy rejtett rétegen és akkor is renderel.

Leginkább ehhez hasonló, félig átlátszó képekkel szokás a gyepet imitálni (már abban az esetben, ha egy sima textúra nem teszi meg).
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... ebel+grass

Ami a kültéri falakat illeti: szerintem nem. Használhatsz gömbpanorámákat háttérnek (rengeteg van az interneten, keress rá a hdri panorámára) de az úgy természetes, hogy csak a napot hagyod megvilágításnak.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby viktoire » Tue Mar 26, 2013 2:48 pm

Gaieus wrote:Tulajdonképpen a Twilight is a Kerkythea "motorját" használja. A gyep az mindig macerás egy kicsit, mert ha nagy felületet akar "beültetni" vele az ember, akkor rengeteg poligonnal kell dolgozni. Mondjuk a Twilightban ezeket el lehet rejteni egy rejtett rétegen és akkor is renderel.

Leginkább ehhez hasonló, félig átlátszó képekkel szokás a gyepet imitálni (már abban az esetben, ha egy sima textúra nem teszi meg).
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... ebel+grass

Ami a kültéri falakat illeti: szerintem nem. Használhatsz gömbpanorámákat háttérnek (rengeteg van az interneten, keress rá a hdri panorámára) de az úgy természetes, hogy csak a napot hagyod megvilágításnak.


Köszönöm! Az skp gyepet tudom valahogy 'Material"ként használni?
0

viktoire 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Tue Mar 26, 2013 2:51 pm

Valójában kell hozzás az a kis geometria (pár felület csak), hogy legyen mi "hordozza" a gyep material-t. Amúgy ha alkalmazod, az "In model" könyvtárból könnyen ki tudod menteni.

Aztán perstze van ilyen program is: http://lumion3d.com/ csak hát 3000 € a teljes, Pro verziójáért nyilván kicsit húzós.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Renderelés

Postby viktoire » Tue Mar 26, 2013 2:58 pm

Gaieus wrote:Valójában kell hozzás az a kis geometria (pár felület csak), hogy legyen mi "hordozza" a gyep material-t. Amúgy ha alkalmazod, az "In model" könyvtárból könnyen ki tudod menteni.

Aztán perstze van ilyen program is: http://lumion3d.com/ csak hát 3000 € a teljes, Pro verziójáért nyilván kicsit húzós.


Köszönöm a gyors választ!
Néztem a Lumion3D-t, hát igen, az lenne az igazi :-). Pár évtized, és össze is tudom r gyűjteni a pénzt, ahogy mennek mostanában a munkák... :-D
0

viktoire 
 

Re: Renderelés

Postby ChSmith » Fri Dec 04, 2015 9:24 pm

A Kerkhythea még mindig csak 2008-as verzióban létezik?
0
Ch_Sh
User avatar
ChSmith 
 

Re: Renderelés

Postby dybi » Fri Jan 08, 2016 10:39 am

Sziasztok!

BÚÉK mindenkinek.

Kérdeznélek titeket, Raylectron renderelő programról van valakinek tapasztalata?
Nem tűnik nagyon veszélyesnek az ára (99,95$)

köszi, üdv dybi
0

dybi 
 

Re: Renderelés

Postby Gaieus » Mon Jan 25, 2016 6:55 pm

Szia dybi - sajnos nekem nincs ezzel semmi tapasztalatom.

Ellenben ha jutsz valamire (esetleg), azt megoszthatnád velünk!
0
User avatar
Gaieus 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes agoAd Machine 
Robot
  

Return to Magyar

cron

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest