[Plugin] RichSection V0.5.8 UPDATED march 2015  Topic is solved

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Sun Nov 02, 2014 8:21 pm

@Santiago(caronte01) @cesaro36 @bimbachi and all the others : thanks for testing ! :!:

:arrow: RichSection has been updated : Release Notes for RichSection V0.5.4
# bugfix : renaming RS after creation
# bugfix : changing properties of RS
# bugfix : other ...
# disabled (not working on this moment) : creating RS from existing section
# also tested on Mac : known bug on Mac: RSpanel not working when opening other model, opening 2nd model : Workaround : close panel before (or after) opening new file

@ Santiago
About modal and non modal RS-panel : To avoid the problem of the main window losing focus, the next version of my plugin will open the RS-panel after having placed the sectionplane.
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

[Plugin] RichSection V0.5.4 64 bit

Postby pgarmyn » Tue Nov 04, 2014 11:09 pm

[url][/url]also TESTED and working on Sketchup 2015 & Windows 8
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby Krisidious » Tue Nov 04, 2014 11:31 pm

I tested it too... Working and working very quickly.
1
By: Kristoff Rand
Home Designer
Unique House Plans
User avatar
Krisidious 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby caronte01 » Wed Nov 05, 2014 4:11 pm

Hi Piet,

Quick test of the latest version updating some plans done a while ago. This latest version seems to update noticeably faster, and the small info dialog does not collapse onto itself as before. I´ll try and do a more in depth test later.

Santiago
0

caronte01 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Sat Nov 08, 2014 8:41 am

@Krisidious and @Caronte01

thanks for testing,
still working on it
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby ltchest » Mon Nov 10, 2014 10:47 pm

Is it possible to create b&w architectural drawings with this sectioning tool ? The idea would be that you can have a textured model, but when it goes into layout, you get purely black & white drawings with the customised section fill patterns. That would be great.
0

ltchest 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Tue Nov 11, 2014 1:07 pm

ltchest wrote:Is it possible to create b&w architectural drawings with this sectioning tool ? The idea would be that you can have a textured model, but when it goes into layout, you get purely black & white drawings with the customised section fill patterns. That would be great.

.
For the sectioned part, you can apply B&W fill patterns. It's possible to have different sets of section materials applied in the same model by using different prefixes :
With prefix # in RichSection parameters : section material #layername1 will be applied to groups and components in layer layername1, material #layername2 to groups and components in layer layername2 (with option : by layer, default)
With prefix #1 in RIchSection parameters : materials #1layername1 #1layername2 etc.... will be applied (option : by layer, default)
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby ltchest » Sat Nov 15, 2014 12:18 am

OK - I am not yet a user of RichSection (I fell in with the other offering out there - and am having problems with it). From what I can gather, it sounds like if my model is all textured with materials (because I am also using the same model to produce realistic renderings) then the section drawings are going to be rendered with those textures & colours - except you have control only over the fill patterns that are applied where the section cuts any objects - so they are not going to be black & white architectural drawings. You would have to remove all those textures / colours from the model ?
0

ltchest 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Sat Nov 15, 2014 11:28 am

ltchest wrote:OK - I am not yet a user of RichSection (I fell in with the other offering out there - and am having problems with it). From what I can gather, it sounds like if my model is all textured with materials (because I am also using the same model to produce realistic renderings) then the section drawings are going to be rendered with those textures & colours - except you have control only over the fill patterns that are applied where the section cuts any objects - so they are not going to be black & white architectural drawings. You would have to remove all those textures / colours from the model ?


Fill patterns are in fact native Sketchup textures. There is no way to threat them separately: Switch of textures in the style setting will also switch off the fill pattern. All plugins creating fill patterns will have the same behavior.

A B&W option is missing in LO.
A workaround is to export bitmaps from SU and convert them to B&W

RIVT2-SKP-Volv15-v004-LO-col.jpg

RIVT2-SKP-Volv15-v004-LO-col2bw.jpg
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby TIG » Sat Nov 15, 2014 1:52 pm

You could look at using Jim Foltz's [free] GreyScale http://www.smustard.com/script/GreyScale to make all materials 'mono-chrome' - albeit momentarily until you deactivate it...
You can even have it 'mono-chrome' with perhaps just the section-cut material reset to 'red'...
It has a one step reset.
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Sat Nov 15, 2014 8:36 pm

@TIG
Thanks for the tip.
Greyscale should be a style option. Something for SU 2016
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby 2Harry » Tue Dec 16, 2014 12:21 am

This looks like it may be a very useful plugin but I cannot get it to work.

I installed by way of the SketchUcation plugin. It seened to install without errors in the AppData folder. The Window/Preferences/Extension list showed RichSection to be checked and enabled but nothing shows up in the menus.

When Sketchup is shut down and restarted I received the following list of installation errors:

C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/RubyStdLib/win32/registry.rb:385:in `open'
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/RubyStdLib/win32/registry.rb:496:in `open'
c:/users/msc/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:1003:in `userFileLocations'
c:/users/msc/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:1103:in `<module:PiGaRSection>'
c:/users/msc/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:113:in `<main>'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `eval'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `require'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `<module:PiGa>'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:3:in `<top (required)>'
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/extensions.rb:197:in `require'
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/extensions.rb:197:in `load'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:40:in `register_extension'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:40:in `<module:PiGa>'
C:/Users/MSC/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:17:in `<top (required)>'

Deleted everything and tried again with the same result so now I am out of ideas.

Thanks.

Update: Deleted again and installed by downloading the .rbz file and installing by Sketchup Extensions installer. Running Sketchup as Administrator. Same result.
0

2Harry 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.4 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Tue Dec 16, 2014 7:35 am

@harry2
I will have a look this evening (Europe time)
What is your windows and IE version ? What (other) plugins do you have installed?
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

[Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED nov 2014

Postby pgarmyn » Tue Dec 16, 2014 11:19 pm

UPDATE BUGFIX, .... in the Pluginstore .... (Thanks TIG)

Thanks Harry2 for reporting this bug. Let me know if it works now ...
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby hgdar » Wed Dec 17, 2014 12:09 pm

Hello,
Extension seems great but i can't make it working
It seems to install but when i restart SU, i've got the following errors :
Error: #<Errno::EACCES: Permission denied - C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Materials/Sketchup>
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:245:in `mkdir'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:245:in `fu_mkdir'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:219:in `block (2 levels) in mkdir_p'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:217:in `reverse_each'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:217:in `block in mkdir_p'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:203:in `each'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/RubyStdLib/fileutils.rb:203:in `mkdir_p'
//serveur/profils utilisateurs/jean.bon/application data/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:1018:in `userFileLocations'
//serveur/profils utilisateurs/jean.bon/application data/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:1109:in `<module:PiGaRSection>'
//serveur/profils utilisateurs/jean.bon/application data/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:119:in `<main>'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `eval'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `require'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `<module:PiGa>'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:3:in `<top (required)>'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/extensions.rb:197:in `require'
C:/PROGRA~1/SketchUp/SKETCH~1/Tools/extensions.rb:197:in `load'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:40:in `register_extension'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:40:in `<module:PiGa>'
//SERVEUR/Profils Utilisateurs/jean.bon/Application Data/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:17:in `<top (required)>'

I can't launch SU as an administrator. Is it still possible to use plugin?
0

hgdar 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby pgarmyn » Wed Dec 17, 2014 6:33 pm

hgdar wrote:Hello,
Extension seems great but i can't make it working
It seems to install but when i restart SU, i've got the following errors :...
I can't launch SU as an administrator. Is it still possible to use plugin?


I don't understand : your computer returns "C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/" as the default user directory.
What Windsows version are you on ?
Can you copy these lines in red in the ruby console (copy+past the complete text in red in the input field of the ruby-panel + return button) and send me the result ?

defaultFileDir = Win32::Registry::HKEY_CURRENT_USER.open "Software\\SketchUp\\Sketchup 2015\\File Locations", Win32::Registry::KEY_READ
puts "result = "+defaultFileDir["Materials"].gsub(/\\/,'/')


On my computer it returns :
result = C:/Users/MYUSERNAME/Documents/

For an unknown reason, the returned path seems to be "C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/" on your computer, which is not writable. Can you confirm this ?
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby TIG » Wed Dec 17, 2014 7:06 pm

No folders inside the 'Programs' folder-path are 'writable' by default - even if the User has full Admin powers !!
It's a Windows default.
So any error relating to making a folder in the installed 'Materials' folder IS going to be compromised, UNLESS the User has already given themselves Security permissions to that folder as 'FULL' :roll:

Why must this new folder be 'there' ?
Can it not be with the Plugin installation itself - because the User must have FULL permissions to install those files in the first place ??

You should not need to be querying the Registry ???
You are making things more difficult than they need to be....... :roll:
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby pgarmyn » Wed Dec 17, 2014 9:34 pm

Sorry, i just followed your advise (march 2014):
http://sketchucation.com/forums/viewtopic.php?f=323%26amp;t=56887#p516842

I won't do it anymore. :oops:

As you can read above : i never intended to write in a program folder, but in a user folder.
The stats report that it works for many users.

Find_support_file searches by default in the program directory, at least in OLDER SU versions.
Older Versions (< 2013) don't separate application and user data (materials, styles, ....)
The intention was to create a user directory (in C:/Users/MYUSERNAME/Documents/Sketchup/....), and this ALSO for older SU versions.

HKEY_CURRENT_USER stores per-user settings, and also where the current user stores its data.
It should not return the program path, and certainly not for 2015.
The directory can also be used for common data (library) for different SU-versions (with the same plugin), but only for one user.
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby TIG » Wed Dec 17, 2014 10:26 pm

I told you how to find the path NOT to use it.

On a PC ALL folders with the 'Program Files' SketchUp folder tree have restricted permissions.
It has been well documented.
That is why in more recent versions of SketchUp the default Plugins folder was moved out into a User location with default FULL permissions...

The main question is why are you wanting to write files to the main Materials folder when there are alternative locations ?
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby pgarmyn » Wed Dec 17, 2014 10:29 pm

Read again : I NEVER intended to write to the main materials folder.
Test the code : it will return the documents folder for the current user.
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby rhott311 » Thu Dec 18, 2014 12:02 am

Plugin does not display correct input panels in OS X Yosemite in SU 08, textured section does not appear at all. Previous versions of this plugin did not work either. Are there known panel issues for OS X?
0

rhott311 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby TIG » Thu Dec 18, 2014 12:33 am

pgarmyn wrote:Read again : I NEVER intended to write to the main materials folder.
Test the code : it will return the documents folder for the current user.
You are mistaken.

Your current somewhat convoluted code returns whatever folder the User might have set up to be the default folder for saving Materials in SketchUp's Preferences - and of course this may well be the default SketchUp.../Materials folder...
To find the default Materials folder Sketchup.find_support_file('Materials') would do...

If there is no change to the User's default settings the Preferences path should default to be the User's Documents folder...

BUT in my case it is set to be: C:\Program Files\SketchUp\SketchUp 2015\Materials\
Although I'd have no problem because the permissions are FULL...

BUT some Users' won't be so lucky...

To always point to a folder that should 'always' be fully accessible to the User try some ENV['???'] paths... like 'TEMP' [Win], 'TMPDIR' [Mac], 'USERPROFILE' [+'/Documents'] etc
These ensure the same folder is used and it has FULL permissions...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby pgarmyn » Thu Dec 18, 2014 9:14 am

@TIG
If you know better my intentions than i do, then i am on the wrong site.
0

pgarmyn 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby srx » Thu Dec 18, 2014 10:45 am

Where is this wonderful plugin?
0
www.saurus.rs
User avatar
srx 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby TIG » Thu Dec 18, 2014 11:32 am

pgarmyn wrote:@TIG
If you know better my intentions than i do, then i am on the wrong site.
I did NOT say I knew your intentions.
You said what your intention was.
I simply point out that your current convoluted Registry hacking code returns the User's Preferences setting for the Materials folder set up under Files...
This is NOT always the User's Documents folder [your intention].
It can be any folder that has been set...
That folder might not have the FULL permissions your coding requires...

There are simpler ways of finding the User's Documents folder - if that is what you want...

If you explained the reasoning behind your 'intention' then perhaps a more fruitful dialog would ensue...
:roll:
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby TIG » Thu Dec 18, 2014 11:33 am

srx wrote:Where is this wonderful plugin?
PluginStore...
http://sketchucation.com/pluginstore?pln=RichSection

It was set to 'unpublished' in its PluginStore entry.
I assume this was an oversight by the author when updating it.
Previously he had had an issue with the updating to v0.5.5 RBZ, but this was fixed recently...
I have used my admin powers to 'published' it.
However, if for some unclear motive, the author wishes to revert its 'published' status, then he needs to reverse my admin changes, and 'unpublish' it...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby hgdar » Thu Dec 18, 2014 2:56 pm

pgarmyn wrote:
hgdar wrote:Hello,
Extension seems great but i can't make it working
It seems to install but when i restart SU, i've got the following errors :...
I can't launch SU as an administrator. Is it still possible to use plugin?


I don't understand : your computer returns "C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/" as the default user directory.
What Windsows version are you on ?
Can you copy these lines in red in the ruby console (copy+past the complete text in red in the input field of the ruby-panel + return button) and send me the result ?

defaultFileDir = Win32::Registry::HKEY_CURRENT_USER.open "Software\\SketchUp\\Sketchup 2015\\File Locations", Win32::Registry::KEY_READ
puts "result = "+defaultFileDir["Materials"].gsub(/\\/,'/')


On my computer it returns :
result = C:/Users/MYUSERNAME/Documents/

For an unknown reason, the returned path seems to be "C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/" on your computer, which is not writable. Can you confirm this ?


Mmmh, i don't kwow what happened and why the materials folder path has been changed. I change it back to default value and it's ok now. thx very much
0

hgdar 
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby 2Harry » Thu Dec 18, 2014 7:01 pm

Sorry pgarmyn, I've been travelling for the past two days and have just now seen your reply to my question.

I will try to work out what folders it is trying to access and their permission status.

Thanks
0

2Harry 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby 2Harry » Thu Dec 18, 2014 7:19 pm

pggarmyn,

I ran your ruby code in the console and got this: result = C:/Users/Mark-MSI/Documents/

Note that this is on a different computer (my laptop for travelling) but I am getting the same errors with this plugin. Previous machine was running Win7, this one Win8.1

I have not changed any of the default file locations in Sketchup

Regards
0

2Harry 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] RichSection V0.5.5 UPDATED dec 2014

Postby 2Harry » Thu Dec 18, 2014 7:48 pm

Sorry pgarmyn,

I see that you posted a fixed 0.5.5 version. That is the one I installed on this Win8.1 laptop and it seems that I am getting the same type of error as hgdar:

Error: #<Win32::Registry::Error: The system cannot find the file specified.>
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/RubyStdLib/win32/registry.rb:385:in `open'
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/RubyStdLib/win32/registry.rb:496:in `open'
c:/users/mark-msi/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:1003:in `userFileLocations'
c:/users/mark-msi/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:1103:in `<module:PiGaRSection>'
c:/users/mark-msi/appdata/roaming/sketchup/sketchup 2015/sketchup/plugins/piga_richsection/richsection.rbs:113:in `<main>'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `eval'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `require'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:25:in `<module:PiGa>'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection/RSloader.rb:3:in `<top (required)>'
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/extensions.rb:197:in `require'
C:/Program Files/SketchUp/SketchUp 2015/Tools/extensions.rb:197:in `load'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:40:in `register_extension'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:40:in `<module:PiGa>'
C:/Users/Mark-MSI/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2015/SketchUp/Plugins/PiGa_RichSection.rb:17:in `<top (required)>'


Regards
0

2Harry 
Premium Member
Premium Member
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: Kawasakippp, parthawg and 23 guests

Visit our sponsors: