[Plugin] Zorro2 (beta)

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nina100 » Fri Aug 02, 2013 4:48 pm

Hi Dave,

Thank you for your quick reply.

I am using windows 7 and google sketch up 8 pro.

I shall give what you have said a go now :-)
0

Nina100 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nina100 » Fri Aug 02, 2013 4:54 pm

Hi Dave,

Fantastic that has worked!! Thank you very much!!!

I am now going to try it out :-)
0

Nina100 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dave R » Fri Aug 02, 2013 4:55 pm

Excellent! Good luck.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nina100 » Fri Aug 02, 2013 8:09 pm

Hi guys,

So no luck, it crashed the program.

But I read back over older posts and it says to:
purge unused materials
fix problems
which I have done

I also read that this plugin doesnt work on components or groups of which I seem to have hundreds in my model :-(

I was wondering if anyone knew of a way to explode all the components in one go as my model is running slow anyway and doing it component by component is taking forever.

Many Thanks
0

Nina100 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dave R » Fri Aug 02, 2013 8:54 pm

If you want to explode the components, simply select them, right click on one and choose Explode. Keep in mind this could take a long time to complete with a large selection and you might find it safer to explode a few at a time. It might be that you don't need to explode all of them, either. You could just explode those through which Zorro will slice.
1
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nina100 » Fri Aug 02, 2013 10:45 pm

Hi Dave,

I deleted the main components and ones I thought zorro sliced through and gave that a go but still got a bug splat :-(

But tested the plugin in a quick little model i made containing no componenets and it worked perfectly!!

So it seems I just have to continue with this evil mission of exploding the components.

I seemed to have gone on a component mission when I built this model as the model info says i have 6316 component instances and 225 component definitions which seems like an awful lot.
0

Nina100 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dave R » Fri Aug 02, 2013 10:51 pm

What are you modeling that you have that many components?

Of course one thing that might be driving the numbers up is nested components. You could take a look at the Outliner under the Window menu and check that out. It may be that even components that don't need to be exploded could tolerate having some of their child components exploded. Or maybe you need to explode those child components in the larger components on the cut line.

If you are going to be cutting the model with Zorro anyway, maybe you should delete components on the camera side of the cut line before running Zorro.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nina100 » Fri Aug 02, 2013 11:50 pm

It’s a vaulted ceiling church renovated into a shop.

I think the clothing and small details I added to the shop mainly from Google warehouse have upped the component amount.

Also I created all the different areas in small pieces, made each bit as an individual component then joined the pieces to make more components. Bit component happy lol I never knew I would later have to delete them. Is this what you mean by “nesting”?

That’s a really good idea to delete the stuff on the side that Zorro will be cutting, as the shop is symmetrical so that should half the amount of components
0

Nina100 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dave R » Sat Aug 03, 2013 12:09 am

It might help to think about components like this:

A simple component consists of some edges and faces. When you make a component (or a group, for that matter), it's like you've wrapped those edges and faces in clear cellophane wrap. As you know, to make changes to the component you must first open the component for editing. You're opening the wrapper to gain access to the edges and faces inside. Now suppose you take several components and wrap them up in a larger wrapper. You now have a nested component.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby LSWABY » Thu Aug 22, 2013 4:30 pm

Cannot figure this plugin out, it crashes everytime I try to make a cut.
It works on simple geometry (a box) but with a reasonably detailed model it fails and I'm given the bug splat report.

I'm using SU13 and I've tried ungrouping all elements within the model, still no luck.

Any ideas guys?
0

LSWABY 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby cotty » Thu Aug 22, 2013 5:17 pm

Did you try to scale the model up before using the plugin?
0
User avatar
cotty 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby babak » Mon Sep 23, 2013 1:11 pm

Here is my solution for getting no bugsplat whatsoever and with all my models : triangulating all the faces.

To do this the quickest way, I export the model as a 3DS model whith these options ticked to keep a good UV mapping :
- Export Full hierarchy
- Export two-sided faces
- Export Texture Maps
- Favor Preserving Texture Coordinates

Then I import it back whith merge coplanar faces unticked (very important because it would suppress all triangulation done while exporting !!!)

To get rid of all the unnecessary edges visually, I use ThomThom's CleanUp plugin with once more merge coplanar faces unticked but whith option smooth edge by angle raised to 20%.

Then I use Zorro2 and cut and cut and cut and never get any bugsplat anymore........
Hope this help!
I would like to thank a million times all the ruby coders for their unvaluable work!
1

babak 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby jackwatson » Tue Oct 01, 2013 3:52 pm

The 'free hand' zorro cut tool works well for me, but I get an instant bugsplat when I try to use the section plane to cut the model - even if it's a simple 6 sided box.

Even tried babak's workflow above but am experiencing the same problem. I'm on SUpro 2013.

Anyone experiencing the same thing?
0

jackwatson 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby tianamazzi » Tue Oct 08, 2013 2:57 am

YOU ARE AN AMAZING HUMAN BEING. :fecstatic:
0

tianamazzi 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby unknow179 » Wed Oct 09, 2013 3:18 am

thanks so much! :)
0

unknow179 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby architectcee » Sun Oct 20, 2013 2:20 pm

may i ask why the plugin result on a bugsplat when i try to cut it by zorro?? is there anybody can help me to this? hope for your help :D thank you
0

architectcee 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby TIG » Sun Oct 20, 2013 3:46 pm

Zorro isn't invincible.
You can try and remove parts of the model you don't need before running it.
Also don't try to cut very small complex geometry link plants because this can result in tiny geometry that fails, as well as taking ages to do...
Give Zorro a chance and it will work...
How complex is what you are hoping to cut ?
Have you firstly deleted hidden entities, purged the model and fixed-problems etc...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby tetrochuan » Wed Nov 13, 2013 1:41 pm

hi there, i had some crashes with the following component - others in file hidden -
the operation i did is illustrated below -

i did go in parallel view - top - hidden lines on - then sliced from the middlepoints all across the walls - goal is to have inner and outer faces seperated for material and texturing ....

both using the strg and going into the component selecting all faces and run zorro resulted in crashes at some point?!

crashes seamed to occur randomly?!

hope someone can recreate and maybe it helps solve a issue!
what i see in ruby console is btw. that with every slice it says...

WARNING: make_unique is a deprecated methodof Sketchup:Group

greetings
0

tetrochuan 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby rekin0 » Tue Dec 31, 2013 9:18 am

wa~~~~~~~~THANK YOU!, will definitely give this awesome plugin a try!
0

rekin0 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby thandi_92 » Thu Apr 10, 2014 10:02 pm

I am trying to install the plugin for Zorro2 on my Mac book OSX for Sketchup 2013, but when I click on the download link it keeps showing in my 'Downloads' folder as a plain text file. Can anyone help me?
Thanks in advance!
0

thandi_92 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dimethil » Fri Apr 11, 2014 4:27 pm

Hi.
I guess it happened to others too, but this plugin makes crash my sketchup when used in large models ( >20Mo) sketchup freezes with the message " Making unique components and deleting groups and components behind section plane"
how can I help sketchup to slice the model ? If I explode all components, will it change anything ?

thanks
0

Dimethil 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby TIG » Sat Apr 12, 2014 10:36 am

Work on a copy.
Try exploding everything back into raw geometry.
Also use Model Info > Statistics > 'Purge Unused'
and 'Fix Problems'

It may help, but you might still have issues...

There are limits !
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby marcie » Sun Apr 20, 2014 11:39 pm

hello, how can i download Zorro2. I have tried it, but nothing happens.
0

marcie 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dave R » Mon Apr 21, 2014 12:08 am

Marcie, what do you mean you tried it and nothing happens. How did you try downloading it? What did you do after downloading it?
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nilez83 » Wed May 07, 2014 1:10 pm

Hi people,

I get the message "Unzip error: could not unzip archive" when trying to install zorro2 from the pluginstore inside SU2014. In SU2013 it works fine. I tried just installing the .rb file in the plugin folder manually but the plugin doesn't show up in SU2014 after a restart. Anyone else getting this error?


Regards,

Niels
0

Nilez83 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby TIG » Wed May 07, 2014 3:19 pm

Nilez83 wrote: I get the message "Unzip error: could not unzip archive" when trying to install zorro2 from the pluginstore inside SU2014.
In SU2013 it works fine.
I tried just installing the .rb file in the plugin folder manually but the plugin doesn't show up in SU2014 after a restart.
Anyone else getting this error?
What Plugins folder are you expecting it to be in ?
It should be in the Users one ?
If you download the RBZ file from the PluginStore, then use the native Preferences > Extensions > Install... button, what happens ?
The Unzip error shows that the RBZ couldn't be unzipped using the API RBZ installer, which is in essence the one used by that button :?
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nilez83 » Wed May 07, 2014 3:29 pm

Hi TIG,

I've put the file in the \program files\Sketchup\Sketchup 2014\plugins folder. I downloaded the file as .rb not rbz, from the first post of this thread. Because I don't have it as a rbz file it doesn't show up when I try to install it using preferences>extensions>install.
0

Nilez83 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Box » Wed May 07, 2014 3:38 pm

There is an issue installing Zorro2 from Pluginstore. Zorro1 will install.
0
User avatar
Box 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Nilez83 » Wed May 07, 2014 3:42 pm

Yep,the same screen I get
0

Nilez83 
 

Re: [Plugin] Zorro2 (beta)

Postby Dave R » Wed May 07, 2014 3:44 pm

Nilez83 wrote:Hi TIG,

I've put the file in the \program files\Sketchup\Sketchup 2014\plugins folder.


Wrong folder. It should be in the User (your username)/App Data/SketchUp 2014/... Plugins folder.

Nilez83 wrote:I downloaded the file as .rb not rbz, from the first post of this thread. Because I don't have it as a rbz file it doesn't show up when I try to install it using preferences>extensions>install.


It wouldn't show with Install Extension, would it?

Move it to the right location and all should be fine.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: cazz, linsang and 8 guests

Visit our sponsors: