Bútor. Asztalos. Faipar

Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 4:33 pm

Üdvözlet.
Kezdö sketchup használoként nyitotam e topicot mindazok számára akik butortervezésre használják a programot, és mind kezdö, mind pedig haladóként szeretnék tapasztalataikat megosztani másokkal, segitenni az épp most induloknak.
A forumon kutatva nagyon sok hasznos információt találtam, oktato videokat nézegettem, viszont nem tudok angolul és elég nehéz hejre tenni dolgokat. Én most igyekszem az alap rajzeszközöket begyakorolni hogy késöbb ne bibelödjek azzal hogy kel vinalazni meg nem tudok szögvonalzot sikra hejezni meg stb, stb. nézegetve a videokat megfigyeltem hogy egyes bemutatokon nem látni mire klikel a tanár viszont változnak az eszközök, nagyon gyorsan tesz vesz és pár pillanat alatt kész egy folyamat. Hogyan van ez. Rájöttem hogy nagyon megyorsitja a munkát a gyorsbilenytüzetek használata. Bal kéz a billemtyüzeten jobb kéz az egéren, na és persze ha tudjuk a gyors bilentyükombináciot nagyon szépen és gyorsan lehet dolgozni
Egy másik észrevétel, hogy mikor vonalat huzok nekem még nem jelent meg olyan követési(inference) lehetöség hogy metszés(intersect). Vajon miért?
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 4:51 pm

Hát, igen, a gyorsgombok nagyon sokat segítenek. Itt van a "Quick reference card", amelyen fel vannak sorolva (többek között) a gyorsgombok is. A Window > Preferences > Shortcuts alatt találod őket a SketchUp-ban - itt hozzáadhatod a sajátjaidat, illetve módosíthatod az alapbeállításokat (én pl. nyilván nem használom az O mint "Orbit" gyorsbillentyűt, mert hát ott az egérgörgő. Ezért átállítottam az "Offset"-re, amelynek eredetileg F a billentyűje, amelyet viszont a "Follow me"-re használok, amelynek eredetileg nincs is beállítása).

Intersection inference-et akkor kapsz, ha két, egymást metsző, valamilyen objectum metszésére helyezed a kurzort. Egyszerű vonalak a 7-es verzió óta automatikusan metszik egymást, így ott ilyesmit ma már nehezen talál az ember, de ha van pl. két valamid külön csoportban (group), akkor kipróbálhatod itt a csatolt fájlon.

Untitled.skpNa, csináltam egy példát neked 6-os verzióban. Figyeld meg, hogy a négyzet átlói ugyan keresztezik egymást, de a vonalak nem metszik egymást geometriával. Ha megpróbálsz valami hasonlót csinálni mellette, neked mindenképp metszik majd a vonalak egymást. A jobb demonstráció végett "felkapcsoltam" az "Endpoint"-okat (kis csomók ott, ahol vannak az éleken, élek végén)
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 6:11 pm

Köszi az utbaigazitást és magyarázatoto. Amugy a quiq referenc card-ot nézegetve jöttem rá a gyorsbillentyüzet fontosságára. Van egy angol nyelvü könyv ami szép szines ábrákkal és nem angol használoknak is érthetöen látszó modon leirja az egyes parancsok hasnálatát. Viszont ha nem zavar és van idöd hálás lennék ujravenni magyerul is néhány dolgot ezekböl.
1. Vonal rajzolásnál mikor 3d nézetbe vagyok még gondodt okoz megtalálni pl az élre merölegest( perpendikular for edge)-t. Van-e olyan lehetöség hogy egy pontbol kiindulva, szöget meghatározni és utánna hosszat beirva vonalat. Hasznos modszernek látom ezt nem 90 fokos oldalszerkezetü butorok szerkesztésénél, sarok szekrényak stb. na meg mi alapján vehetem észre hogy egy adott vonalla esetleg kimeentem egy szerkesztési sikbol? néha megjelenik egy fekete pont és egy adot tengejszinü szaggatot vonal. ez kapcsolatba áll ezzel?
2 A téglalap rajzolásnál (regtangle) a shiftel való lekötéssel ugy érzem minden rendbe van.
3. Ugy érzem hogy logikai elvként fontos az alkatrészeket külön megrajzolni, komonenst csinálni belölle, lementeni majd azokat bármilyen hejen behivni a hejzetnek megfelelöen editálni és bentröl kifelé alapon, gyártáshoz hasonloan összerakni a modelt
4. müködik a robbanto plugin is csak még vaktában kisérletezgetek. Van három opcio az x, y, z kordinátaérték meghatározásra és egy különállo dobozka group component és both opciokkal. ezekket studirozom forditkatom
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 6:33 pm

trikaa2000 wrote:Vonal rajzolásnál mikor 3d nézetbe vagyok még gondodt okoz megtalálni pl az élre merölegest( perpendikular for edge)-t.

Előbb mindig vidd a kurzort a vonalra, amíg ki nem írja egy piros ponttal, hogy "on edge" (vagy on line?). Ezzel tudatod a SketchUp-pal, hogy valami olyan inference-et akarsz használni, amely erre vonatkozik. Ezután kezdd el (nagyjából) a merőleges felé vinni a vonalat. (Ez működik párhuzamosokra is).

trikaa2000 wrote:Van-e olyan lehetöség hogy egy pontbol kiindulva, szöget meghatározni és utánna hosszat beirva vonalat.

Nincs. De ha használod a "Protractor" eszközt, akkor tudsz segéd vonalakat rajzolni bármilyen szögben, majd azok mentén a rendes vonalaidat adott hosszúságúra (csak gépeld be a hosszat és nyomd meg az Enter-t).Aztán végső soron persze magát a tengelyeket is át lhet rakni, ha kell (az "Axis" eszközzel):


trikaa2000 wrote:mi alapján vehetem észre hogy egy adott vonalla esetleg kimeentem egy szerkesztési sikbol? néha megjelenik egy fekete pont és egy adot tengejszinü szaggatot vonal. ez kapcsolatba áll ezzel?

Hát, időnként körülnézel, minden rendben van-e. :)

A szaggatot vonal és fekete pont biztos, hogy valami korábban érintett ponthoz ad neked tippeket, mint ezen a képen:trikaa2000 wrote:3. Ugy érzem hogy logikai elvként fontos az alkatrészeket külön megrajzolni, komonenst csinálni belölle, lementeni majd azokat bármilyen hejen behivni a hejzetnek megfelelöen editálni és bentröl kifelé alapon, gyártáshoz hasonloan összerakni a modelt

Pontosan. Különösen a te szakmádban.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 7:07 pm

Értékes, parktikus és bölcs tanitások :thumb: . És lassan mindjárt restelek kérdezni mert azonnal kapom a vlaszokat és nincs rá idöm begyakorolni és alkalmazni. ennek eredményeként jo tanárnak, gyenge tanonca. épp ezért egy kicsitt nekiállok gyakorolni. viszont bekukantottam az angolnyelvü faiparosokhoz és ott kiszurtam egy ilyent hogy Woodworking tools in SketchUp amit ugy nézek hogy egy fizetös plugin lehet? Erröl tudsz valami bövebbet mondani? ugy vettem ki gerenda, réma elemek megmunkálására illesztésére kidolgozott eszköz. nem fértem hozza semmi oktato videohoz a honlapon egy beméretezet szin szerkezet látható
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 7:12 pm

Tudnál valami linket adni ahhoz, ahol ezt kiszúrtad?

Egyébként (különösen ha egy bútorgyártó cégnél dolgozol, ahol aztán használhatjátok is ezeket a dolgokat), érdemes (a cégnek nyilván) befektetni még fizetős pluginokba is. Sőt, ha odáig viszitek, hogy valamiféle fotorealisztikus renderelésre adjátok a fejeteket, azokba is (vagy akár a SketchUp Pro verziójába).

Ha nem csak hobbiból bűvészkedik az ember egy eszközzel, akkor érdemes befektetni. Gondolom, a bútorgyártás során sem kézifűrésszel dolgoznak az üzemben manapság már...
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 7:19 pm

azonnal megkeresem a linket, na meg a befektetésel kapcsolatban biza a feleteseim most adták rá a fejüket ijen befektetésre én nagyon szeretném a skechupot, reményként az eddigi tárgyalásaik elég nem kielégitöek ár és szolgáltatás arányban. épp akartam kezdeményezést egy privát beszélgetéshez ezen a téren ha gondolod
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 7:23 pm

Itt a link a fent emlitett eszközhöz viewtopic.php?f=183&t=9123
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 7:31 pm

Hát, akkor mutasd meg nekik ezt a videót. Ez a Thea renderrel készült, és ahogy látod (tekerj úgy 2:30-ra), valójában bármit könnyedén lehet változtatni a bútoron, bútorlapon stb. Ezt aztán akár honlapra lhet exportálni, és akkor a látogató maga tudja kiválasztani, mi tetszik neki a legjobban.És ha már akarnak komoly szoftverfejlesztésbe fogni, mond meg nekik, hogy ilyenkor érdemes már annak az oktatásába is "befektetni" valamennyit. ;)

(A linkről: ott a legújabb bejegyzés is vagy 2,5 éves,úgyhogy azokkal ott nem érdemes foglalkozni)
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 7:33 pm

Apropo. mikor feliratkoztam a magyar forumra bejelöltem az angol woodwork-ot is viszont oda még nem tudok bejelentkezni. mi az oka?. nem fogadott el az admin?
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 7:35 pm

Ne a http://www.sketchucation.com/forums/ linket használd,
hanem a http://forums.sketchucation.com/ linket.
(Legalábbis egy darabig, mert aztán ez megint változni fog)

Amúgy oda nem is kell "engedélyezni" senkit most már...
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 7:48 pm

Akarni akarnak. Menyit szánnak rá nem tudom, viszont nekünk inkább a gyors szerkezeti és kivitelezési megoldások volnának elönyben, kevésbé a látványterv. ha meglátnád mijen "tervrajzokat" kapunk néhány klienstöl azt hinnéd az öskorban vagyunk. amojan irkafirka hozá nemértö vonalkák. és ebböl adodoan sok a nézet eltérés. nincs elég idö a részleteket átgondolni, kidolgozni, és mikor megvan a butor néha biza nem ugy gondolta a kliens. és hiába hivatkozunk az ákombákom összevisszaságra mert az a válasz hogy mi vagyunk a szakik és nekümk már tudni kellet volna hogy ott mit és hogy :) . amugy ez a videoba bemutaott programrol részleteket hol találni?
Magyar fejlestésü, és magyar fordutással rendelkezö külföldi programforgalmazokkal vagyunk tárgyalásba, de öszintén mondom azok a programok ugy ahogy megvannak szerkesztve a mi syámunkra 20-30 százalékba hasnálhato, és az igényeinkre modositására pedig gondolom nagy összegeket kérnek ezért nem tudtunk még kiegyezni senkivel. Amugy a teknikai részbe vagyok én csak beavatva, az anyagi tárgyalásokat nem én fojtatom.
A sketchupot is egy francia kliens ajánlotta de annyira kezdetlegesen hazynálja az illetö hogy nem sokkal külömb a rajzai mint az azelötiek.
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 7:58 pm

Hát, bármilyen 3d szerkesztővel meg lehetne ugye csinálni ezeket a modelleket (akár a megrendelők irkafirkái alapján - aztán persze rákérdezni, hogy ezt akarták-e, még a gyártás előtt). A SketchUp nagy előnye a többi, hasonló programmal szemben az, hogy könnyen megtanulható és hogy olcsóbb, mint a legtöbb.

Állítólag van neki magyar verziója egyébként (mint hogy újabban magyar viszonteladója is). Mondjuk én nem nagyon használnám,mert persze támogatás (segítség) magyarul nincs, és minden egyéb "tutoriál" inkább csak angolul érhető el egyébként is.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Tue May 01, 2012 8:27 pm

Igen. ez volna az alapelv, hogy ákom bákomokat hamar és érthetö modon szakemberek nyelvére forditani oly modon hogy tisztán láthato legyen mit hogyan, na meg persze a lkiensfelé is viszaküldeni amit fog kapni visszajelzés érdekébe. Eddigi ismereteim alapján tényleg a sketchupot látnám a legjobb megoldásnak, viszont még nem ismerem a sketchupnak azon lehetöségeit miszerint darabjegyzéket ( cutlist)-et csinál, és ez is egy másik nagyon fontos pontja volna a programnak, mert eddig mindezt számologéppel 2d rajzok után egyénileg kézzel irtuk meg. hosszutávon fontos volna a sketcsupba szerkesztet elemek felületek kiimportálása CAD rendszerekbe CNC vezérlésü megmunkálások véghezvitelére.
2D-s rajzokat ijen cad alapu programba csinálok, amit az egyik CNC vezérlésü géppel szereztek be. ennek a hátránya hogy megmunkálási páják és lehetöségek vannak elötérbe hejezve,rajzolás meg modelezés csak annyi ami a munkafázisokhoz szükséges
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Tue May 01, 2012 9:00 pm

trikaa2000 wrote:még nem ismerem a sketchupnak azon lehetöségeit miszerint darabjegyzéket ( cutlist)-et csinál, és ez is egy másik nagyon fontos pontja volna a programnak, mert eddig mindezt számologéppel 2d rajzok után egyénileg kézzel irtuk meg.

A Pro verziónak van egy "Generate report" funkciója, de hasonló plugin (épp "Cutlist" néven) van ingyenes is, aztán vannak még más pluginok is, mint a "Cutlister" például.

trikaa2000 wrote:hosszutávon fontos volna a sketcsupba szerkesztet elemek felületek kiimportálása CAD rendszerekbe CNC vezérlésü megmunkálások véghezvitelére.

Ilyen exportálásokra is van természetesen lehetőség (attól is függ, hogy ezt a gépet milyen fájltípusokkal lehet "etetni").
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 7:21 am

Akadt egy kis problémám. Két profilos darabot ösze szeretnék illeszteni ugy hogy a profil negativ alakzatba megmaradjon a másikon. csatolom a fájlt.
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Wed May 02, 2012 9:43 am

Mire gondolsz pontosan (vagyis hogy kéne elhelyezkedjenek)?

Itt van egy példa - a rózsaszín "vége" most úgy van "kifaragva", hogy pontosan illeszkedjen a sárgához.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 10:59 am

Ok. Ez az, viszont az én csatolmányom nem egésszen hejes, a végek nem törnek meg, nincs az a kicsi viszafordulás az összeilleskedési felületeken. Hogy kell ezt csinálni, csatolok egy jobb példát.
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 11:05 am

fontos nekem az hogy egy modelröl bármilyen görbe felületet át tudjak vinni a másikra ugy hogy az illeszkedés tökéletes legyen
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 11:50 am

Sikerült. egy kicsit körólményesen de a végeredmény jó. Gondolom. a kérdésem az hogy tudom-e nyujtani edit group-al azt aminek mind a két oldalán profil van, vagy hejesebb komponest csinálni és ott a méreteket válltoztatni.
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 11:51 am

És itt a végeredmény
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Wed May 02, 2012 2:30 pm

trikaa2000 wrote:fontos nekem az hogy egy modelröl bármilyen görbe felületet át tudjak vinni a másikra ugy hogy az illeszkedés tökéletes legyen

Ez a Pro verzióban a "Solid tools" eszközzel bármikor, egy kattintással megoldható. Ehhez az kell, hogy ami darabot csinálsz, az "solid" group/component-ként jelenjen meg a SketchUp-ban. Ha egy ilyenre rákattintasz a jobb egérgombbal és az "Entity info"-t választod, ott kiírja, hogy "solid" vagy sem. (Én ezt az ablakot mindig nyitva tartom, úgyhogy bármit kijelölök, rögtön tudom, miféle dologgal állok szembe)

Nos, "solid" ("tömör") az, ami teljesen zárt, nincsenek belőle kiálló élek, nincsenek benne fölösleges felületek, vagy röviden szólva: minden él/vonal két felületet határol.

Itt egy példa az egyik modelleddel, amelyet csatoltál.

solid-1.png

solid-2.png

solid-3.png

Ehhez hasonló eszköz (amely működik az ingyenes verzió alatt is) ez a plugin:
viewtopic.php?t=14773
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 6:09 pm

Ez igen. Ok, jó érthetö minden és nagyon sok minden megoldható ezzel a módszerrel.
Csoportok, és komponensek viselkedésével kapcsolatba volna kérdésem. Több mélségü komponens esetén, az explod parancs teljesen szétveti a csoportot vagy csak a legkülsö szintete?
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 6:11 pm

És mivel lehet megcsinálni azt, amivel a képekre a magyarázó szöveget ráraktad?
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Wed May 02, 2012 8:40 pm

Közben gyülnek a kérdeznivalok
1. Metszetet eszközt használatábol hogy kell kijönni, vagyis a metszösikot eltüntetni? Van ugyan egy ojan eszköz hogy display sectin plan, mellette meg display section cut, viszont azok csak elrejtik.....????????
2. A View parts plugin használva megjelennek az elemek nézete scene x, y, z...stb, azt hogy lehet egyböl eltüntetni, esetleg lementeni valahová
0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Wed May 02, 2012 11:01 pm

trikaa2000 wrote:Több mélségü komponens esetén, az explod parancs teljesen szétveti a csoportot vagy csak a legkülsö szintete?

Mindig csak azt, amire kiadod az utasítást. Pl. van egy kétszintű csoportod és a legfelső szintet "robbantod" (explode), akkor az alatta levő szint megmarad. Ha a legfelső szinted szerkeszted és az alatta levőt robbantod (odabent), akkor a legfelső szint megmarad.

trikaa2000 wrote:És mivel lehet megcsinálni azt, amivel a képekre a magyarázó szöveget ráraktad?

http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

trikaa2000 wrote:1. Metszetet eszközt használatábol hogy kell kijönni, vagyis a metszösikot eltüntetni? Van ugyan egy ojan eszköz hogy display sectin plan, mellette meg display section cut, viszont azok csak elrejtik.....????????

Csak elrejtik. Pontosabban a láthatóságukat kontrollálják (ami ugyebár ugyanaz). Mi a példa pontosan?

trikaa2000 wrote:2. A View parts plugin használva megjelennek az elemek nézete scene x, y, z...stb, azt hogy lehet egyböl eltüntetni, esetleg lementeni valahová

Nem ismerem ezt a plugint. Tudnál egy linket adni?
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Thu May 03, 2012 5:42 am

0

trikaa2000 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Thu May 03, 2012 7:16 am

OK, megnézem (most el kell mennem)
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby Gaieus » Thu May 03, 2012 8:30 am

OK, látom már, hogyan működik. Akkor a kérdésem: mit karsz eltüntetni? A Scene füleket?
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Bútor. Asztalos. Faipar

Postby trikaa2000 » Thu May 03, 2012 10:19 am

Igen.Eddig mind kitörólgettem a scen-eket. De majd kitapsztalom hogy ha utolag válltoztatok a modelen, a scen-ken is megtörténike a válltozás. Ha igen akkor érdemes lenne elmenteni hogy legyen mindig kéznél.
Mijen esköz a legalkalmasabb a tegnapi csapok példában ugy metszeni, vágni hogy az eredmény két 45 fokos szögben illeszkedö sima felületü darabok kapjak?
0

trikaa2000 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes agoAd Machine 
Robot
 

Next


 

Return to Magyar

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest