Segítség kérés...

Segítség kérés...

Postby dagadt » Wed May 30, 2012 9:12 am

Üdvözlet

Mint említettem, teljesen új nekem a SketchUp, így jópár kérdés felvetődik még bennem.

az első ilyen problémám az lenne, hogy tervezek egy házat ahol tetőtérbeépítés van. egy layeren elkészítem a "teljes" magasságú falakat, majd ezt elmetszem a tetővel ami egy másik layeren van. Az "interfect faces - with modell"-t használva a "kilógó" részeket különválasztom és leradírozom.

A problémám itt jön elő. Ha a tetőt ezután kikapcsolom a layeren, akkor a falak felső síkja, eltünik. Belelátok a falakba. Nekem arra lenne szükségem, hogy a falak ferde metszett sík része is megmaradjon. Erre tud valaki, valamilyen megoldást?

A másik, hogy nagyon megköszönném, ha valaki tudna olyan tutorialt muttni, ahol egy ház van kompletten felépítve lépésről lépésre, és a végén jó minőségben renderelve is van.

előre is köszönöm mindenkinek a segítséget.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Wed May 30, 2012 9:48 am

Először is pár jó tanács a rétegekről.
  1. a "default", vagyis alapértelmezett réteg mindig a Layer0. Ezt még átnevezni sem lehet.
  2. "aktív" réteg az, amelyen éppen dolgozol: ezt a kis kerek gombbal lehet kiválasztani. Soha ne válassz másik aktív réteget, mint a Layer0. Vagyis oha ne rajzolj/modellezz más rétegen.
  3. Soha ne tegyél semmilen "egyszerű" geometriát más rétegre, mint a Layer0, mindig, minden hasonló dolgot tarts itt. Az it lévő geometria még akkor is látszik, ha ezt a réteget lekapcsolod.
  4. Kizárólag csoportokat (group) és komponenseket tegyél más rétegre. Ezeknek a láthatóságát mindig tudod szabályozni a kis négyzetek ki- és bekapcsolásával.
  5. A rétegek soha nem választják szét a geometriát (erre a csoportok és komponensek valók), és ha egyszerű geometriát teszel ilyen-olyan rétegekre, akkor így fogsz járni:


Az eseteben az lenne a célszerű, ha a falakat egy group-ba zárnád, hogy megakadályozd, hogy bármilyen módon öszekutyulódjon a tetővel. A "lukat" foltozd be (ha duplán kattintasz egy groupra vagy komponensre, akkor "szerkesztő" módban módosíthatod). Egyszerűen rajzold újra egy élét és (ha minden jól megy) kerül oda magától egy felület.
A tetőt úgyszintén ted egy külön groupba. Ezeket a group-okat rakd aztán a különböző rétegekre.

Ami az épület-tutoriálokat illeti, itt van két részben (de igazából be nem fejezve) egy olyan, amelyen legalább elindulhatsz:
viewtopic.php?f=18&t=723&p=4177#p4177
és
viewtopic.php?f=18&t=752&p=4312#p4312Hm. Így pár év után újranézve, nem is olyan jó tutoriálok ezek. És hát ahogy ő kezdi; eleve egy tervrajzból. Te hogyan dolgozol?
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Wed May 30, 2012 1:50 pm

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Elméjülök abban, amiket írtál.

Becsatolok egy-két képet, hogy hol is tartok.:)

Eddig jutottam el egyelőre.:És itt remekül láthatóak az üres falak, illetve a becsatlakozó kistetőnél, valami "extra" vonalak.Kérdésedre válaszolván, én is előre megrajzolt alaprajzokból dolgozom. Évekig ezt csináltam, csak sosem modelleztem. (Nem volt rá szükség a munkám folyamán) 3D-ben is, csak szerkezeti modellezést csináltam, renderelés nélkül. (Mondjuk tetők tervezésénél, vagy épp előregyártott fa házak tervezésénél) Most kb 3 napja nyúzom ezt a sketchupot.:) De eddig nagyon tetszik.:)
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Wed May 30, 2012 3:03 pm

Ha az üres falaknál a tetőélen újrarajzolod a vonalakat, akkor (elvileg) be kell töltse a falak tetejét. A tetőt (és a falakat) csoportosítottad, ahogy mondtam? Ha igen, akkor ezek kimaradtak (és a csoporton belül újraalkotta őket a SketchUp).

Csatolhatnád az skp file-t is (gondolom, nincs benne hadititok). A szövegmező alatt, ahová írsz, van egy "Upload attachment" fül.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Wed May 30, 2012 3:16 pm

Nem. Még azzal nem is foglalkoztam amit te tanácsoltál. eddig "saját" magam jutottam el. (Persze jópár youtube-os tutorial után). Eddig én is abban a tévhitben voltam, hogy a "layer" az ugyanazt jelenti mint más szoftvereknél. ezekről a "group"-okról most hallok először.:)

Csatoltam a fájlt.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Wed May 30, 2012 7:53 pm

Hát nem azt jelenti. Nézd meg (még egyszer?) a fenti videót.

KB. úgy kellene elindulnod, mint ahogy azt az "alapbeton" group-ot megcsináltad.

Ebben az állapotában a modellnek, én azt mondanám, kezdd újra. Gyorsabb lenne, mint itt mindent helyrehozni.

Ne aggódj, az én első "igazi" modellem a pécsi Gázi Khaszim pasa dzsámija volt. Hogy mi mindent újra kellett ott kezdenem! (És ezek után a mai napig nem fejeztem be) :oops:
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Thu May 31, 2012 2:40 pm

szia

köszönöm szépen a segítségedet.

Most nekiállok ismételten a legelejétől.:) Meglássuk mi sül ki belőle. Most próbálom használni a "group"-okat.

azt leírnád, hogy a "component"-ek mi célt szolgálnak?

előre is köszönöm.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Thu May 31, 2012 10:27 pm

Na elkészítettem a modelt azon útmutatások alapján ahogy leírtad. így valóban jobb, és szebb.:)
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Fri Jun 01, 2012 8:42 am

Na, alakul... Sőt! :thumb:
Azért egy-két kisebb észrevétel.

A födém fölött van neked az emelet, amelynek ugyancsak van padlója. Ez nyilván pont a födémen van rajta, és a SU nem tudja eldönteni, melyik felületet mutassa, ezért aztán mindkettőt próbálja, ami egy amolyan villózó, foltos hatást kelt, ahogy mozogsz a modellben. Ezt angolul "Z-fighting"-nak nevezik. A "Z" érték 2D programoknál (ahol csak X és Y lenne amúgy) azt jelenti, hogy melyik látszódjon felül, melyik menjen a másik mögé, ha átfedés van. Na, ilyen dolog 3D-ben nincs, ezért az ilyesmit lehetőleg kerülni kell.

Z-1.png

Legegyszerűbb dolog kitörölni azt a padlót az emeleti csoportból.

Z-2.png

Ha már itt tartunk, bár inkább csak kozmetikázásnak tűnik, lehetőleg az egész modellezés során törekedj arra, hogy ilyen kék felületek (a felület hátsó oldala, "back face") ne mutatkozzanak a 3D objektumok felszínén. Ezeket szépen meg lehet fordítani, hogy a fehér (első oldal, "front face") látsszon. Mint mondtam, talán kozmetikázásnak tűnik, de ha majd egyszer arra adod a fejed, hogy esetleg más programba exportáld a modellt, némelyikük nem tolerálja az ilyesmit.

Z-3.png

Végül, mivel ugyebár az előbb a padlót kitöröltük, és ha a textúrázásra kerül a sor, érdekes lehet a dolog, meg esetleg mikor külön-külön jeleníted meg az egyes rétegeket, az emeleti alaprajz is érdekes lehet, itt annak az éleit rámásoltam a födémre (megjegyzem valamiféle "födémvastagságot) a földszint is megérdemelne)

Z-4.png
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Fri Jun 01, 2012 9:46 am

Ismételten köszönöm szépen a segítséget.

Kezdem azt érezni, hogy gondolatolvasó vagy. (vagy persze csak nagyon profi) mert, pont ezeket szerettem volna megkérdezni. Mármint a villódzó födémet, és ezeket a kékes felületeket.:)

Természetesen lesz aljaztbeton a modell alatt.

A cél az, hogy ebből a modellből szép, fotóminőségű kép legyen.:) tudom, hogy magas a léc, de úgy érzem meg tudom ugrani.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Fri Jun 01, 2012 1:15 pm

dagadt wrote:Kezdem azt érezni, hogy gondolatolvasó vagy. (vagy persze csak nagyon profi) mert, pont ezeket szerettem volna megkérdezni. Mármint a villódzó födémet, és ezeket a kékes felületeket.

Nem annyira "gondolat"-olvasás ez, hanem inkább az a több száz vagy inkább talán ezer modell, amellyel itt az évek során találkoztam. Kétségtelen, hogy tapasztalt vagyok, de igyekszem nem túl nagy arcot növelni hozzá azért. :roll:

dagadt wrote:Természetesen lesz aljaztbeton a modell alatt.

Akkor ugyanerre a Z-fighting"-ra ott is figylej majd.

dagadt wrote:A cél az, hogy ebből a modellből szép, fotóminőségű kép legyen. tudom, hogy magas a léc, de úgy érzem meg tudom ugrani.

Kezdj el barátkozni a Krkythea programmal. Ingyenes, és ha valaha meg akarsz tanulni egy ilyen programot, akkor arra tökéletesen alkalmas.

Aztán persze később jöhet a többi; a lényeg viszont mindig ugyanaz marad.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Fri Jun 01, 2012 1:58 pm

Szia

Köszönöm. ezt a Krkythea nevü progit feltelepítettem. ez egyelőre még teljesen kínai. Lenne példáúl egy olyan kérdésem, hogy a Sketchup-ba meddig kell elkészítteni a modellt? Pl, ráteszem a materialokat, csinálok a ház köré, füveket, fákat, háttérképet illesztek be stb.

a másik, hogy feltelepítettem ezt a Krk. progit, és egyelőre megnyitni sem sikerült benne a sketchup fájlt. Úgy tudtam megoldani, hogy a SU-ban exportáltam a modellt 3ds fájlba, és azt akkor meg tudtam nyitni. Megy ez másképpen is, vagy csak ilyen kerülőutakkal?

előre is köszönöm.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Fri Jun 01, 2012 7:33 pm

Mivel ez egy teljesen külön futó program (nem a SketchUp-ba beépülve működik), szükség van exportálásra. Az egyik mód az, ahogy te csináltad, de van neki egy saját exportáló pluginja SketchUp-ból:
http://www.kerkythea.net/joomla/index.p ... elect&id=7

Itt amúgy olyan komponenseket is letölthetsz, amelyek készen belső világítótestekként beilleszthetők.

Ha egy kissé egyszerűbb módon szeretnél indulni, a Twilight Render úgy működik, mint a Kerkythea SketchUp-ba beágyazott és ("hülyék" számára, mint pl. én is) nagyon klasszul, előre beállított textúra-paraméterekkel rendelkező renderelő-program.
http://www.twilightrender.com/

Ugyan ez fizetős, de ha csak próbálgatod, van egy próbaverziója is (800 pixel korlát, vízjel, nincs Kerkytheába export lehetőség)


Aztán persze van természetesen sok más program is, bár többnyire mind fizetősek (a Twilight az egyik legolcsóbb). Mostanság a Lumionnal kacérkodom. Bár a teljes verzió 3.000 € körül van, egész jól használható az ingyenes változat is (viszonylag elviselhető vízjel, korlátozott, hozzáadott tartalom mint pl. növények, korlátozott méretű képek/videó, de még így is elég nagy):
http://lumion3d.com/free/
összehasonlítás:
http://lumion3d.com/specs/
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 11:02 am

Köszönöm szépen.

Átnyálazom/átnyálaztam őket. egyik szebb mint a másik.:)

Lenne egy olyan kérdésem, hogy hoygan tudok egy felültet áttetszővé tenni? A problémám az, hogy egy "dobozt" kéne csinálnom, ami plexiből, vagy üvegből van, egyszóval átlátszó. ezt, hogy, hol tudom beállítani?

előre is köszönöm.

Dagadt
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Tue Jun 05, 2012 11:41 am

A saját (modellben lévő > lásd kis ház ikon) mappában kiválasztod a kérdéses textúrát, majd az Edit fülre mész, és az alsó "opacity" csúszkán beállítod az átlátszóságot.

opacity.png

A SketchUp átlátszóság-kezelése nem valami fejlett. 70% fölött teljesen "tömör", alatta viszont semmilyen árnyékot nem fog vetni az anyag.

Külső renderelőkben persze sokkal "fejlettebb" átlátszóságok vannak (gondolj pl, egy égő gyertya felső, "áttetsző" részére)
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 11:57 am

Köszönöm szépen. Megpróbálom ezt a megoldást.

Lenne egy másik kérdésem is. Van egy warehouse-ból letöltött kanapém. saját textúrával (tehát látszik a szövet), de ilyen drapp színben. Nekem az kéne, hogy ugyanígy látszódjék a szövet mintája, de zöld színbe. Megoldható ez?
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Tue Jun 05, 2012 12:03 pm

A legegyszerűbb megoldás (ha működik a textúrával) az, hogy ugyanígy menj az edit fülre és azzal a színkerékkel próbáld meg átszínezni. Ha így elég ronda, akkor nincs más megoldás, mint ugyanazon a fülön a "texture" résznál a jobb oldali kis ikonra kattintva megnyitni egy készerkesztőben,ott beállítani (átszínezni) a képet, majd mikor elmented, a SU-ban ez automatikusan frissül.

Mindenek előtt viszont a Window > Prefrences > Applications fül latt állítsd be, milyen képszerkesztővel szeretnéd az ilyesmit csinálni.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 12:23 pm

Üdv

Köszönöm a gyors segítséget. az első megoldás megfelelő eredményt hozott.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 12:32 pm

Tényleg már mára csak egy kérdés és eldugulok.:)

A probléma a következő lenne. egy hírdetőállványt készítek. ennek a tetejére kellene rátennem a cég logóját. A logo megvan fényképen. Hogyan tudom ezt ráhúzni? Próbáltam ezzel a photo texturával, de abban nem találom, hogy tudok saját fotót megadni, csak olyat ami a streetwiev-ból van.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Tue Jun 05, 2012 12:35 pm

dagadt wrote:az első megoldás megfelelő eredményt hozott.


Viszont ez csak a SketchUp-ban fog működni - ha exportálni akarod más programba, akkor magát a képfájlt kell szerkesztened.

A photo texture funkció bizony csak a street view képekkel működik. De hova is lennénk, ha nem lehetne saját képeket, textúrákat importálni!?

File > Import... Képeket lehet képként (önmagában), textúraként (egy létező felületre) vagy PhotoMatch-hez importálni (az egy külön műfaj).

Ha elakadsz, csatold a fájlokat!
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 12:45 pm

tabla.skp
Ez lesz a megoldás, csak elakadtam.:S

ezen a megállító/reklám táblán ügyködöm. van róla egy kép is. Annak a képnek a "fejrészét" szeretném ahol a logo van, átteni a modellre. de ez ugye ilyen hajlított felület. Itt sajnos elakadtam.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 1:34 pm

Köszi. Megoldottam.:)
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Tue Jun 05, 2012 5:47 pm

Ragyogó. És a kedvünkért és okulásunk végett elárulnád, hogyan?
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jun 05, 2012 6:04 pm

Természetesen. nagyon szívesen.:)

Úgy csináltam, hogy a hajlított rész elé vetítettem egy ugyanolyan méretű síkot. arra importáltam a textúrát. Ott beigazítottam a megfelelő méretre) Amikor az megvolt, akkor a skí képről a material-> sample paint segítségével (egy ilyen kis pipetta szerü ikon) felvettem, és egyszerűen utánna rákattintottam az íves részre, ahova gyönyörűen rásimúlt. ezután csak kitöröltem a síkra feszített képet.

Remélem érthető. ha kicsit zavaros (nem lennék meglepődve, akkor megcsinálom képekkel illusztrálva)

De ismét felmerült egy kérdés... Élt le lehet törni és kerekítteni valahogyan? (Kész testnél)
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Tue Jun 05, 2012 8:37 pm

dagadt wrote:Remélem érthető. ha kicsit zavaros (nem lennék meglepődve, akkor megcsinálom képekkel illusztrálva)

Nem érthető - legalábbis annak, aki tudja, miről van szó. Íme egy kis videó ("projecting material")dagadt wrote:Élt le lehet törni és kerekítteni valahogyan? (Kész testnél)

Tán ez a plugin érdekelni fog: viewtopic.php?t=20485

Ez a segéd-pluginkönyvtár is kell hozzá: viewtopic.php?f=323&t=17947#p144178
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby dagadt » Tue Jul 10, 2012 3:59 pm

Üdv

Ismét itt és természetesen ismét kérdés.:)

A problémám az, hogyha íves dolgot rajzolok, vagy épp kört, akkor egy idő után a program elkezdi egyenes vonalakra lebontani. Pl, mire végére érek a rajznak a körömből, egy nyolcszög lesz.

az lenne a kérdésem, hogy van e lehetőség, vagy valami parancs arra, hogy renderelés elött (Mivel sajnos a renderelő (Vray) is az Xszöget rendereli be, és nem a kört) visszaállíthassam, hogy ami kör, vagy ív, az az is legyen?

Előre is köszönöm.
0

dagadt 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Wed Jul 11, 2012 9:05 am

A SketchUpban minden íves dolog valójában egyenes szegmensekből adódik össze. Az ilyen 2D formákból készült 3D formák (pl. egy henger) csak azért tűnnek szépen íveltnek, mert a simítás az élek között ilyennek mutatja.

Próbáld ki ezt pl.: rajzolj két kört. Az egyikre kattints jobb egérrel és "explode". Most mindkettőt húzd fel hengerré. Nézd meg, hogyan rendereli őket a V-ray.

Most azt, amelyet "explode"-oltad, jelöld ki teljesen, jobb kattintás megint > soften / smooth edges. Itt felugrik egy ablak, ahol a csúszkát addig húzhatod, amíg eltűnnek az élek. Most teszteld megint a renderelést.

Ha ez segít, akkor használd ezt a módszert.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Segítség kérés...

Postby local » Fri Jul 20, 2012 4:42 pm

Melyik a legjobb rotáló plugin?

Olyan kellene ami kijelölve az alakzatot 90°-ban elfordítja azt.
A Rot90 plugin csak jobb klikkel elérhető. Ennek pont az lenne a lényege hogy gyors legyen. Akár gyorsbillentyűre is rakható kellene.
0

local 
 

Re: Segítség kérés...

Postby local » Sat Jul 28, 2012 4:06 pm

Ruby szkripthez ért itt valaki?
0

local 
 

Re: Segítség kérés...

Postby Gaieus » Sat Jul 28, 2012 4:16 pm

Mindent, ami megjelenik menüben, rakhatsz gyorsbillentyűre, csak az olyanhoz, amelyik a jobb klikk menüben van, előbb jelölj ki valamit és utána keresd a menüparancsot.

Én nem ismerem ezeket a pluginokat - nekem sosem okozott gondot a forgatás/mozgatás, így aztán soha ki sem próbáltam ezeket.

(A ruby programozáshoz meg annyit értek, mint az asztalosmunkához)
0
User avatar
Gaieus 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes agoAd Machine 
Robot
 

Next


 

Return to Magyar

cron

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest