Extension Store v3.0

Discussions for FlexTools - Responsive Sketchup Modeling

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Thu Jul 26, 2018 11:57 am

hi,
I'm having problem with installing extensions, pleas see attached screen.

can you advice pls
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Thu Jul 26, 2018 3:38 pm

Your Profile says MAC v8.
That's pretty much 'unsupported' these days.
However, your screenshot is from a PC !
Probably a newer SketchUp version...
What's its SketchUp version ?

One thought, when you installed SketchUp on that PC did you do it properly ?
It must be done this way...
Close SketchUp.
Find the SketchUp installer exe file - probably in your Downloads folder ?
Select its icon.
Right-click > Context-menu > "Run as administrator..."
In your case, because it's already Installed, when prompted choose the "Repair" option.
[With a totally fresh install the prompt is "Install..."]

Restart SketchUp to see if that has helped - it can do no harm.

Installing complex applications in any other way - e.g. by double-clicking the installer's exe file's icon - will result in a faulty installation.
Permissions to write to some folders etc will be unpredictably affected, and SketchUp might then be unable to write files into Temp folders to extract into your Users...Plugins folder etc.

Another thought, what is your Windows user name ?
Names containing accented characters used to always break SketchUp's Ruby file/folder processes.
Newer SketchUp versions are more robust, but occasionally users with accented characters in their Windows user-name, when using certain unusual alphabets - e.g. Greek or Cyrillic - report issues...
To test this find your Users...Plugins folder [there's a tool in the SketchUcation submenu to open it for you].
Copy the full path as a text string.
Open the Ruby Console in SketchUp.
Paste the text string into the following code snippet.
File.exist?("TEXT_STRING_GOES_HERE")
Note that you must use the ""
If it returns false there's an issue...
1
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Thu Jul 26, 2018 4:21 pm

@tig
Tig thank you,
sorry I forgot about profile, I will correct it.
yes it is PC version skp2018 pro licence.
Strange things happend because app was working perfectly. I had a brake of some time in using skp and this started.
I wonder if some win10 updates could change some acces rigths or other thing like >
I have problem with other app, UnrealEngine Studio plugin for Sketchup installer is not working.
I will try to make reinstall and will see.
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby Bob James » Thu Jul 26, 2018 6:43 pm

Any news on Extension Store v4?
0
i7-4930K 3.4Ghz, 2x GTX780 6GB, 32GB DDR3-1600 ECC, OCZ Vertex 4 500GB, WD Black 3TB, 32TB NAS, 4x 27" Monitors, SpaceMouse Pro, X-keys XK-60
User avatar
Bob James 
Premium Member
Premium Member
 

Re: Extension Store v3.0

Postby Rich O Brien » Thu Jul 26, 2018 7:23 pm

There is...

But we need to revamp the site first before we implement the new features.
2
There's a frontroom and a backroom....reverse faces
User avatar
Rich O Brien 
Administrator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Fri Jul 27, 2018 1:45 pm

@tig

TIG wrote:Your Profile says MAC v8.
That's pretty much 'unsupported' these days.
However, your screenshot is from a PC !
Probably a newer SketchUp version...
What's its SketchUp version ?

One thought, when you installed SketchUp on that PC did you do it properly ?
It must be done this way...
Close SketchUp.
Find the SketchUp installer exe file - probably in your Downloads folder ?
Select its icon.
Right-click > Context-menu > "Run as administrator..."
In your case, because it's already Installed, when prompted choose the "Repair" option.
[With a totally fresh install the prompt is "Install..."]

Restart SketchUp to see if that has helped - it can do no harm.

I did Repair.

TIG wrote:Installing complex applications in any other way - e.g. by double-clicking the installer's exe file's icon - will result in a faulty installation.
Permissions to write to some folders etc will be unpredictably affected, and SketchUp might then be unable to write files into Temp folders to extract into your Users...Plugins folder etc.

During Repair process I had windows error 2203 so I added Allow permission to All for Users..local/temp folder. then Repair went with no problem.

TIG wrote: Another thought, what is your Windows user name ?
Names containing accented characters used to always break SketchUp's Ruby file/folder processes.
Newer SketchUp versions are more robust, but occasionally users with accented characters in their Windows user-name, when using certain unusual alphabets - e.g. Greek or Cyrillic - report issues...

To test this find your Users...Plugins folder [there's a tool in the SketchUcation submenu to open it for you].
Copy the full path as a text string.
Open the Ruby Console in SketchUp.
Paste the text string into the following code snippet.
File.exist?("TEXT_STRING_GOES_HERE")
Note that you must use the ""
If it returns false there's an issue...


did test, was not sure of "", so did twice, one with and one without.
recived this:
File.exist?("C:\Users\HyperWorks\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins")
Error: #<SyntaxError: <main>: syntax error, unexpected tCONSTANT, expecting end-of-input
File.exist?("C:\Users\HyperWorks\...
^>
SketchUp:1:in `eval'

[ruby]File.exist?(C:\Users\HyperWorks\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins)

Error: #<SyntaxError: <main>: syntax error, unexpected tCONSTANT, expecting end-of-input
[ruby]File.exist?(C:\Users\HyperWorks\A...
^>
SketchUp:1:in `eval'

I dont now what it means.


I also found a tread that looks like my problem
viewtopic.php?f=15&t=60538

but I don't understand that solution either?
I don't have proxy. I had Express VPN but now is not installed.
One additional info , each time I start SKP, Sketchucation ask me for user/password.

PROBLEM STILL EXIST.

Do you have any idea what to do next?
0
Last edited by bimbachi on Fri Jul 27, 2018 8:37 pm, edited 2 times in total.

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby juju » Fri Jul 27, 2018 1:49 pm

Rich O Brien wrote:There is...

But we need to revamp the site first before we implement the new features.

Don't tell me you're a publicly traded company and cannot divulge any information on future plans / releases. ;)
0
Save the Earth, it's the only planet with chocolate.
User avatar
juju 
Premium Member
Premium Member
 

Re: Extension Store v3.0

Postby Rich O Brien » Fri Jul 27, 2018 2:02 pm

Nothing could be further from the truth.

We’re 2 dudes struggling migrating the user base to a newer system.

Expect a bugged filled new site with many oddities. :p
1
There's a frontroom and a backroom....reverse faces
User avatar
Rich O Brien 
Administrator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby slbaumgartner » Fri Jul 27, 2018 2:24 pm

bimbachi wrote:did test, was not sure of "", so did twice, one with and one without.
recived this:
File.exist?("C:\Users\HyperWorks\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins")
Error: #<SyntaxError: <main>: syntax error, unexpected tCONSTANT, expecting end-of-input
File.exist?("C:\Users\HyperWorks\...
^>
SketchUp:1:in `eval'

[ruby]File.exist?(C:\Users\HyperWorks\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins)

Error: #<SyntaxError: <main>: syntax error, unexpected tCONSTANT, expecting end-of-input
[ruby]File.exist?(C:\Users\HyperWorks\A...
^>
SketchUp:1:in `eval'

I dont now what it means.


It means that Ruby is taking the backslash (\) characters in your string as escapes. Try using forward slashes (/) instead.
1

slbaumgartner 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Fri Jul 27, 2018 2:35 pm

slbaumgartner wrote:It means that Ruby is taking the backslash (\) characters in your string as escapes. Try using forward slashes (/) instead.

Thank you
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby juju » Fri Jul 27, 2018 3:23 pm

Rich O Brien wrote:Nothing could be further from the truth.

We’re 2 dudes struggling migrating the user base to a newer system.

Expect a bugged filled new site with many oddities. :p

Thanks for the effort you guys put in to keep this place afloat.
2
Save the Earth, it's the only planet with chocolate.
User avatar
juju 
Premium Member
Premium Member
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Fri Jul 27, 2018 6:15 pm

Sorry, my fault...
Try this instead:
File.exist?('C:\Users\HyperWorks\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins')
I'd expect it to return 'true'...

After the Repair how did things go ?

Have you tried clearing your Internet Explorer cache, and retesting ?

Irrespective of your chosen browser, SketchUp [until the most recent versions that can use HTMLdialogs] will use WebDialogs - these use Internet Explorer [PC] and Safari [MAC].
Currently we use WebDialogs - expect that in the future newer SketchUp versions will use HTMLdialogs...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Fri Jul 27, 2018 8:41 pm

@tig
TIG wrote:Sorry, my fault...
Try this instead:
File.exist?('C:\Users\HyperWorks\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins')
I'd expect it to return 'true'...


I have respons "true"

TIG wrote:After the Repair how did things go ?

Have you tried clearing your Internet Explorer cache, and retesting ?

Irrespective of your chosen browser, SketchUp [until the most recent versions that can use HTMLdialogs] will use WebDialogs - these use Internet Explorer [PC] and Safari [MAC].
Currently we use WebDialogs - expect that in the future newer SketchUp versions will use HTMLdialogs...


I described all actions in my post above that I was thinking is respons to your post with advices.
Now I edited it by adding @tig.
I hope it will reach to you.
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Tue Jul 31, 2018 3:45 pm

bimbachi wrote:hi,
I'm having problem with installing extensions, pleas see attached screen.

can you advice pls


in addition to this problem not solved, i have to log Extension Store each time I start SketchUp.

somebody can advise?
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Tue Jul 31, 2018 6:25 pm

@bimbachi

This continuing issue suggests that your permissions are a mess.
If you have successfully 'Repaired' the SketchUp installation using 'Run as administrator...' then older folders/files might have been made earlier, and therefore have unexpected limited permissions...
Changing permissions to the TEMP folder might not be enough.

Try changing to unrestricted permissions for the following folders, and of course any files and subfolders/files etc within them...
Of course, you might not have all of these folders in your setup !

C:\Users\USERNAME\AppData\Local\SCF
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\SCF Licenses
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Temp
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Temp\SCF
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Temp\Fredo6_LibFredo6_TemporaryFiles
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\SketchUp
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\666
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Wrap-R

C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\SketchUp
C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\Wrap-R

Try that, restart your PC and report back...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Wed Aug 01, 2018 12:46 pm

@tig

all done and still same problem


TIG wrote:@bimbachi

This continuing issue suggests that your permissions are a mess.
If you have successfully 'Repaired' the SketchUp installation using 'Run as administrator...' then older folders/files might have been made earlier, and therefore have unexpected limited permissions...
Changing permissions to the TEMP folder might not be enough.

Try changing to unrestricted permissions for the following folders, and of course any files and subfolders/files etc within them...
Of course, you might not have all of these folders in your setup !

C:\Users\USERNAME\AppData\Local\SCF
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\SCF Licenses
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Temp
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Temp\SCF
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Temp\Fredo6_LibFredo6_TemporaryFiles
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\SketchUp
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\666
C:\Users\USERNAME\AppData\Local\Wrap-R

C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\SketchUp
C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\Wrap-R

Try that, restart your PC and report back...
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Wed Aug 01, 2018 1:15 pm

Have you done exactly as described in the earlier 'Repair' explanation.

Note that to install applications you must be logged into Windows as your normal user-name - NOT a separate admin-account.
But if your user-name also has admin-powers, then that is OK.

Do NOT 'run' the SketchUp installer exe file by double-clicking on it, or choosing 'Run' from the context-menu.
You MUST use the 'Run as administrator' option...
Then choose 'Repair' when prompted.

You could consider 'Uninstalling' instead.
Then running it again and choosing 'Install'...
This might help because some more wrongly configured folders/files might be removed temporarily.
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Wed Aug 01, 2018 5:44 pm

@tig

all was done as we discussed.
however I did uninstall and new installation again, and guess what now is even worse because user/password is not kept even by one session. I mean once logged, I'm in Store , I try install plug no luck and close window. when click on sketchucation icon I'm asked to provide user/password again?!! :oops: :x



TIG wrote:Have you done exactly as described in the earlier 'Repair' explanation.

Note that to install applications you must be logged into Windows as your normal user-name - NOT a separate admin-account.
But if your user-name also has admin-powers, then that is OK.

Do NOT 'run' the SketchUp installer exe file by double-clicking on it, or choosing 'Run' from the context-menu.
You MUST use the 'Run as administrator' option...
Then choose 'Repair' when prompted.

You could consider 'Uninstalling' instead.
Then running it again and choosing 'Install'...
This might help because some more wrongly configured folders/files might be removed temporarily.
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Wed Aug 01, 2018 6:09 pm

The SCF subfolders [and their contents] in the API path [those at least, but perhaps some more], need to have their permissions reset to allow you as the user and SketchUp to write to them...
Capture.PNG

If you fail when trying to do that, then consider deleting the whole SCF subfolder and starting again 'from scratch'...
Once those folders/files are remade - hopefully now with the required permission - after adding your login details once, it should then work thereafter without any more prompts...

Report back...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Wed Aug 01, 2018 7:18 pm

@tig
speaking of permission,
let me ask to be sure, to whom I should grant non limited permissions?
I was doing for "all" non restricted permissions


TIG wrote:The SCF subfolders [and their contents] in the API path [those at least, but perhaps some more], need to have their permissions reset to allow you as the user and SketchUp to write to them...
Capture.PNG

If you fail when trying to do that, then consider deleting the whole SCF subfolder and starting again 'from scratch'...
Once those folders/files are remade - hopefully now with the required permission - after adding your login details once, it should then work thereafter without any more prompts...

Report back...
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Wed Aug 01, 2018 7:32 pm

This is my Properties > Security setup for the AppData...SCF folder.
I blanked out my login details
Capture.PNG
It works fine...
What is yours ? ...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Thu Aug 02, 2018 1:31 pm

@tig

I have same permissions exception this SID user.

I did clean install (removed everything concerning SKP (in local, roaming,etc)
all permissions are on, added SCU plug-in and problem the same!?
The most strange is that SCF folder was not created after login to Store?

I'm searching still for issue (permissions?)


TIG wrote:This is my Properties > Security setup for the AppData...SCF folder.
I blanked out my login details
Capture.PNG
It works fine...
What is yours ? ...
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Thu Aug 02, 2018 2:27 pm

This showing that SketchUp doesn't have the power to write to your AppData folder etc.
This usually occurs because of an inappropriate installation with missing permissions etc...

The SketchUp folder in ../Local/, next to where the SCF one should be, what are its security permissions ?
They should be the same...

Try manually adding the SCF subfolder etc and see it that helps - although I suspect the 3 dat files that are written to it will also have similar permissions issues...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Thu Aug 02, 2018 3:05 pm

@tig
TIG wrote:This showing that SketchUp doesn't have the power to write to your AppData folder etc.


Sketchup or SCU plugin? because other like fredo folder were created in local/temp folder and instalation via
sketchup Extension Manger works.
Generaly all works in SKP and other plugins.
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Thu Aug 02, 2018 3:57 pm

Let's start over.
What is your Windows user name ?

If it has accented characters in it, then it might cause issues, although the latest SketchUcation Toolset should force the correct text encoding to UTF-8.

Can you use the following [copy+paste one at a time] into the Ruby Console + <enter>, and provide the results.
SCF::VERSION
SCF::TEMP
SCF::TEMPDIR
SCF::PLUGINS
SCF::FOLDER
File.exist?(SCF::TEMPDIR)
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby bimbachi » Thu Aug 02, 2018 6:19 pm

@tig

as said before user name is OK, normal alphabet 10 letters (majuscule/minuscule) no accent or other symbols.

and result from Ruby are (user name replaced with xxxxxxxxxx:

SCF::VERSION
3.1.5
SCF::TEMP
C:/Users/xxxxxxxxxx
SCF::TEMPDIR
C:/Users/xxxxxxxxxx/SCF
SCF::PLUGINS
C:/Users/xxxxxxxxxx/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2018/SketchUp/Plugins
SCF::FOLDER
C:/Users/xxxxxxxxxx/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2018/SketchUp/Plugins/SketchUcation
File.exist?(SCF::TEMPDIR)
true



TIG wrote:Let's start over.
What is your Windows user name ?

If it has accented characters in it, then it might cause issues, although the latest SketchUcation Toolset should force the correct text encoding to UTF-8.

Can you use the following [copy+paste one at a time] into the Ruby Console + <enter>, and provide the results.
SCF::VERSION
SCF::TEMP
SCF::TEMPDIR
SCF::PLUGINS
SCF::FOLDER
File.exist?(SCF::TEMPDIR)
0

bimbachi 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby numerobis » Mon Sep 24, 2018 12:14 pm

What does a grey marking in the "Loaded Plugins" section mean? I get this for TT_Lib2 (the latest version, v2.11.0)
0

numerobis 
 

Re: Extension Store v3.0

Postby TIG » Mon Sep 24, 2018 12:34 pm

A 'loaded' Plugin which also runs as an Extension can be 'disabled' at the Extension level, but if it's 'enabled' it can still get 'loaded' as SketchUp starts - then it shows with a gray background.

Conversely if you 'unload' a Plugin which is also an Extension, then it will not get 'loaded' as SketchUp restarts later, in that case it is similarly show with gray in the Extensions list to remind you that it will no longer be 'loaded'...

TT's Lib is unusual, in that although it is shipped as an Extension it doesn't do anything on its own, so whether or not it is 'enabled' is unimportant. Its many abilities can be accessed by TT's other Extensions as they need need them, getting the details from the files in the Lib's subfolder...

In passing... the color coding of Plugin text in the lists, is also relevant to their current loaded/unloaded status.
Normally their names are black in the two columns, but if unloaded since loading earlier they become red in the right-hand column [to remind you that at a restart they will be unloaded], if loaded from the right column in that session then they are shown green in the left column, if temporarily-loaded from the right-column in that session, then they are shown orange in the right column.
this is to remind you of their current states.
Although you can 'load' a Plugin or 'enable' an Extension during a session, it is not possible to 'unload' a Plugin or 'disable' an Extension 'dynamically' in a session: it requires a restart of SketchUp to reset their changed statuses...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Extension Store v3.0

Postby numerobis » Mon Sep 24, 2018 8:21 pm

Thanks TIG for the explanation. Now i see that it is disabled under Extensions. Seems to be default as it is and it can't be enabled. I never noticed this before and thought i could have messed up something, because i disabled some plugins some time ago and now after some updates i saw this grey background.
Thanks! ;-)
0

numerobis 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

Previous


 

Return to FlexTools

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Visit our sponsors: