[Tutorial] Animator Quick Start

General discussion about Animator for SketchUp

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby Archiblog » Thu Apr 12, 2018 10:24 am

Hi mgfranz!

You might like to take a look at a tutorial by Justin Geis which shows you how to create an exploded view animation using Animator. Around about the 5:30 mark, Justin shows you how to reverse the explosion so that might give you some idea of how to achieve the effect you want.

The tutorial can be found at:

https://www.youtube.com/watch?v=mMjPkJiIVZo

Let us know how you get on.

NF
1
User avatar
Archiblog 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby mgfranz » Thu Apr 12, 2018 9:22 pm

Archiblog wrote:Hi mgfranz!

You might like to take a look at a tutorial by Justin Geis which shows you how to create an exploded view animation using Animator. Around about the 5:30 mark, Justin shows you how to reverse the explosion so that might give you some idea of how to achieve the effect you want.

The tutorial can be found at:

https://www.youtube.com/watch?v=mMjPkJiIVZo

Let us know how you get on.

NF


Thanks NF, but I don't think using the explosion will work in this instance since I have the need to place a total of 12 screws in 3 different locations. I suppose I could do some Easing on the fly-in group, let me do some research. I have attached my SU and animation file for a visual reference, just remove the .txt extension.
1
"If you like what you do, it will never be work..."
In memory of Sam Maloof, 1916-2009

mgfranz 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby mgfranz » Fri Apr 13, 2018 2:17 am

Ok, it took a while, but I got it figured out. I had to create a variety of transitions, once I placed the objects in the correct location I backed out the object to a location off-scene, then just reversed the movements.

1) Fixed the screws in place
2) Backed them off
3) Moved them off scene
4) Created transition to move them back
5) Created transition to move them again
6) And again.

Not real pretty, but it works. Still may play with some linear motions, but I got it solved. Not sure why the graphics are pixilated, .avi sucks, .mp4 is fine. I'll play with FPS.

Film 1.avi
2
"If you like what you do, it will never be work..."
In memory of Sam Maloof, 1916-2009

mgfranz 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby jgb » Fri Apr 13, 2018 4:11 pm

Looked OK to me. You did what I was going to suggest, but didn't as I got sidetracked out (wife!) as I was going to reply.
0
__________________
jgb
User avatar
jgb 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby fredo6 » Sat Apr 14, 2018 10:18 am

It's in my plan to address these types of movement, with a Move-to tool (also to be used to align objects in bulk).

Fredo
2
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby snapkin » Sun Jun 10, 2018 1:56 pm

Hey, thanks for this excellent plugin.

I got a problem with that ffmpeg I download it and it works.
but when I get in to do Extension i push the find the ffmpeg nothing happens.
maybe you know how to fix it?
0

snapkin 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby fredo6 » Sun Jun 10, 2018 10:04 pm

snapkin wrote:I got a problem with that ffmpeg I download it and it works.
but when I get in to do Extension i push the find the ffmpeg nothing happens.
maybe you know how to fix it?

This is a bug which I fixed in LibFredo6 8.4g, just released.

Fredo
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby solo » Thu Aug 23, 2018 9:38 pm

I need some help, I cannot seem to be able to get multiple objects to follow a path properly, anyone know how to achieve this?

rotation.JPG
0
www.solos-art.com

I'm a social vegan, I avoid meet.
User avatar
solo 
Global Moderator
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby ntxdave » Fri Aug 24, 2018 1:27 am

solo wrote:I need some help, I cannot seem to be able to get multiple objects to follow a path properly, anyone know how to achieve this?

rotation.JPG

If they do not need to move indepently, how would it be to group them?
0
User avatar
ntxdave 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby fredo6 » Sun Aug 26, 2018 8:46 pm

solo wrote:I need some help, I cannot seem to be able to get multiple objects to follow a path properly, anyone know how to achieve this?

The Follow Path tool (like other tools) allows to select several objects (keep CTRL depressed).

Fredo
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby cgalaon » Fri Sep 21, 2018 9:09 am

I've got the same problem in Sketchup 2018 :(
I copied the ffmpeg.exe and executed it in the directory C:\Users\(User Name)\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins and in the directory: C:\Users\(User Name)\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins\Fredo6_!LibFredo6
WITH NO AVAIL!!!
Any help, please?!

This is the error from Ruby console:

Error: #<Errno::ENOENT: No such file or directory @ dir_s_mkdir - C:/Users/Chip/Desktop/TPOS/Animator Videos/Pressure gauge - 21-Sep-2018 09-57-10 - Gauge 3/4>
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6videomanager.rbe:921:in `mkdir'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6videomanager.rbe:921:in `movie_create_folder'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6videomanager.rbe:831:in `movie_top_generate'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatortool.rbe:2204:in `movie_dialog_call_back'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatordialogvideogeneration.rbe:381:in `call'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatordialogvideogeneration.rbe:381:in `notify_result'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatordialogvideogeneration.rbe:449:in `on_close'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatordialogvideogeneration.rbe:412:in `block in dialog_create'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:583:in `call'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:583:in `j_onclose'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:293:in `block in create_dialog'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:322:in `call'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:322:in `close'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:322:in `close'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatordialogvideogeneration.rbe:460:in `close_validate'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_animator/animatordialogvideogeneration.rbe:1251:in `param_dialog_callback'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:752:in `call'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:752:in `j_action'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:634:in `j_callback'
c:/users/chip/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2018/sketchup/plugins/fredo6_!libfredo6/body_lib6webwdlg.rbe:622:in `block in j_dispatch'
0

cgalaon 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby fredo6 » Fri Sep 21, 2018 10:15 am

Is "Pressure gauge - 21-Sep-2018 09-57-10 - Gauge 3/4" the name of your file? If so, then 3/4 is probably creating an issue, as '/' is used as a folder separator.

Fredo
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby cgalaon » Fri Sep 21, 2018 11:05 am

Migmat wrote:PROBLEM GENERATING VIDEO with ffmpg.exe INSKETCHUP 2013 (Works Animator for this versión?)

1- Animator Beta Works OK
2- Install ffmpeg.exe in LibFredo6 (disapear the red text to Find the ffmpeg.exe)
3- Make a simple animation that Works fine in preview
4- Try to generate a video with defaut parameters. Push the button "Test Image" and also work
5- Push the button "Generate Video" and NOTHING HAPPENDS. Sketchup continues inside the animator plugin. I can exit and star again the plugin,but nothing happends.

I instal the two versión of ffmpeg.exe, the last and the 3.2 (more stable).

Thanks in advance


PROBLEM SOLVED!!!!

M8, I had the same problem until I figured it out. When you name your "Film" in Animator, DON'T USE symbols like the followings (the ones that Windows files creator wouldn't allow it either): \ / : * ? " <> and |. Change the name using other symbols (all the rest, the allowed ones) and TACHA!!
Regards to all readers and SU/Animator users. Chip
0

cgalaon 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby CiscoNA » Wed Nov 14, 2018 11:55 am

I can not find the button of the Animator plugin in Sketchup 2018. Is it visible in my extension manager but I can not open the plugin. What do i need to do?
0

CiscoNA 
 

Re: [Tutorial] Animator Quick Start

Postby fredo6 » Thu Nov 15, 2018 3:14 pm

CiscoNA wrote:I can not find the button of the Animator plugin in Sketchup 2018. Is it visible in my extension manager but I can not open the plugin. What do i need to do?

Did you install the companion library LibFredo6?
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

Previous


 

Return to Animator Beta

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Visit our sponsors: