Configuration issue? Compatibility?  Topic is solved

General discussion about Animator for SketchUp

Configuration issue? Compatibility?

Postby deanpierce » Fri May 13, 2022 1:53 am

Does Animator still work with Twilight 2 free version?

I have both installed. Each works on its own--just not together.

Can someone point me in the right direction?

Thanks.
deanovermont
0

deanpierce 
 

Re: Configuration issue? Compatibility?

Postby ntxdave » Fri May 13, 2022 2:43 am

Can you give some more info about what is happening?

When you generate the video are you specifying that you want to use Twilight?
0
User avatar
ntxdave 
 

Re: Configuration issue? Compatibility?

Postby deanpierce » Fri May 13, 2022 1:13 pm

Hi ntxdave. Happy to explain or at least try. Sorry if TMI.

Steps I take after confirming both extensions are installed are:

1. Create a new file, which is empty except for 2D SketchUp "Chris" model
2. /View/animation/add scene named scene 1
3. Create a simple cube behind Chris for location reference
4. /File/save
5. /Extensions/Twilight Render V2/Render
6. a) Choose render preset "high" b) choose size "800x600" c) choose update content "all: d) Choose scene "Scene 1" e) Uncheck Fit view f) click render icon and confirme rendered image g)close window
7. Click Animator- clip editor icon
8. a) Click Add movement icon b) select Chris c)select translate movement icon d) create movement where Chris advances 10 feet in 2 seconds. Save movement.
9. a) Return Chris to starting position (0 seconds) b) add camera c) click capture current view d) set duration to 2 seconds e) save and name 'view 1' [Not sure I need to create a camera but I did anyway]
10. Click Play the Clip animation icon to confirm Chris slides along as planned.
11. Click Go to Beginning of animation icon to return Chris to time 0.
12. Click Save all data in model and model in Sketchup icon
13. Click Animator - Positioner icon and save position as position start [Not sure I need to do this but I did anyway]
14. Advance Chris to two seconds and save position as position finish [Not sure I need to do this but I did anyway]
15. Save file
16. Doublecick View 1 Camera and Choose static view. Click save all data to disk
17. CLick Generate a video for the Film icon
18. a) specify format of generated video (images sequence only) b) specify frame rate (24 fps) and dimensions *800 x 600)
19. Generate a test image and then generate full series. Everything looks good, except animator does not use Twilight for rendering.
20. I have noticed in another post that some installations have more options shown on the Generation of Videos dialog. For example, the person who posted download/file.php?id=161491&mode=view/rokbox.jpg has two options, natural and VRay. I don't have any options listed between formats and frame rate, which is why I wondered about compatibility or configuration. So then I try:
21. /Extensions/ Twilight Render v 2/Animation Editor
22. a) Choose Render Preset Express/Animation/Medium+ Object Animation b) specify size 800x600 c) choose Update content all d) click Advanced
23 Under advanced I a) choose SketchUp Scenes b) set start and finish times as 0 and 2 c) set frame rate at 24 fps d) supply base file name
24. Click start rendering a new image icon
25. What ends up happening is I get 49 images that are all the same.

Any help appreciated.


deanovermont
0

deanpierce 
 

Re: Configuration issue? Compatibility?  Topic is solved

Postby ntxdave » Fri May 13, 2022 1:41 pm

Do you have do you have all scenes checked to be included in animations?

My laptop died so I cannot do any screen shots to show you.

Ok. I had a few minutes to rethink this. The steps you took at step 19 we’re what you need for an Animator rendering. You need to double check the Animator settings so that you see Twilight as an option. That is what is required in this situation. Using the Animation editor option in Twilight is only for generating animation based on scenes. It does not render Animator animations. Hope this clarifies it.

You should also go over and participate in the Twilight Render forum. They have a couple of really good support people.
1
User avatar
ntxdave 
 

Re: Configuration issue? Compatibility?

Postby deanpierce » Mon May 16, 2022 1:22 pm

ntxdave wrote:Do you have do you have all scenes checked to be included in animations?

My laptop died so I cannot do any screen shots to show you.

Ok. I had a few minutes to rethink this. The steps you took at step 19 we’re what you need for an Animator rendering. You need to double check the Animator settings so that you see Twilight as an option. That is what is required in this situation. Using the Animation editor option in Twilight is only for generating animation based on scenes. It does not render Animator animations. Hope this clarifies it.

You should also go over and participate in the Twilight Render forum. They have a couple of really good support people.

Thanks, ntxdave. I ended up purchasing the pro version and I'm up and running.
0

deanpierce 
 

Re: Configuration issue? Compatibility?

Postby ntxdave » Mon May 16, 2022 2:26 pm

Glad to fear you have it working. :thumb:

Hope my info about the difference in the way to use the tools was helpful as well.
0
User avatar
ntxdave 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 



 

Return to Animator Beta

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests