Dinamikus komponensek készítése

Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sat May 19, 2012 12:44 pm

Sziasztok!
Kb. két hétig minden este szabadidőmben azon törtem a fejem, hogy hogyan lehet olyan dinamikus komponenst készíteni, mely méretének változtatásakor, bizonyos összetevői változatlanok maradnak. Sajnos sehol sem találtam leírást vagy videót, ezért tartott két hétig. Más programot rég otthagytam volna, de a SketcUp-ba beleszerettem. :) Szóval a lényeg hogy kilogikáztam a dolgot és készítettem egy bemutató-videót. Még sohasem csináltam ilyet és a szkecsapozásban is kezdő vagyok (Van egy-két baki, de nem akartam újravenni az egészet.) . Azért remélem hasznos lesz valakinek.

VIDEO

0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Sun May 20, 2012 10:16 am

Hát, ez klassz, köszönöm.

Azért be kell valljuk, lehetne egyszerűbb is ez az egész. Tipikusan olyannak tűnik, amelyet programozók alkottak olyanoknak, akik nem azok, és nem a felhasználó oldaláról közelítették meg a dolgot.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sun May 20, 2012 1:23 pm

Igen igen, bár így utólag pofon egyszerűnek tűnik és még logikusnak is.

Viszont ha megfigyelem 3-4 percet azzal töltöttem hogy komponenseket hoztam létre és attribútumokat görgettem le. Ezt az időt még le lehet redukálni azzal hogy egy előre elkészített komponensből készíted a - jelen esetben - három összetevőt, aminek le van görgetve a tetszés szerinti attribútuma és berakod a könyvtáradba. Ilyen könyvtármappát már készítettem magamnak és kategorizáltam. Például elkészítesz egy polcot, de abból lehet akár egy fal is. Behúzod átméretezed, átnevezed - ha akarod - azt' kész.

Még egy észrevétel. A videón a pozíciómeghatározásnál (ahol mellesleg megzavartak egy kérdéssel és bele is zavarodtam kicsit) elég csak a balról mellette lévő elem helyzetét+szélességét megadni, nem kell az első pozíciótól végigzongorázni a képletet. (Ezt lehet ki kellene javítanom nem? Végül is mégiscsak egy oktatóvideó vagy mi.)
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Sun May 20, 2012 1:40 pm

Igazából ott valami olyasmi kellene legyen (már hogy jó lenne), hogy a pozíció "relatív" (mondjuk egy "abszolúttal" szemben).
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sun May 20, 2012 7:16 pm

Gaieus wrote:Igazából ott valami olyasmi kellene legyen (már hogy jó lenne), hogy a pozíció "relatív" (mondjuk egy "abszolúttal" szemben).


Most hogy ezt leírtad elgondolkoztam azon, hogy kell-e nekem hozzányúlnom a pozíciókhoz.
Ugyanis a videón véletlenül felcseréltem a műveleteket, előbb nyúltam a pozícióhoz, aztán írtam meg a képletet a betétméretnek, ami (=fiókelej!LenX - bal fríz!frizX - jobb fríz!frizX). De ha tartom a sorrendet, akkor is elrontja a pozícióját és a méretet. A jobb és bal fríz mérete fix 6, a betét képletét is megadtam neki, tehát ha beírom hogy a komponens (fiókelej) szélessége 500mm legyen, akkor a progi 491,8mm-re módosítja.
Nem értem! Alárendeli a méretet a pozíciónak!!?? Pedig az értékek jók, és ha a pozícióval nem kellene foglalkozni, akkor az egész művelet 2-3 perc lenne. Lehet hogy én hibáztam? De a pozíció meghatározás után minden tökéletesen működik.
Szerintem ez programhiba.
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Mon May 21, 2012 6:05 pm

Tudja valaki hogy mi a különbség a Group és a Component között? Még nem fedeztem fel a különbséget.

ui.: Csaba: Tételezzük fel hogy a fent említett témában olyannyira igazunk van hogy ez egy orvosolható hiba. Tudsz nekik írni ez ügyben?
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Mon May 21, 2012 6:20 pm

local wrote:ui.: Csaba: Tételezzük fel hogy a fent említett témában olyannyira igazunk van hogy ez egy orvosolható hiba. Tudsz nekik írni ez ügyben?

Nem hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben bármivel is foglalkoznának... Viszont, ha minden igaz, épp ilyen irányokban fog elmenni a SketchUp a jövőben. Bár persze ez csak spekuláció.

local wrote:Tudja valaki hogy mi a különbség a Group és a Component között? Még nem fedeztem fel a különbséget.

Lényegében semmi. Ami a használatban a fő különbség, az az, hogy
  • a komponenseknek eg csomó tulajdonságát szerkesztheted
  • a komponenseket elmentheted és később újra felhasználhatod
  • ha több példány van egy komponensből egy modellben, és az egyiket szerkeszted, akkor a többi követni fogja* (a group, ha szerkesztesz egyet, akkor "unique"-ká - "egyedivé" - válik, bár addig a SU felismeri, hogy ugyanannak a group-nak a példányival van dolga).
*Itt kivétel a Pro verzióban a "solid tools" eszközök, amelyek "unique" group-okká alakítják a komponenseket. Erről igen nagy vita volt a fejlesztés során, és azt hiszem, a mai napid a legtöbb felhasználó elégedetlen azzal, ahogy itt teljesen felrúgják a SU hagyományos működését.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sun May 27, 2012 6:33 pm

Egy kis segítség kellene.

A célom a következő: Olyan szekrényeket szeretnék készíteni, aminek az ajtó- és fogantyú típusa megváltoztatható egy kattintással. Ez azért szükséges, mert van úgy hogy megtervezek egy konyhát és az ügyfél később többször is változtatni szeretne a terven. Félútig már meg eljutottam, de kellene hozzá egy képlet.

Tehát a következők a kérdéseim:

1.Hogyan lehet egy több komponensből álló komponenst összeilleszteni egy másikkal, úgy hogy azt ne kelljen szétrobbantani explode paranccsal? Az egyik nevezetesen egy szekrény, ami maradna a fő komponens, a másik egy ajtó, ami szintén több összetevőből áll. Edit component-el nem lehet megfogni a másikat.

2.Kellene egy képlet (ezt nehéz lesz megfogalmazni :? ), amit az ajtó méretéhez írnék be és attól függően hogy melyik ajtót választom, megjeleníti, vagy elrejti azt. Mellékelek egy képet hogy érthetőbb legyen.

Két fajta ajtóval meg tudtam oldani. Az egyik ajtó kiválasztásánál a fix érték az 1, a másiknál O. Így a képlet marha egyszerű, 1-nél megjelenik az ajtó 0 értéknél eltűnik. Ez működik. Viszont ha több ajtó van a komponensen belül, ettől bonyolultabb a dolog.(Vagy csak túl komplikálom.) Valami olyasmi kellene mint anno a Commodore 64-es időben, szöveggel leírni. Pl.: =if ajtotipus = 1 then hide. Vagy olyan akár az excel HA képletei.
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Sun May 27, 2012 7:06 pm

Én ebben biztos, hogy nem tudok segíteni de reméljük, van itt olyasvalaki, aki esetleg tud.

Ha én ilyen dologba ütköznék, akkor valószínűleg olyan megoldást választanék inkább, hogy a likincs vagy ajtó komponensre rákattintva a "Reload" funkciót használnám, amellyel egy (nyilván előre lemodellezett) könyvtárból egyszerűen kiválasztom, ami kell, és a program az összes ilyen komponenst automatikusan lecseréli. Nyilván ennek semmi köze a dinamikus komponensekhez, de az én agyam már csak idáig bír eljutni.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sun May 27, 2012 7:13 pm

Valóban jobb ötlet a tiéd hiszen az összes bútortervező ilyen. Egy kattintással az összeset lecseréli. Csak azt nem tudom hogy képes-e erre a SU különböző méretű ajtóknál, vagy minden méretet le kell modellezni?

Sőt akkor már az elején az összes ajtót külön-külön kell rábiggyeszteni, hogy csak az ajtót jelöljem ki.
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sun May 27, 2012 7:29 pm

Az első kérdésemre sem tudod a választ? Vagy szerinted csak ceruzával lehet hozzászerkeszteni a komponenshez?
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Sun May 27, 2012 7:33 pm

De gondolom a dinamikus komponensek esetében is méretezned kell a dolgokat minden egyes konyhához. Vagy csak nem csinálsz egy teljes könyvtárat minden háklis megrendelőhöz, hátha le akarja cserélni az ajtókat?

Egy komponensbe bármikor beilleszthetsz bármilyen újabb geometriát vagy másik komponenst. Amit bele akarsz rakni, azt másold le vagy vágd ki (Ctrl+C vagy Ctrl+X - "normál" Windows parancsok) majd szerkeszd a komponenst (dupla kattintás), és vagy simán beilleszted (Ctrl+V) és ekkor a Move eszköz aktiválódik és a helyére rakhatod vagy ha már előtte a helyén volt (csak kívül), az Edit menü alatt van egy "Paste in place" parancs, amely ugyanoda rakja be.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Sun May 27, 2012 7:53 pm

Ez szuper. Köszönöm.
A másolás beillesztés eszembe sem jutott. :D

Egyébként nem csak azért kell cserélni ajtót, mert háklis a megrendelő. Általában első találkozáskor még nem alakul ki benne a teljes kép a bútorról, ezért csak megkérdezem hogy modern vagy klasszikus konyhát akar és kitérek picit a stílusokra, színekre. Majd az ezt követő találkozáskor már egy megnyerő látványtervvel és egy árajánlattal fogadom az ügyfelet, amikor is kiválasztja a frontot a fogantyút stb.. Aki ezután is változtat, na az lesz a háklis :lol: ,főleg ha SU-val tervezek. De az lenne a célom most már hogy mindent ezzel csodálatos programmal rajzoljak meg.
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Mon May 28, 2012 9:11 am

Gondolom, ilyen szempontból olyasmi ez, mint az építészeti tervezés. Előbb a fő formák, a funkcióból is kiindulva, aztán (csak) az apróbb részletek. Van itt a fórumokon épp elég ilyen példa, és többnyire azt ajánlják, hogy először még csak ne is menjünk bele a színekbe, textúrákba, mert akkor hamar elveszik a kliens a részletekben és nem képes koncentrálni a főbb formákra, "dizájnra".

Én teljesen megérteném a dinamikus komponenseket, ha mindig ugyanazokból a "szabvány" darabokból építkeznél (mondjuk a 80-as években, arra 3 különböző panelházbeli konyhára dolgoznál ki bútorrendszereket), de gondolom, itt azért valószínűleg minden konyha és minden bútor szinte teljesen egyedi (ha a stílusok, ajtók kialakításai, burkolása, mint pl. azok a zsaluszerű formák stb. ismétlődnek is).

Igazából nekem sosem kellettek ezek a dinamikus komponensek, ezért is nem ástam magam bele nagyon (no meg én túlságosan "vizuális" típus vagyok: vagyis amikor modellezem a SketchUp-pal, akkor látom magam előtt "fejlődni" a modellt, de a dinamikus komponensek esetén valamit be kell írni, aztán csak azután látom, hogy valamit elrontottam, mikor nem működik a dolog. :D
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Mon May 28, 2012 2:42 pm

El is felejtettem, meg van a keresett képlet.
Tulajdonképpen az attribútumokban a tulajdonságok között van egy olyan hogy Hidden. Oda kell beírni pl. hogy =IF(szekrény!ajtotipus=1,FALSE,TRUE)
Tehát jelen esetben ha a kiválasztott ajtótípushoz tartozó érték egyenlő 1-el akkor az állítás igaz, tehát az ajtó rejtett marad (Hidden)
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby trikaa2000 » Wed Aug 08, 2012 8:51 pm

végig néztem a videot, öszintén, nem kapom a logikát a komponensek szerkesztásáre, viszont végig nézve egy pár tutoriált volna egy pár kérdése mivel nem tudok angolul és csak következtetni tudok.
1. Van lehetöség feltételhez kötni bizonyos méretválltozásokat?
2. látam hogy bizonyos méretek elé csillagot kell tenni, meg utánna plusz jelt meg ijenek, ezek adotta elöre hogy mi mit jelent és hol kell és mire használni?
3. Tanulmányoztam az Optimik programot, és abban van olyan lehetöség hogy egy butor alkotoelemeit egy összetett matematikai müvelettel a külméretekböl kiszámolni, és ha válltoztatjuk a külméretet az alkotoelemek is ujraszámolodnak.A dinamikus komponensekkel elérhetö sketchupban is ez?
0

trikaa2000 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Fri Aug 10, 2012 9:43 pm

1. Igen van. Egy függvény kell hozzá, ami gyakorlatilag ugyanaz mint az Excel "HA" függvénye. Csak itt így néz ki:
=IF(logikai_vizsgálat, érték_ha_igaz, érték_ha_hamis).
Ezt a kiszemelt attribútumhoz kell beírni.

3. Így van, részben erre való a dinamikus komponens. Illetve egyéb tulajdonságokkal is felruházhatod a bútorodat.


Azért próbálj eligazodni a videón. Bár ezt a kezdetek kezdetén csináltam és néhány lépés felesleges is talán, de azért ha meg-megállítod szerintem meg lehet érteni.

Ha képletet vagy csak egy fix méretet akarsz beírni, akkor az elé egyenlőségjelet kell tenned. Tehát ha pl. X irányban a méretet 5cm-re akarod lefixálni, akkor az attribútumban a LenX mellé ezt kell írnod: =5
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby mdk01 » Thu Nov 01, 2012 9:26 pm

Örülök hogy másoknak is az a célja ami nekem, csak ne lenne ilyen drága a PRO verzió.:(
0

mdk01 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby trikaa2000 » Sun Dec 16, 2012 8:48 pm

nagy hátrány hogy nem tudok angolul. Végignéztem a videot ami a topic elején feltettél ay elsö néyésnél nemértettem mik a lehetöségek. belemásztam és nagyon meglepüdtem mi mindent lehet a komponensekkel csinálni. valami modon nem lehetne leforditani ayt a rengeteg infot?
0

trikaa2000 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby local » Mon Dec 17, 2012 5:34 pm

Az attribútumban szereplőkre gondolsz?

Ott csoportokra vannak bontva az attribútumok (jellemző tulajdonság)

Szerintem a legtöbbet te is tudod:

Size (méret)
Position (pozíció)
Rotation (forgatás)
Behaviors (szó szerint: viselkedés)

Az "Add attribute" -al hozzáadhatsz te is jellemző tulajdonságokat a komponensedhez.

Szívesen leírnám hogy ezeken belül mi mire való, de 1. mindent én sem tudok 2. én sem tudok angolul és sok idő is lenne leírni mindent, ezért csináltam inkább videót. Mert ahogy te is írtad rengeteg lehetőség van a dinamikus komponensek szerkesztésében.

Azt javaslom hogy ha érdekel, kezdj el próbálkozni vele.
Kezdetnek próbáld megcsinálni azt amit én a videóban, ha elakadsz írj és szívesen segítek. Esetleg keress még videókat a dinamikus komponensekről, hátha azóta már rakott fel valaki újabb videót.

Ha van egy kis Excel tudásod akkor még könnyebb dolgod lesz.
0

local 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby trikaa2000 » Sun Dec 08, 2013 10:31 pm

helló. Elhaltak a dinamikus komponensek, vagy már tökéletesen müködnek :P . közben született magyar forditás vagy bemutató ennek a használatásól?
0

trikaa2000 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Mon Dec 09, 2013 11:02 pm

Nem haltak el - és nem is működnek tökéletesen.

Magyar fordításról nem tudok. :roll:
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby trikaa2000 » Wed Dec 11, 2013 8:47 pm

Ezt hogy értsem nem müködnek rendesen?.... Programhiba, vagy nem tudják a felhasználok müködtetni? Gondolom ez a dinamikos komponens kb a cad/cam rendszerekbeli parametrikus programozásnak fele meg. Ott meg jogy müködjön és jól müködjön nagyon méjen belekel gondolni mit mivel, és miért teszünk.
0

trikaa2000 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Thu Dec 12, 2013 7:59 am

Az alapvető probléma az, hogy a SketchUp belső működése valamiért még mindin láb/hüvelyk alapú, és ezekben a parametrikus modellekben a metrikus mértékegységekre valami kínkeserves módon tudták csak megoldani a működést. Emlékszem, mikor először teszteltük, nem is működött metrikusban egyáltalán.

Aztán mikor végre működött, akkor is csak centiméterben (milliméterben vagy méterben - ha jól tudom - azóta sem). Vagyis nem egy tökéletes rendszer. Én mondjuk sosem használtam, mert az én dolgaimhoz ilyemi nem kell.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby trikaa2000 » Thu Dec 12, 2013 7:43 pm

Ertem. Erre mondta egy butortervezö programfejlesztö hogy ez nem cad/cam rendszer hanem amojan gumialapu program, huzzuk, nyulik de a precizitás nem kiszámitható. ha valakinek megbizható preciz dolog kell ott vannak a méregdrága ternezöprogik
0

trikaa2000 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby Gaieus » Fri Dec 13, 2013 11:06 am

Hát a fene tudja. Valami 8 vagy 9 tizedesjegy pontossággal működik milliméterben is - hacsak valaki nem a NASÁ-nak dolgozik, elég kéne legyen.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Dinamikus komponensek készítése

Postby trikaa2000 » Sat Dec 14, 2013 10:47 pm

Jaj, jaj....szerintem a magamfajta asztalosnak az tulzottan preciz és elégséges, részemröl a témát le is zárom mindaddig mig bele nem méjülök és ki nem probálom mit lehet kihozni ezzel a funkcióval. Ezen a téren minden elismerésem és tiszteletem a topic inditójának akinek a bemuató videoján látszik hogy dolgozott vele és eredményeket is ért vele.Gyakorlat te :thumb: szi az embert mesterré
0

trikaa2000 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes agoAd Machine 
Robot
  

Return to Magyar

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest