[Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

General discussion about Animator for SketchUp

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby fredo6 » Fri May 28, 2021 8:23 pm

New Release: Animator - v3.5a - 28 May 21

Requirement: LibFredo6 v11.5

Maintenance release
  • Bug fixing
  • Extension of validity

_______________________________________________________________________________________

See plugin home page of Animator for Download of RBZ from the PluginStore.

See Main Post of the Animator thread for more information.
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby solo » Fri May 28, 2021 8:46 pm

Fredo,
does Animator work with the new Vray Vision?
0
http://www.solos-art.com

If you see a toilet in your dreams do not use it.
User avatar
solo 
Global Moderator
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby fredo6 » Fri May 28, 2021 10:26 pm

solo wrote:does Animator work with the new Vray Vision?

I don't know. What is VRay Vision?
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby solo » Fri May 28, 2021 11:05 pm

fredo6 wrote:
solo wrote:does Animator work with the new Vray Vision?

I don't know. What is VRay Vision?



V-Ray Vision is a real-time viewer that can be used in any project set up for V-Ray rendering. It is a lightweight “game engine” (rasterizer) that does not currently use any type of ray-tracing.
1
http://www.solos-art.com

If you see a toilet in your dreams do not use it.
User avatar
solo 
Global Moderator
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby duanekemp » Thu Jun 17, 2021 11:41 am

I'm having serious issues with completing a simple animation. The SketchUp output was fine, though it took over three hours to render 10 seconds at HD720.

Doors Animation SU test.mov


But, while using Thea Render, every render export keeps crashing around the three second mark.

At 25 fps, Windows posts a message that there's no more space around the 74th to 79th image in the sequence, which crashes the process and SU With the Render window stuck.

Doors Animation SU Thea test 01 Crash 03.mov


Yesterday, I cleared out 60GB of programs from the C Drive in case that's where the memory was being "stored" or created, but, that wasn't the solution as it crashed again. It's a simple camera move and sliding door animation. What could be possibly going on?

Could it be the Thea Render Temp file location not having enough space? Could it be the D: drive data folder (where the SU file and image are being compiled) having not enough space?

Is there an explanation as to why the animation export is creating such a huge memory block somewhere?

At over three hours per test/crash, this is two days trying to get to the end of a 10 second test and I'm being terribly surprised as to how others are able to get 2 minutes of video. So, what am I doing wrong?
0
Duane Kemp

Kemp Productions
Puidoux, Switzerland
Gallery:
https://duanekemp.artstation.com/
User avatar
duanekemp 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby fredo6 » Thu Jun 17, 2021 12:16 pm

Did you try the rendering with Thea from Thea itself (instead of launching the generation from Animator)?

Normally, the requirements for disk is to have enough space to store the image files, one per frame. Do you have the size of a single image?

For memory, I think this is more related to Thea. Animator and Sketchup do nothing special during the generation in term of memory usage.
1
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby duanekemp » Thu Jun 17, 2021 12:21 pm

Because Animator exports .png files... the image size is larger than a .jpg (which would be preferable) and so, each image is around 1.46 MB.

But, now you have me curious... How does Thea know the path and animation created in Animator in order to render the same animation from Thea?

Ah... hadn't tried the Thea animation tool (Animator plugin).

Giving this a go in Thea V3: http://kb.thearender.com/thea-for-sketchup-v15/export-animation-studio/
0
Duane Kemp

Kemp Productions
Puidoux, Switzerland
Gallery:
https://duanekemp.artstation.com/
User avatar
duanekemp 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby fredo6 » Thu Jun 17, 2021 2:56 pm

duanekemp wrote:But, now you have me curious... How does Thea know the path and animation created in Animator in order to render the same animation from Thea?


The Thea team was kind enough to integrate Animator in their list of animation programs, based on an API I provided to them.

duanekemp wrote:Ah... hadn't tried the Thea animation tool (Animator plugin).

Tell me if it works better...
1
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby duanekemp » Thu Jun 17, 2021 7:17 pm

duanekemp wrote:Ah... hadn't tried the Thea animation tool (Animator plugin).

Tell me if it works better...[/quote]

So far, it's rendering but not exporting the renders to the folder. For a moment, I thought this was going to be the solution.
0
Duane Kemp

Kemp Productions
Puidoux, Switzerland
Gallery:
https://duanekemp.artstation.com/
User avatar
duanekemp 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v1.0r - 23 May 16

Postby duanekemp » Thu Jun 17, 2021 7:27 pm

JQL wrote:Thanks for providing this solution so fast!

I will resume my endeavours with animator asap!



@JQL, have you used this plugin since Thea Render V3 came out?
0
Duane Kemp

Kemp Productions
Puidoux, Switzerland
Gallery:
https://duanekemp.artstation.com/
User avatar
duanekemp 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby tiquibachaaaaa » Sun Jun 27, 2021 4:51 pm

I have a problem while animating. I press the play but it doesn't show the movements, the only way it shows is when I open the window for export images and press the play button.
0

tiquibachaaaaa 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby Calcifer » Fri Jul 02, 2021 3:03 am

Hello Fredo,

I am having an issue I never had before with animator:
I animated some spinning gears. It works fine when I scroll through animator. But when I export, some gears don't spin. I go back to the project and they spin properly. Here are few odd things: some spin, some don't. The ones that don't, I tried to change the axis (from x to z) and it works. But when I move it again, it doesn't work anymore. I tried several things: changing the group/object axis. I also tried to rotate the gear within the group. It doesn't work. I tried to use the model axis and the object axis, same results. I also exploded the gears, regrouped them, gave them a different name and re animated: still doesn't work. The odd thing is when I create another object (cube, cylinder, I even tried another complex shape), it works.
I have been using Animator for years now and it's the first time I get this specific issue.
Thank you in advance
0

Calcifer 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby fredo6 » Fri Jul 02, 2021 6:31 am

Calcifer wrote:Hello Fredo,

I am having an issue I never had before with animator:
I animated some spinning gears. It works fine when I scroll through animator. But when I export, some gears don't spin. I go back to the project and they spin properly. Here are few odd things: some spin, some don't. The ones that don't, I tried to change the axis (from x to z) and it works. But when I move it again, it doesn't work anymore. I tried several things: changing the group/object axis. I also tried to rotate the gear within the group. It doesn't work. I tried to use the model axis and the object axis, same results. I also exploded the gears, regrouped them, gave them a different name and re animated: still doesn't work. The odd thing is when I create another object (cube, cylinder, I even tried another complex shape), it works.
I have been using Animator for years now and it's the first time I get this specific issue.
Thank you in advance

If you could send me the model, I could have a look.

Note that spinning symmetrical objects (like gears), may also give the impression of static movement when it spins too fast or at a multiple of the frame rate. I would suggest you put a color mark on the gears to verify whether they spin or not.
1
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby Calcifer » Fri Jul 02, 2021 2:59 pm

fredo6 wrote:If you could send me the model, I could have a look.

Note that spinning symmetrical objects (like gears), may also give the impression of static movement when it spins too fast or at a multiple of the frame rate. I would suggest you put a color mark on the gears to verify whether they spin or not.


Hello Fredo and thanks for your response.
It turns out indeed those specific gears are moving. I did slow them down and put a color mark. It works. Thanks again.

I take the opportunity to ask a more genereal question about Animator: when a model is more complex, animator takes a while to respond (it can take up to 30 seconds to have a menu open - like, when I create a new movement). Granted I now have a lot of objects and moving parts in the file. In the past tried to lighten the model buy using proxies (for the static parts) but it remains the same. Outside of animator I can navigate very smoothly.
I know my hardware is getting a bit old: which part of the hardware should be updated to increase animator performances? I think i have a decent cpu but my gpu is now very old.
Thanks again for your fantastic plugin.
1

Calcifer 
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby fredo6 » Fri Jul 02, 2021 11:35 pm

Animator is dependent on the complexity of the model for some functions of the editor, as it needs to go through object hierarchy in the model.

Which 'menu' can take 30 seconds to open?
1
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin Beta] Animator - v3.5a - 28 May 21

Postby Calcifer » Sat Jul 03, 2021 6:54 pm

The best example is when adding a new movement. Clicking on the icon is instant but accessing the panel (translation, spin, rotate etc...) takes about 30 seconds. Then, it's fine, I can select the object almost instantly. Entering the value takes about 10 seconds to process the information. Then closing the new movement takes a bit of time as well. Also, If I want to edit a clip, it takes about 15 seconds to open it to adjust.
My model is quite complex - I believe - so any change can take some time. Hence i was wondering if I could boost my computer in some way.

You got me curious about the hierarchy: does it mean that it would take more time to animate an object that is deep into the hierarchy over one that is at the top? I have to say I didn't notice any performance difference depending on which object I work on.
1

Calcifer 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

Previous


 

Return to Animator Beta

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Visit our sponsors: