housebuilder

The ideal place for beginners to get help using SketchUp

Re: housebuilder

Postby davelukasek » Wed Jul 23, 2014 1:45 pm

Dave R wrote:
davelukasek wrote:I got the plugin from a link in a review somewhere. The extension warehouse which is part of SU 2014 does not find it.


The Extension Warehouse host a lot of plugins and extensions but not all of them.


davelukasek wrote: Perhaps you could simply provide me a link to the correct place to download it. Thanks.


I would have done so but I made the apparently false assumption you'd actually read this thread before posting. So here you go: viewtopic.php?f=79&t=56772&p=533150#p519203



I did read the thread, but the link in that post goes to a dead web page. I made the false assumption that you'd actually give me a working link.
0

davelukasek 
 

Re: housebuilder

Postby TIG » Wed Jul 23, 2014 3:13 pm

You are mistaken - that link opens the post a few above this one... :?
The one above that contains my fixed metric version...
viewtopic.php?p=519210#p519210
This link go directly to my post...
If it's still not working for you, the how are you using it?
A left click moves to the post, a middle click opens it in a new tab... :geek:
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby ckizer » Wed Jul 23, 2014 3:15 pm

For anyone needing good links. Just put it in your plugins.

METRIC :
http://cl.ly/2s0m063u2f0m

IMPERIAL (North America):
Doesn't exist?

I'm not sure if you guys are talking to me or dave? It's obvious most of the people posting have a good working copy of the imperial version. Would be wonderful if you could take 30 seconds to share. Metric is the only version I can find, and that's not useful in the US for design.

I'm planning out a little tiny house build in a few weeks and want to estimate the 2x4 I will need :-)
0

ckizer 
 

Re: housebuilder

Postby xeno456 » Wed Jul 23, 2014 3:39 pm

After downloading the zip and renaming to .rbz it only opens the file but nothing to load. Any suggestions?

Thanks,

Clint

PC, Win8, SU14
0

xeno456 
 

Re: housebuilder

Postby davelukasek » Wed Jul 23, 2014 3:49 pm

TIG wrote:You are mistaken - that link opens the post a few above this one... :?
The one above that contains my fixed metric version...
viewtopic.php?p=519210#p519210
This link go directly to my post...
If it's still not working for you, the how are you using it?
A left click moves to the post, a middle click opens it in a new tab... :geek:



"This link" that you refer to in your post appears, at least, to link to the METRIC version. Perhaps I was unclear, I need the Imperial version. ckizer seems also to be unable to get to the Imperial version.
0

davelukasek 
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Wed Jul 23, 2014 3:56 pm

davelukasek wrote:
Dave R wrote:I did read the thread, but the link in that post goes to a dead web page. I made the false assumption that you'd actually give me a working link.


I did give you a working link. :roll: The link in the post I sent you to is not a dead web page as you assert. It takes you to this page where there is a handy "Download" button clearly visible. This is for the imperial version of the extension.
2014-07-23_09-50-19.png
0
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Wed Jul 23, 2014 3:58 pm

ckizer wrote:IMPERIAL (North America):
Doesn't exist?


You keep writing that but it isn't true. It does exist.

2014-07-23_12-05-00.png


Imperial version installed on Mac, today, from the file I downloaded from the link that was provided earlier in this thread.
0
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby TIG » Wed Jul 23, 2014 4:58 pm

The original imperial version installs and works in all versions including v2014.

If you meant that it didn't appear in the Plugins menu after it was installed/loaded - if you read its notes carefully then you'd see that its submenu item is under the 'Draw' menu !...
Alternatively, perhaps activating its Toolbar, so that you can run more easily it from there, would resolve your apparent issues...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby ckizer » Wed Jul 23, 2014 6:34 pm

Guys I'm not sure if you aren't understanding. Link me to the file. I've seen all those other threads referenced here and none of them have a working link to the download of the imperial version. You keep telling me how to install the plugin which is the easiest part. The part I need is a zip file of housebuilder for imperial. Both of the threads you keep linking to have 404 errors when you go to click the link to download the plugins. Surely it wouldn't take more than 30 seconds to repost the plugin you already have?

What am I missing?
0

ckizer 
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Wed Jul 23, 2014 6:39 pm

Seriously? :roll:

How can we make this any easier for you?

viewtopic.php?f=79&t=56772&p=533242#p533225




ckizer wrote:Both of the threads you keep linking to have 404 errors when you go to click the link to download the plugins.


The screen shot I posted today was made a few minutes before I attached it. I didn't get a 404 error when I followed the link. Box followed it today, too. He didn't get a 404 error, either. Something must be wrong on your end.
0
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby Box » Wed Jul 23, 2014 6:54 pm

I have downloaded and installed from the original link in my original post which dave has linked to and downloaded from.
It installs and works perfectly in imperial.
Perhaps you need to change the units of your model.
0
User avatar
Box 
 

Re: housebuilder

Postby ckizer » Wed Jul 23, 2014 8:49 pm

Ruby Library Depot Website has NOT been working for multiple days anywhere in the US. You might be able to visit that page but that french URL is not available to anyone inside of the US. Specifically California comcast.

Specifically until this exact moment you told me to try right now this morning did it work. It still wasn't working 3 hours ago. But right now it's up.

Thank you. I was very familiar with that link, it just wasn't working on any comcast/us computers and multiple people on youtube sketchup channels and forums have been asking why the site was down since June 20th 2014
0
Last edited by ckizer on Wed Jul 23, 2014 8:51 pm, edited 1 time in total.

ckizer 
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Wed Jul 23, 2014 8:51 pm

Funny. I'm in the US. :roll:

I downloaded the file today, in the US, about 5 hours ago. The page worked fine, then. It worked fine again when I went back to it to make the screen shot.

Did you finally download the file I posted? :roll:
0
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby ckizer » Wed Jul 23, 2014 8:54 pm

I was able to get the files just now off ruby depot. It still doesn't resolve to my friends in New York on Time Warner. It looks like that website had downtime and several edits to their DNS entries. Potentially DNS wasn't setup correctly? (Network Datacenter Admin here) :-)

I had all the links, and such they just weren't working :-) now they are. Downloading and mirroring them for all :-)
0

ckizer 
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Wed Jul 23, 2014 8:56 pm

So in other words, we've been wasting our time attaching the ZIP file and such. I'll remove it then. :roll:
0
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby ckizer » Wed Jul 23, 2014 8:58 pm

Dave R:

Thanks for being patient. It's working now. I think that's why the other person was having trouble. For anyone who needs the imperial version but can't get it from Ruby Depot: LINK http://cl.ly/0L0y1A100344

Dave R wrote:Funny. I'm in the US. :roll:

I downloaded the file today, in the US, about 5 hours ago. The page worked fine, then. It worked fine again when I went back to it to make the screen shot.

Did you finally download the file I posted? :roll:
0

ckizer 
 

Re: housebuilder

Postby Box » Wed Jul 23, 2014 9:02 pm

I don't suppose you ever thought of clearing your cache or trying a different browser.
Are you using XP by any chance.
0
User avatar
Box 
 

Re: housebuilder

Postby davelukasek » Thu Jul 24, 2014 2:23 am

ckizer wrote:Guys I'm not sure if you aren't understanding. Link me to the file. I've seen all those other threads referenced here and none of them have a working link to the download of the imperial version. You keep telling me how to install the plugin which is the easiest part. The part I need is a zip file of housebuilder for imperial. Both of the threads you keep linking to have 404 errors when you go to click the link to download the plugins. Surely it wouldn't take more than 30 seconds to repost the plugin you already have?

What am I missing?


cziker, these guys consider a "link" to be a link to their post, not a link to a web page. I finally Googled "Ruby Library" based on the screenshot on the post I was provided a "link" to. I found the web site with the Imperial download and, following Dave R's instruction to rename the .zip to .rbz, etc., it did install and it did finally include the toolbar for windows and doors, etc. So, if you haven't already found it on your own so far, here is the web page you can find it at: http://rhin.crai.archi.fr/rld/
0

davelukasek 
 

Re: housebuilder

Postby Box » Thu Jul 24, 2014 6:09 am

"These guys" are you fing kidding me. We posted direct links to the very page you have now miraculously found. Go back and look with you eyes open. Dave even downloaded the file from that page and attached it to his post so all you had to do was click on it to download it.
What on earth do these guys need to do to help you.
0
User avatar
Box 
 

Re: housebuilder

Postby cotty » Thu Jul 24, 2014 6:33 am

Following this discussion reminds me of this topic, but I'm not sure this is a link anymore ...
1
User avatar
cotty 
Top SketchUcator
 

Re: housebuilder

Postby Rich O Brien » Thu Jul 24, 2014 7:22 am

Lmao
0
There's a frontroom and a backroom....reverse faces
User avatar
Rich O Brien 
Administrator
 

Re: housebuilder

Postby bemgolf » Sat Jul 26, 2014 2:18 am

I hate to jump in with the same question but after downloading it from the Ruby Library I have it save on my desktop. When I go to see the file it is in a zip folder but the title is HouseBuilder_extension. I read one article where they said rename the zip folder to HouseBuilder_extension.rbz. this is not correct. When I look into this folder I the following:

Folder: HouseBuilder (includes icons)
RB File: HouseBuilder_extension.rb
Text File: HouseBuilder_extension
JPEG: housebuilder_install

Several said you must rename files but this is wrong others said you must go into SU2014 after downloading and under windows/preferences/Extensions and click the button that said "install extensions" when I did and searched for the folder on the desktop it was empty and I go back in and check an stuff is in there. There is an issue with HouseBuilder and SU2014. If someone has successfully complete this install please post an explanation why this is not working when we are following it exactly like you are telling.

I am on Windows 7. SU 2014.

Thanks
0

bemgolf 
 

Re: housebuilder

Postby Box » Sat Jul 26, 2014 9:11 am

Rename the .zip to .rbz, open SU2014, window/preferences/extensions click install extension button and find the .rbz and it will install it.

Or don't rename the .zip and extract it's entire contents directly as is into your plugin folder which should be found at C:\Users\YOUR USER NAME\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins
0
User avatar
Box 
 

Re: housebuilder

Postby TIG » Sat Jul 26, 2014 10:53 am

Sounds like you have already UNzipped the zip file, and you now have a folder containing its files etc.
Perhaps your decompression software is set to UNzip any zip file as it downloads it - an inconvenience in this case !?
Anyway...
Move all of those file out of that folder intact [keep the helper files, icons etc in their current subfolder etc] into the Plugins folder.
The housebuilder_INSTALL.JPG image you listed contains a snapshot of what should be in Plugins...
Box has already given you an indication of the path to the folder.
To find it in the Ruby Console use:
Sketchup.find_support_file('Plugins')
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Sat Jul 26, 2014 2:57 pm

Brian, it appears you misread what was said. Box and TIG have already given you correct info that should fix what you've done. For the next person who comes along, do the following and it will work just fine.

Download HouseBuilder_extension.zip.
Do not open the ZIP file.
Rename it HouseBuilder_extension.rbz.
In SketchUp, go to Preferences>Extensions.
Click on the Install Extension button.
Navigate to where you saved the file.
Select it, click on Open.
Click on Yes and the OK.

Housebuilder will now be installed. On the PC click on OK to close Preferences. On the Mac, just close the Preferences window.
2
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby bemgolf » Sun Jul 27, 2014 4:14 am

Dave R wrote:Brian, it appears you misread what was said. Box and TIG have already given you correct info that should fix what you've done. For the next person who comes along, do the following and it will work just fine.

Download HouseBuilder_extension.zip.
Do not open the ZIP file.
Rename it HouseBuilder_extension.rbz.
In SketchUp, go to Preferences>Extensions.
Click on the Install Extension button.
Navigate to where you saved the file.
Select it, click on Open.
Click on Yes and the OK.

Housebuilder will now be installed. On the PC click on OK to close Preferences. On the Mac, just close the Preferences window.


Dave R thanks so much for the directions. You should be writing for the Ruby Library site on how to install for su2014. There explanation is for the aliens. The tool finally worked. Your simple, but direct directions worked perfectly. Even though you dumbed them down what good is it if the people reading can't understand them. Great Job and thanks.
0

bemgolf 
 

Re: housebuilder

Postby phil81 » Tue Oct 07, 2014 3:23 am

i have tried everything but the right thing to install this housebuilder, i have renamed the zip file and it doesnt show when i use sketchup extension install..... i have tried for two hours and am losing my mind
0

phil81 
 

Re: housebuilder

Postby Dave R » Tue Oct 07, 2014 1:13 pm

Did you follow the instructions I wrote? Exactly?
0
%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby TIG » Tue Oct 07, 2014 1:32 pm

@phil81

If you have any file - let's call it 'AAA.zip' and you change its file-type extension to be .rbz, then it is named 'AAA.rbz'... and it WILL be found and offered for installation...

BUT if you have file-type extensions hidden under Windows settings, then Windows Explorer displays the file without the file-type extension, as 'AAA', saying its file-type is ZIP separately - so then when you rename it its displayed name becomes 'AAA.rbz', but Windows still sees it as a ZIP file - because its full name is now 'AAA.rbz.zip' !

To see the FULL file name for ALL files change your Windows Explorer setting under Tools > Folder Options > View > Files and Folders... look about 10 items down, and ensure there is NOT a tick in the 'Hide extensions for known file types' check-box: OK to save changes

You will now see the full name displayed for 'AAA.zip', and now you can either add .rbz onto the end, or change the file-type ending to .rbz - so renamed files as 'AAA.zip.rbz' OR 'AAA.rbz' will both work with the SketchUp installer...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: housebuilder

Postby tls » Sun Oct 12, 2014 4:16 am

I've followed the entertaining install instructions...and I'm sure I completely missed something obvious, but how may I get the correct icons installed on the toolbar?

I have HB working, but have to guess then play memory to use the widow, door, and other features.
I've uninstlled and installed (from all your links and direct download files) both HB and SU2014, 3-4 times each tonight.

MacAir SU2014
0

tls 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Newbie Forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

Visit our sponsors: