Lock doesn't lock

Found a bug in SketchUp? Report it here

Lock doesn't lock

Postby Sminky » Mon Mar 09, 2020 7:50 am

Hi,
We just noticed a strange and potentially dangerous behavior of the Lock function.
We use 2020 ver.
To replicate it, please follow the following steps in any model with several components:
1)Lock one of the components
2)Select the locked component and an unlocked one
3)Use move tool and input a measure (ex.: 10m)
Both the components will move though the locked one should not.
Another time in which this happens is if you use a plugin to move the locked components. For example we tried with one of our internal tools and [Chris Fullmer Scale and Rotate multiple].
Hoping to receive a quick response, Best regards
1
User avatar
Sminky 
 

Re: Lock doesn't lock

Postby Dave R » Mon Mar 09, 2020 12:50 pm

How about sharing an example model file where this happens. Or at least a screen capture video showing it. I don't see the behavior at all. In the attached GIF I followed your steps exactly and get the expected behavior, not what you describe.
lock.gif


Is it possible you are opening the component for editing and moving the content inside?
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: Lock doesn't lock

Postby TIG » Mon Mar 09, 2020 2:26 pm

As Dave_R says I can't repeat this - the locked component stays locked and doesn't move...

Plugins can ignore an object's locked-status, unless they specifically check for it...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Lock doesn't lock

Postby Box » Mon Mar 09, 2020 2:37 pm

I can replicate it. And I'm pretty sure it has been mentioned before. Can't remember where or when. I think I may have even posted a thread on it.

I just tested and can replicate it in 2020,2019,2018,2017 and SU8 all the versions I have on this PC. SU8 has no plugins at all.
0
User avatar
Box 
 

Re: Lock doesn't lock

Postby TIG » Mon Mar 09, 2020 5:39 pm

@Box
I can replicate it too.
If you pick a point and move the cursor in the desired direction and type in a distance+enter or drag the objects to a new location, then only the unlocked objects move, BUT if you pick a point and drag the objects, then initially only the unlocked objects move, but typing in a new distance+enter moves the unlocked AND locked objects by that distance...

I also confirm it in earlier versions, so it's not a v2020 regression !
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Lock doesn't lock

Postby Box » Mon Mar 09, 2020 5:45 pm

You'll also get it if you do click to start and click to finish then type.
I remember spotting this when using a stylus because a move is easier with two taps then type, rather than drag type.
0
User avatar
Box 
 

Re: Lock doesn't lock

Postby TIG » Mon Mar 09, 2020 6:18 pm

I reported it as a bug...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Lock doesn't lock

Postby Sminky » Tue Mar 10, 2020 2:05 am

Thanks everyone for taking time to check this.
What I wanted to report was exactly that behavior.
We are located in Japan so, sorry for the delay in response.
I am attaching the GIF I prepared anyway.
Is it possible to know a timeline for this kind of bug to be solved?
Best regards
0
User avatar
Sminky 
 

Re: Lock doesn't lock

Postby TIG » Tue Mar 10, 2020 1:36 pm

Unfortunately we here are like you, with no direct knowledge of the dev-team's work.
It appears that it's a longstanding issue, but there is now an official bug-report lodged...
Although I just checked up on it and no one from the dev-team has looked at it yet, and there's another report about something else ahead of it in the queue too !
So I don't expect an announcement of a fix anytime soon...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 



 

Return to SketchUp Bug Reporting

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], YasmineFontenele and 1 guest

Visit our sponsors: