[Plugin] Contour Maker v1.6

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby irwanwr » Fri Dec 16, 2011 4:23 pm

umm... i think i still cannot understand how it works and to use it though
need to learn more about instruction, mesh definition, etc. :(
0
User avatar
irwanwr 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby TIG » Fri Dec 16, 2011 5:46 pm

The contours are cut through a grouped mesh [e.g. a terrain surface that is a group]...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby marvins_dad » Wed Feb 29, 2012 11:50 pm

Man that is sweet Tig!
Thanks for another great ruby!
0
User avatar
marvins_dad 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby mrdcon » Mon Apr 09, 2012 3:39 pm

TIG wrote:The contours are cut through a grouped mesh [e.g. a terrain surface that is a group]...

I've downloaded the plugin and created contours for a meshed terrain model that was generated from Goodle maps. Now that I have contours on the meshed terrain model, other than seeing contours, what else can I do with them. I've tried to manipulate the contours (ie, push /pull, etc.) but they are not editable. Am I missing something?
0

mrdcon 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby TIG » Mon Apr 09, 2012 4:33 pm

mrdcon wrote:
TIG wrote:The contours are cut through a grouped mesh [e.g. a terrain surface that is a group]...

I've downloaded the plugin and created contours for a meshed terrain model that was generated from Goodle maps. Now that I have contours on the meshed terrain model, other than seeing contours, what else can I do with them. I've tried to manipulate the contours (ie, push /pull, etc.) but they are not editable. Am I missing something?
Use your imagination ?
Perhaps all some people need is some contours drawn over their terrain to help visualize their design...
But if you want a simplified surface mesh made from the contours edit their group and use the Sandbox tool to make a 'surface from contours'.
The coarser you space the contours the more simplified is the new mesh...
You decide what to do with the tool - I only made it :roll:
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby arystoteles » Mon May 07, 2012 5:04 pm

thank you for the plugin!

However I was wondering if you could suggest a tip to rebuild the curves and make them ultra smooth?
0

arystoteles 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby massimo » Mon May 07, 2012 5:15 pm

Well the smoothness of the curves is related to the smoothness of the mesh.
Here I've used "Artisan" plugin to smooth the terrain.
0
User avatar
massimo 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby arystoteles » Mon May 07, 2012 6:03 pm

Oh I see thank you Massimo!

But regardless of the terrain mesh is there a function in Sketchup to rebuild a curve wit fewer points and therefore smooth it out?
0

arystoteles 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby TIG » Mon May 07, 2012 6:19 pm

If you don't want to mess with the mesh you could use a edge 'smoothing' tool...
I think Thomthom has something in his Edge Tools set - you'll [probably] have to use weld.rb on each connected set of contour-lines to make 'curves' from them firs, since they are made as raw individual edges...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby massimo » Mon May 07, 2012 6:25 pm

You could also use Fredo's bezier spline plugin. Select the curve-->right click-->convert to... ("catmull spline" for example), but as TIG said the curves will intersect with the mesh.
0
User avatar
massimo 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby arystoteles » Mon May 07, 2012 6:42 pm

Thank you guys for very useful and quick reply! (this forum is amazing)

I just had a look at edgetools by Thomthom as TIG suggested but as I have understood simplyfy curves would rather simplyfy the curves into more rugged even further. (but I might definitely use it for some other stuff :)

Massimo you are my hero! BezierSpline plugin is just what I was looking for. Curves will intersect with terrain a little bit but I hope to fix it the final image by exporting terrain to Layout first and than overlaying curves on top with different file that has terrain hidden...
0

arystoteles 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby goatboy » Tue Mar 04, 2014 11:57 pm

TIG:

Upgraded to 2014. Contourmaker.rb is in my migrated plugins...I don't see it.

Arrgghh! This was my one contribution as an architect to a heavy civil team!

Help!
0
User avatar
goatboy 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Box » Wed Mar 05, 2014 12:00 am

Do not migrate plugins, install fresh updated versions.
0
User avatar
Box 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Dave R » Wed Mar 05, 2014 12:21 am

Goatboy, the version you have must be old because the last version of it was updated at the end of April of 2013 and it works fine in SU2014. Or you didn't install it correctly or in the right place. As Box said, don't migrate plugins. Install fresh copies. Get the SCF Plugin Store and install it automatically.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby goatboy » Wed Mar 05, 2014 12:32 am

Yes, that did it. Also in the 2014 thread, Jim corrects some really incorrect instructions from Trimble on how to migrate plug-ins:

Jim wrote:
On Vista, Win 7, 8:
Code: Select all
C:\Users\<username>\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins

On Win XP:
Code: Select all
C:\Documents and Settings\<username>\Application Data\Roaming\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins


On Windows, we also load plugins from a user-independent support directory.
On Win Vista, 7, 8:
Code: Select all
C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins

On Win XP:
Code: Select all
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins
This path is only loaded to the $LOAD_PATH array if the folder exists when on the user's machine when SU starts.



but your way: the SCF Plugin Store is way better. Thanks!
0
User avatar
goatboy 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Dave R » Wed Mar 05, 2014 12:50 am

Where are the incorrect instructions?
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby goatboy » Wed Mar 05, 2014 12:57 am

Like in the 2014 help directions...
0
User avatar
goatboy 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Dave R » Wed Mar 05, 2014 1:27 am

So it does.. I sent a request for a correction.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby TIG » Wed Mar 05, 2014 11:14 am

Get and install the latest version of ContourMaker from the PluginStore RBZ [Preferences > Extensions > Install...].
http://sketchucation.com/pluginstore?pln=ContourMaker

It is compatible with v2014.

OR do it automtically from within SketchUp itself using the SketchUcation 'Plugin Store' AutoInstall capabilities...

Either way the correct Plugins folder is found for you...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby goatboy » Fri Aug 28, 2015 1:29 am

TIG: I hope you have already been gold-plated. When I read the methods others use to make contours, I am SO GLAD I found contour maker.
0
User avatar
goatboy 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Krisidious » Fri Aug 28, 2015 2:33 am

Will this be coming to 2015 with us TIG?
0
By: Kristoff Rand
Home Designer
Unique House Plans
User avatar
Krisidious 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Dave R » Fri Aug 28, 2015 2:46 am

Krisidious wrote:Will this be coming to 2015 with us TIG?


Is there something that makes you think it doesn't work in SU2015? It certainly does work.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Krisidious » Fri Aug 28, 2015 3:54 am

Didn't try... Saw the 2014 compatible and thought it would have said 2015 if it were, wondered if maybe since there are other plugins that do similar jobs if maybe it was not getting updated... Thanks for letting me know.
0
By: Kristoff Rand
Home Designer
Unique House Plans
User avatar
Krisidious 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby juju » Fri Aug 28, 2015 8:15 am

generally, if a script is SU 2014 compatible it will be SU 2015 compatible, AFAIK
0
21 Sept. 2020. Please support this thread on the SketchUp forum to resolve Extension Warehouse problems. Faults being ignored is not an option.
User avatar
juju 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby TIG » Fri Aug 28, 2015 1:02 pm

It is compatible with all SketchUp versions from v8 upwards.
As far as I know all of my Plugins are...
If I get a report of an incompatibility, then I fix it; but usually I have anticipated the updates needed...

As was said, if a Plugin is v2014 compatible it will almost certainly be v2015 friendly too.
In the post where I said it was v2014 compatible, it was prior to the release of v2015...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Dave R » Fri Aug 28, 2015 1:06 pm

Krisidious wrote:Didn't try...


Why wouldn't you try it? you could have answered your own question.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Krisidious » Fri Aug 28, 2015 4:22 pm

Because I have like 4 plugins that do this... I was just wondering because it seemed rather clean and direct.

And thanks TIG, I've been shying away from things that don't say 2015 compatible. And very nice of you to update EVERYTHING... I can't say we could ever expect that of you, you have so many and you update other people's plugs too.
0
By: Kristoff Rand
Home Designer
Unique House Plans
User avatar
Krisidious 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby robint » Fri Sep 23, 2016 2:13 pm

Tig thanx 10^6

brilliant little tool, am using on GE to get a contour map, much less fiddly than making 100 intersecting planes method

The contour lines are a little jagged so corners need to be softened. Whats the best way to do this? Tigweld, use Bezier?

Come to think of it I haven't come across a tool that softens a 2d jagged line easily (like you can in adobe illustrator for example, any suggestions



ps Ive been player with simplfy contour and convert to polyline/fspline etc, you can only do one line at a time, its all a bit hit and miss - and with 50 odd contours this will be massively time consuming

with ca 1000+ extensions out there looking for attention, its all bewildering

Any suggestions

Cheers

Robin
0
As one door closes another one slams in your face
User avatar
robint 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby Yashar11 » Sun Jun 17, 2018 9:02 am

Hi TIG, when i install using extention manager it tells me that the version is unsigned?
I am new to sketch up and using it to create contours on my farm plans, but I am not very computer savvy....please help
thanks
Scott
0

Yashar11 
 

Re: [Plugin] Contour Maker v1.6

Postby TIG » Mon Jun 18, 2018 1:56 pm

Many older extensions and plugins report as 'unsigned' in the Extension-Manager dialogs in newer versions of SketchUp.
This is not actually a problem if you set its Loading-policy to Unrestricted, then unsigned ones will still load and work.

You should only get RBZ files from trusted sources, like SketchUcation's PluginStore, the Extension-Warehouse etc. If you do that, then the overly draconian loading-policies can be sidestepped.

When SketchUp had the [not so bright] idea of 'signing' RBZ files, they failed to appreciate the extensive work needed by authors to process the hundreds of files that already existed [let alone any new ones!]. Many older RBZ files have simply not been processed yet, and probably never will - it doesn't mean there's anything wrong with them...

Using signed RBZ files offers little real comfort to users anyway, since any authors can get their files signed, and there are no significant checks on the contents at all. The EWH ones are checked for good coding methods etc, but many authors, such and myself and Fredo, eschew publishing on the EWH, and prefer to use the nicer/kinder SketchUcation PluginStore, which actually predates the EWH anyway !
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: parleve89, rmsnmz and 10 guests

Visit our sponsors: