Ülőgarnitúra

Ülőgarnitúra

Postby bcsabi79 » Thu May 27, 2010 4:21 pm

Üdv!

Ismét egy probléma. Látszik, hogy még nagyon kezdő vagyok. Egy ülőgarnitúrát szeretnék csinálni, de nem akar összejönni. Nem tudom hogy kell képet berakni ezért skp file-ba importáltam a képet. Néztem tutoriálokat, de nem találtam olyat ami levezeti, hogyan kell megcsinálni hasonló bútorokat. Gondolom ennél a subdivide and smooth plugint kell használni, de nem tudom hogy álljak neki. Voltak próbálkozásaim de szörnyű lett a végeredmény. Ha létezik olyan tutorial ahol levezetik valami hasonló bútor készítését azt megköszönném.
0

bcsabi79 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby medvegy » Thu May 27, 2010 10:05 pm

Kedves Csaba!

Meg kell vallanom, oktatási anyagok összeállításában, nem sok gyakorlatom van, ami persze rögtön tetten is érhető :oops: , viszont megpróbáltam egy gyors, hozzászólás erejéig kissé belejavítani a dolgaidba, ld II verzió.
Bár elsőre kissé választhatnál könnyebbet is. Egyébként ajánlom a Woodworking fórumot, ha tudsz angolul, akkor nagy baj nem érhet. Itt elég sok tervezési és persze kialakítási lehetőség is fellelhető, csak bizony időt kell szánni az egész átböngészésére. Ha nem, akkor sem lesz nagy gond, a lépésről-lépésre történő szerkesztési vázlatok talán önmagukért beszélnek. :D
Én a helyedben mindenképpen egy könnyebbel kezdeném, bár nem tudom, fával és az egyes bútorok tervezésével kapcsolatos ismereteid milyenek. Éppen ezért linkeltem egy másik skp állományt is, ahol, bár kép szöveg nélkül, ahol próbáltam az egyes lépéseket egymás után, szerkesztéssel együtt megjeleníteni, talán sikerült, de ha nem, akkor az az én hibám. Majd a Csaba mindentudó kijavítja. :lol: . Itt pár lépésben egy aránylag egyszerű szekrényt lett megrajzolva, bár van benne hiba, így utólag szemrevételezve, de mint mondtam, ebben nem igazán vagyok a toppon. És nem is ez volt a cél. Az viszont egy másik kérdés, hogy ha elemeire akarod szedni, ld el akarod készíteni, az egyes csapolásokat, mégha idegen csapos is, mindenképpen figyelembe kell venni az egyes alkatrészek méret megválasztásánál.
Még egy kis adalék: Ha már video és tutoriál, az alapokhoz kapcsolódóan van itt egy a tervezéshez kapcsolódó Digital Woodworking with SU video.

Tehát mindenképpen tanácslom, ne ad fel, bátran vágj bele, de inkább célszerűen haladj az egyszerűtől a bonyolultabb felé.

További szép napot!
0
Az igazi férfiak fával dolgoznak...

medvegy 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby bcsabi79 » Fri May 28, 2010 7:43 am

Köszönöm a választ. Mindenképpen áttanulmányozom az egészet. Már könnyebbel elkezdtem, készítettem franciaágyat, heverőt, sarok garnitúrát, széket, stb. Láttam néhány modellt ami hasonló a beküldötthöz, mindenhol lekerekített, és a támlán bemélyedések stb. Arra gondoltam én is csinálok ilyet, de nem egyszerű. Nem akarom részletesen csak a kinézet számít. Igazából a lekerekítéseknek nem tudom hogy álljak neki, háttámla, karfa.
0

bcsabi79 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby Gaieus » Fri May 28, 2010 11:16 am

Nos, hát igen, az ilyen organikus formákhoz a SketchUp igazából nem a legalkalmasabb eszköz, bár természetesen végső soron majd' mindent meg lehet csinálni vele.

Ha megvan neked a Subdivide and Smooth plugin, akkor azzal azért lehet dolgozni. Persze fontos kérdés az is, hogy pontosan mire is kell a modell? Pontos tervrajzhoz vagy "csak" valami belsőépítészeti dologban "háttérnek" (berendezésnek) stb.
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby bcsabi79 » Fri May 28, 2010 11:30 am

Nem pontos tervrajzhoz kell. Ennek is az lenne a célja, hogy különböző bútorszövetekkel tudjam bemutatni, látványterv szerűen. Én is arra a pluginra gondoltam. Találtam is egy jó tutorialt a háttámla elkészítéséhez, jelenleg azt gyakorlom, de sajna nem sok sikerrel.
http://forums.sketchucation.com/viewtopic.php?f=15&t=17097&st=0&sk=t&sd=a
Nagyobb gond a kartámla megtervezése, az ugye mindenhol le van kerekítve, és vannak rajta gyűrődések is. 3ds max-al biztos egyszerűbb lenne, de ahhoz egyáltalán nem értek.
0

bcsabi79 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby medvegy » Fri May 28, 2010 8:52 pm

Üdv!

Hát ez elsőre még nekem se menne, bár ami igaz, nem igazán ezt a részét aknázom ki a programnak. Azért remélem, sikerül düllőre jutnod a problémával.

Igazán nem is tudnék tanácsot adni, vajh mi lehet itt a korrekt megoldás. Talán ha nem jutsz düllőre a 3Dwarehouse segíthet segítségedre, ha nem is azonost, de hasonlót találhatsz, és azon próbálod megoldani a szövetek bemutatását. Esetleg megoldást jelenthet egy adott rész elkészítése, majd megsokszorozása valamilyen felületre vetítve. Szinte biztosra veszem, erre is van valahol egy Rb script vagy vmi plugin. :D
Mellesleg megjegyzem, hogy nem is oly rég volt róla szó itt a fórumon, a mintázat nem és úgy jelent meg, ahogy azt várható volt. Tehát ha sikerül is megoldanod a tárgy megrajzolását, még gondjaid lehetnek a mintázat irányának meghatározásával. Amit külön kell még állítgatni!
Esetleg próbáld meg a 3dwarehouse-t, hátha rálelsz egy, az igényeidnek megfelelő darabra!

További sok sikert!

Ui.: Ha sikerül mégis a lenti garnitúra megrajzolása, azért egy kép erejéig közzétehetnéd!
0
Az igazi férfiak fával dolgoznak...

medvegy 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby bcsabi79 » Sat May 29, 2010 7:26 am

Gondolkodtam én is, hogy 3Dwarehouse-ból veszek ki modellt, de az nem ugyan az, mintha én csináltam volna, nincs kihívás. Néztem videókat autók készítéséről, és elgondolkodtam rajt, hogy egy ilyen modellnél is alkalmazható lehet a megoldás (Több nézetből le van rajzolva 2d-be, és a vonalakat összehúzzák, majd kitöltik az üres helyeket háromszögekkel). Nem egyszerű de látok benne fantáziát. A mintázattal már nekem is volt problémám, de szerencsére megoldódott. Amint elkészül közzé fogom tenni :D .
0

bcsabi79 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby medvegy » Sat May 29, 2010 8:09 pm

Üdv!

Izgatottan várom a fejleményeket :D !
0
Az igazi férfiak fával dolgoznak...

medvegy 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby bcsabi79 » Sat May 09, 2015 5:55 pm

Üdv!
Már egy jó ideje nem foglalkoztam a sketchuppal, és most újra elővettem az ülőgarnitúra kérdést :)
A kérdésem az lenne, hogy itt a fórumon van-e olyan személy aki profi az artisan, vagy a subdivide and smooth plugin használatában, vagy legalábbis érti a működését. Nézegettem oktató videókat, de magyar nyelvűt nem találtam, így nem értem mit mondanak a videóban, és nem tudom mit miért csinálnak. Fontos lenne, ha az illető segítőkész, és türelmes lenne. :) Előre is köszönöm.
0

bcsabi79 
 

Re: Ülőgarnitúra

Postby bcsabi79 » Mon May 18, 2015 4:44 pm

Üdv!

Még évekkel ezelőtt ígértem, hogy ha jutok vele valamire akkor küldök képet, hát végre összehoztam valamit. Nem pont az a garnitúra amit még az elején belinkeltem, de ez után a kartámla után úgy érzem nincs lehetetlen. :)

Üdv.: Csabi
0

bcsabi79 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes agoAd Machine 
Robot
  

Return to Magyar

cron

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest