[Plugin] SectionCutFace

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby JQL » Wed Jun 08, 2016 3:49 pm

Tig,

I use your sectioncutfaces to draw details on my projects and that has been greatly enhanced by your latest updates.

I've recently been working on a project where it made sense to have a lot of ceiling plans and elevations/sections that looked both ways. My workflow was that I generated a single SectionCutFace for each pair of section planes, converted it into a Component and copied it reflected to the other section, separating both instances of the component into the section's corresponding layers and scenes.

This allowed me to manually fix and edit a single section for each pair and the changes were applied to both sections.

I think this is a nice workflow to have for architectural projects, specially if we use reflected ceiling plans and I would find it interesting if the plugin would generate SectionCutFaces as components wich could probably be an option.

It makes manual edition faster but it has other added benefits as being able to export sectioncutfaces to other models and also store them in component manager for times where we accidently delete them.

Of course we can do this right now, just like I did, if we convert sectioncutface groups into components but it would be much faster if the plugin did it for us.

If it happens that you find the idea interesting, it would also be cool if you'd consider that we could somehow link two or more section planes wich had similar sectioncutfaces and this would allow us to generate/update one of the linked sections and affect all linked SectionCutFaces.

An example would be that we would associate a floorplan with a ceiling plan and when we'd generate the sectioncutface for the floorplan an instance of the component would also be placed on the corresponding ceiling plan. Updating it via plugin or manually editing any of them would, of course update both, speeding up our workflow.

So I hope you find this interesting and easy to acomplish, and eventually find the time/patience to implement it, but if not, rest assured that I know I'm pushing my luck too far!

Thank you for your plugin, wich is key for my projects, and thank you for your attention.
1
User avatar
JQL 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby Eco15 » Thu Jun 09, 2016 9:30 am

you are absolutly right. i didnt catch that in the youtube movie - thanks a lot!
0

Eco15 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby Guilherme Bera » Fri Jul 22, 2016 6:23 am

I'd like to thank you by this plugin.

As I started to use the plugin "Toolbar Editor" from Aerilius, it induced me to make the Sketchup's workspace more visual and this plugin doesn't have toolbar. I'd to modify by myself just enough to support toolbar but this script is scrambled. So I'd be glad if you could modify your plugin just enough to support toolbar.

I'd say a simple way to add toolbar on it, but it'd be a quote from you (bit.ly/29PAk6T).

PS: If it could be helpful, I attached icons created for the toolbar.
0

Guilherme Bera 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby ittayd » Fri Aug 05, 2016 3:48 pm

Not all faces are created. Attached is the model. The top and side are without a face.
house1.skp


When I use it in a bigger model (not attached), I get the following error. But in the attached smaller model this doesn't happen.
Error: #<TypeError: reference to deleted Entity>
c:/users/idror.tlv-wpvaj/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2016/sketchup/plugins/su_dynamiccomponents/ruby/dcobservers.rbs:887:in `get_attribute'
c:/users/idror.tlv-wpvaj/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2016/sketchup/plugins/su_dynamiccomponents/ruby/dcobservers.rbs:887:in `onActivePathChanged'
c:/users/idror.tlv-wpvaj/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2016/sketchup/plugins/sectioncutface/sectioncutface_code.rbs:86:in `start_operation'
c:/users/idror.tlv-wpvaj/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2016/sketchup/plugins/sectioncutface/sectioncutface_code.rbs:86:in `new'
c:/users/idror.tlv-wpvaj/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2016/sketchup/plugins/sectioncutface/sectioncutface_start.rbs:61:in `block (2 levels) in <module:SectionCutFace>'
SketchUp:1:in `call'
0

ittayd 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Fri Aug 05, 2016 4:34 pm

The objects being cut are not 'solids', so the tool tries to guess what is needing a face and what is not.
It fails and faces the ground floor cut, missing out the wall faces.
However, a little manual editing/erasing and over-drawing of unfaced edges to make missing faces etc will fix it.
No code algorithm is foolproof.
As you have shown, it's easy to make a form that has several alternative interpretations of what should be faced...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby ittayd » Sat Aug 06, 2016 6:09 am

what do you mean be editing/erasing and over drawing? do you mean creating the faces then unlocking the layer created by the plugin and then copying over there? Or is there something else to direct the plugin to create the faces?
0

ittayd 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby srx » Sat Aug 06, 2016 8:57 am

JQL wrote:Tig,

I think this is a nice workflow to have for architectural projects, specially if we use reflected ceiling plans and I would find it interesting if the plugin would generate Section Cut Faces as components which could probably be an option.


Good idea. I was also thinking about this...not for Section Cut Face, but for Rich Section.
You are editing the section Group - Component...what about updating it later? How do you manage the changes?
0
www.saurus.rs
User avatar
srx 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Sat Aug 06, 2016 1:25 pm

ittayd wrote:what do you mean be editing/erasing and over drawing? do you mean creating the faces then unlocking the layer created by the plugin and then copying over there? Or is there something else to direct the plugin to create the faces?
You have a number of settings to choose from.
Do not lock the group [you can then edit it more easily].
Do no hide edges.
Keep faceless edges.
Have Updating off.

Make the grouped faces/edges.

Then edit the group.
Draw over a faceless edge that should have a face - like some of the back walls.
This will make a face.
When all faces are made...
Select and <delete> the unwanted faces - like the one across the lowest floor's main volume.
Select use the Material Browser's eyedropper to select a colored face's material and apply that to the new faces which have no material.
If you want the group locked, select it and use the context-menu item to change its properties...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby JQL » Sun Aug 07, 2016 2:10 am

What do you mean Srx? What changes? Updating changes to the model on the section cut face?
0
User avatar
JQL 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby srx » Mon Aug 08, 2016 6:20 pm

Yes
0
www.saurus.rs
User avatar
srx 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby JQL » Tue Aug 09, 2016 4:38 pm

If I have done a lot of work on a SectionCutFace (like healing SCF that doesn't fill walls due to model complexity or, most commonly, a SCF where I've drawn 2D details and area groups on) I simply draw a rectangle on the area that has changed, erase every line inside and intersect it with model.

It's a very fast way to remake a section cut face and you don't loose the work you've done.

However, I'd greatly appreciate if sectioncutfaces were Components instead of Groups as I could export them directly or even, if Tig would develop an incremental SCF component (Section#1, Section#2, Section#3 from the same section plane), I could restore an older section from the component browser.
0
User avatar
JQL 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby danx82 » Thu Sep 22, 2016 9:07 am

It works with Mac?
0

danx82 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Thu Sep 22, 2016 4:20 pm

danx82 wrote:It works with Mac?
Yes.
But read up on how to use it...
It only appears in the context-menu if one Section Cut Plane is selected.
There are no menu or toolbar entries.
It works on both OSs, and with Pro or Make too...

Note: Most extensions / plugins work on both PC and MAC.
The author will usual state quite clearly if they do not work on a particular OS.
Also many will work with both Pro and Make - although some need Pro functions like 'solid-tools', but then this is clearly stated in the usage notes.
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby sirtet » Sat Nov 05, 2016 9:39 pm

Today, my model started to crash (bug splat) when i try to redo a section cut, or add a new one...
In a blank file, it still works.
But in two copies of my model, it crashes...
could there be some remains of an old section cut, that i deleted by hand?
Any idea how to investigate/get rid of this crashing?
0
User avatar
sirtet 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Mon Nov 07, 2016 1:29 pm

Without seeing the model this must be guesswork...

A few ideas...


Have you run Model Info > Statistics > Fix problems [and Purge unused] ?

Do you get any error messages in the Ruby Console before the crash ?

If you use the Outliner can you see if the named SCF group is still hanging around.
e.g.
Have you hidden it ?
Have you moved it to an off layer ?
Was it locked ?
Have you somehow moved it inside another group or component ?

If you delete the Section-Plane and then immediately recreate it in the same place, then any associated SCF will no longer be linked, and you can then make a brand new SCF - this workaround might avoid the crash - whatever the cause...
1
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby vico44 » Tue Nov 08, 2016 12:18 pm

I've done a Plugin with the core of section Cut Face withe some of new things:

- A Layer organisation : Section is only done in few layer and keep the layer organisation
All face done with section Cut face'll go to the correct layer

- A Automatic view creation : it create multiple view with specific layer and Style
The first view is for heavy line (Structure of Building)
The second is for middle line (2nd Oeuvre of Building)
The third view is for fine line (Object, doors, etc...) large scale
The fourth view is for fine line (Object, doors, etc...) small scale
The fifth view is for Hatch (with the layer color)

I've done some Scrapbook for layout to bring this view in a simple way...

The plugin :
Vico-Section.rb

A Skp example with the layer organisation
Orga.skp


You can access to the plugin with the right click on a Sketchup section (Plan is for top view / coupe is for section...)
You can update all the section with "Mise à jour des sections" in the extension menu...

Some exemple of drawing in layout : http://www.vico.lautre.net/portfolio/plan-sur-sketchup/

I've planed to do it more customized, but i need more time for that, and it 'll not be done soon :)
0
Last edited by vico44 on Thu Nov 10, 2016 9:13 am, edited 2 times in total.

vico44 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby sirtet » Tue Nov 08, 2016 10:57 pm

Thanks TIG.
So, my model had stopped crashing for a while, but now it does it again...
I'm on SU2017 now, and the only difference is, that the crash does not bring up a bugsplat window, but just closes SU.

Have you run Model Info > Statistics > Fix problems [and Purge unused] ?

No, Model info had no errors reported.

Do you get any error messages in the Ruby Console before the crash ?

No, I opened the console first, then my skp, then redo SCF, >> CRASH

If you use the Outliner can you see if the named SCF group is still hanging around.

Yes
Have you hidden it ?

No
Have you moved it to an off layer ?

No
Was it locked ?

No
Have you somehow moved it inside another group or component ?

Hmm, the whole house was newly grouped as a whole, sometime before each level (where the SCF is in) was a top-level group.

If you delete the Section-Plane and then immediately recreate it in the same place, then any associated SCF will no longer be linked, and you can then make a brand new SCF - this workaround might avoid the crash - whatever the cause...

No, still crashing...

Here's the skp (7MB):
https://www.dropbox.com/s/twhe7pvrl7hdo ... n.skp?dl=0
0
User avatar
sirtet 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Wed Nov 09, 2016 12:15 am

I have your SKP BUT it's relatively useless.
What are you trying to do ?
Where is the problem ?

If I select the SectionPlane in the last Scene-Tab I can Add OR ReMake it.
Although I see it is not 'named' ?

Can you explain your steps to the crash.
I have no issues...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby sirtet » Wed Nov 09, 2016 1:25 pm

TIG, sorry, very dumb of me.
Thanks a lot for your patience and quick replies!
And for all your tools anyways.

The Section cut in that last scene works for me too.

What crashes:
I open the sketch.
Hatch EG is the open tab.
(See the EG Tab, the hatch is out of date.)
Turn on section planes
Click the section plane in Group EG
Redo Section Cut face
Immediate crash
0
User avatar
sirtet 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Wed Nov 09, 2016 2:47 pm

I assume you mean this one ?
It remade the SCF with no issues...

The Section Plane with its overlaps etc was somewhat difficult to select before I could use the right-click context-menu, but using a select > fence did it...
Later I also realized the remade SCF was named "EG wallCut" in the Outliner - doh!
But it only appears after it's remade - was it previously deleted manually ?
I can also Add a new SCF and give it any name I choose...

I switched of other containers so you can see the result more clearly...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby sirtet » Thu Nov 10, 2016 1:30 am

Yes, this is the one.
Well, it crashes for me:
SCF-crash500.gif


Also all the other hatches (Scenes Hatch UG|OG|DG) crash too, Same as the purple hatch in Scene Hatch EG. In that Scene, the hatches of the chimney do work to update.
Any idea how i could remove these offending (or all) hatches in a way, so there's no remake- contex menu entry anymore? I think something is messed up somehow.

Your questions about it being moved/renamed/manually deleted:
What would be illegal operations, that could create the crashing?
I think i did quite some renaming and stuff with the section cuts until i understood them more or less, but i think they were more or less in the state they are now, when they still worked.

PS:
I don't find it hard to select the section cut...
0
User avatar
sirtet 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Thu Nov 10, 2016 12:30 pm

You don't appear to get a BugSplat dialog ?

Can you check that your Graphics Card Drivers are up to date...
I cannot replicate the problem at all, so I am starting to suspect it's your system configuration.

The various permutations for manual deletion etc should not cause issues... they don't for me...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby sirtet » Thu Nov 10, 2016 11:48 pm

TIG wrote:You don't appear to get a BugSplat dialog ?

No... Plain crash...

Can you check that your Graphics Card Drivers are up to date...

Well... That's a sore point.
I have a Dell Precision 7510 with 4K Int. Display + Ext. 1920x1200 and 2560x1440, driven by Intel HDGraphics 530 plus Quadro M2000M...
The Windows device manager just updated the Quadro drivers, so from Window's view i'm up to date.

I DO have graphics problems, but around Displays (mostly the 4K) after boot/wakeup being black, but windows can be moved to that screen...
The dell site offers me a confusing amount of drivers, Talking to Dell hotline eats endless time...
I need to fix that sometime, but for now i need to work on work and not the PC.
But if i get input on a good approach to sanitize the system, i'm in, for sure.

I cannot replicate the problem at all, so I am starting to suspect it's your system configuration.

Did you try EXACTLY as in the video?
I now found out, that the crash is not happening if i redo not in the Scene Hatch EG, but in the scene "Haus" (switching from Hatch EG to Haus).
But there's a few things why i think it's not (only?) the system config:
The fact that deleting a section still leaves the Redo section cut Option in the context menu (even after saving, closing, reopening the file), tells me that some remains are left after deleting the section. Also, it will come up again with the same custom name as before, if i redo a section that does not crash.
Where's that info coming from?

The various permutations for manual deletion etc should not cause issues... they don't for me...

But, why does the context-menu entry for remake persist, if the cut is seemingly completely deleted?
0
User avatar
sirtet 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby TIG » Fri Nov 11, 2016 1:15 pm

I can't replicate the issue...

The SCF's settings are remembered with the Section Plane, as attributes.
When you select a Section Plane the context-menu shows appropriate options.
A Section Plane that has never had a SCF gets 'Add...' - and using that takes your entered settings and then it makes the SCF based on those - if you choose to allow it to be 'Re-made', it then links it to the Section Plane, and adds the settings to the Section Plane as attributes,
If the Section Plane has a SCF or it once had one that perhaps you deleted, and it is set to be Remake-able, you get the 'Re-Make...' option as well.
If you choose that, then a replacement SCF is created using the previously used settings [read from the attributes], any preexisting linked SCF is delete, and a new linked SCF is added.
If you choose 'Add...' then the settings dialog pops up with the last used SCF settings - any preexisting linked 'Re-make-able' SCF is delete, and a new one is added.
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby bmike » Wed Nov 30, 2016 6:50 pm

Getting crashes in 2017 Mac with the latest update. Might copy back in my older version and see if I get the same behavior. It didn't crash yesterday at all.
0
User avatar
bmike 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby bmike » Wed Nov 30, 2016 6:53 pm

Working just fine, same model in 2016.
Will see if I have the latest SU2017 installed.
0
User avatar
bmike 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby bmike » Wed Nov 30, 2016 7:09 pm

Nothing to report, sporadic crashes in 2017 Mac with certain models, solid in 2015 and 2016 with same model.
0
User avatar
bmike 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby ifresia » Fri Dec 09, 2016 8:59 pm

Hi TIG,

Great plugin, but I have a question. I'm trying to couple sectioncutface with the keyframe animation plugin, essentially to animate a section cut in perspective through a building model, except by animating the building to move through the section plane, keeping the plane and camera in the same spot. Is it possible to have sectioncutface update real-time as the animation is played?

Isaac
0

ifresia 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace - Bug or Feature

Postby bmike » Fri Jan 13, 2017 8:48 pm

TIG -

When I create a scene with the SCF plugin the layer I have added the section to is now on in the current scene as well as the new scene... is this a bug or a feature? I would expect that the current scene would not be affected by anything happening when I choose 'New Scene'

I'm also getting bug splats every couple of times I run the plugin. I have sent off the bug slats, not sure where I can access them to show you what is going on.

Last bugs plat submitted was Crash Report #7925
0
User avatar
bmike 
 

Re: [Plugin] SectionCutFace

Postby bmike » Fri Jan 13, 2017 9:01 pm

Video of layer activating on existing scene:

https://youtu.be/v9GZJrM7Jvo
0
User avatar
bmike 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: imslo, pongsak inkakhon and 10 guests

Visit our sponsors: