[Plugin] QuadFaceTools

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Mon Oct 10, 2011 2:35 pm

Right, so a tool that let you move the vertices of the unwrapped grid - and simultaneously updates the source mesh.
It's an interesting idea.

Ideally I'd wish that the unwrapped mesh resembled more the original mesh, in terms of shape - but it's not a task I'm able to take on right now.

(Though if anyone else got any ideas. then join in on BitBucket! ;) )
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby jorge2011 » Mon Oct 10, 2011 2:53 pm

thomthom wrote:
jorge2011 wrote:for example, how to apply texture to that?

Select the material you want to use from the Material Browser. Then pick the U and V axis.
I noticed that in the model you posted, no material was selected - I'm guessing this was your issue?



ok

the latest version works best.

but very simple example.

How do I apply texture to a cylinder?
Material applies only to a portion of the cylinder.

and on the other surface not apply.

What am I doing wrong?
0

jorge2011 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Mon Oct 10, 2011 3:08 pm

jorge2011 wrote:How do I apply texture to a cylinder?
Material applies only to a portion of the cylinder.

Like any other mesh, pick a U and V axis.
Did you have part of the cylinder selected? I had no problems mapping it.
Maybe some screenshots of what you are doing? Or a video?

jorge2011 wrote:and on the other surface not apply.

It is not a Quad mesh. All the edges on that surface is soft + smooth.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby Pixero » Mon Oct 10, 2011 3:25 pm

thomthom wrote:Right, so a tool that let you move the vertices of the unwrapped grid - and simultaneously updates the source mesh.
It's an interesting idea.

Maybe a tool that for "onMouseMove" updates UVs while moving vertices?
Or "onLButtonUp" for semi live update?
0
User avatar
Pixero 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby jorge2011 » Mon Oct 10, 2011 7:18 pm

is odd, thom. When I apply a material to the cylinder not working properly.
the problem is with the "continuous mapping"
Am I doing something wrong?

Untitled02.gif
0

jorge2011 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Mon Oct 10, 2011 9:45 pm

That is odd. I can't reproduce that at all. Can you post that sample model you used in that video? So I can see what might be the difference between it and my test model.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Mon Oct 10, 2011 9:48 pm

I see in the video that the origin of the V axis (indicated by the green X) isn't where it should be. Though I do not understand why. I can't make that happen on my test models...
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby jorge2011 » Mon Oct 10, 2011 10:24 pm

0

jorge2011 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby jorge2011 » Mon Oct 10, 2011 10:27 pm

thomthom wrote:I see in the video that the origin of the V axis (indicated by the green X) isn't where it should be. Though I do not understand why. I can't make that happen on my test models...



can you explain a little more?
0

jorge2011 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby derei » Tue Oct 11, 2011 8:54 am

Hello thomthom, do you have any answer related to the error I mentioned here viewtopic.php?f=323&t=39442&start=75#p358895 ? Now it happens every time I start SU. I don't know why at first happened only on second instance.
0
DESIGNER AND ARTIST DEREI.UK
User avatar
derei 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby gilles » Tue Oct 11, 2011 8:59 am

I get similar result than Jorge with a simple cylinder.
0
" c'est curieux chez les marins ce besoin de faire des phrases "
User avatar
gilles 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 9:03 am

dereeei wrote:Hello thomthom, do you have any answer related to the error I mentioned here viewtopic.php?f=323&t=39442&start=75#p358895 ? Now it happens every time I start SU. I don't know why at first happened only on second instance.

You still get that? I thought I'd fixed it in 0.4.1 ...

Can you do a load 'tt_quadface.rb' again and report back the error message?

You're using SU8, right? (Updated Maintenance release 1?)

And TT_Lib2 version ... ?
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 9:27 am

gilles wrote:I get similar result than Jorge with a simple cylinder.

I cannot reproduce this at all. Here's what happen when I try to map the cylinder with continuous mapping: http://www.youtube.com/watch?v=aAWK4TcGn2E

I tried all modes, and with the faces selected and nothing selected...

Can you post a screenshot or video?
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby gilles » Tue Oct 11, 2011 9:39 am

I got this.
0
" c'est curieux chez les marins ce besoin de faire des phrases "
User avatar
gilles 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 9:51 am

And both of you got QuadFace Tools 0.4.1, and TT_Lib 2.5.8? Using SketchUp 8? (Maintenance release 1?) You got admin rights? 100% sure the plugin has been updated? (Under Vista and Win7 there a Compatibility Files feature that puts files in a ghost folder - it has caused issues from time to time when...)
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby gilles » Tue Oct 11, 2011 10:07 am

SU 8.0.3161
have to update?
0
" c'est curieux chez les marins ce besoin de faire des phrases "
User avatar
gilles 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby derei » Tue Oct 11, 2011 10:15 am

I wasn't aware that you released a fixed version. I don't know how to check the version (it doesn't appear in toolbar's name, or anywhere else). So I reinstalled the plugin, with one I downloaded now and it works just fine.

Thank you very much.
0
DESIGNER AND ARTIST DEREI.UK
User avatar
derei 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 10:15 am

gilles wrote:SU 8.0.3161
have to update?

I'd recommend that you do. Always keep your software up to date.

However, for the mapping problems you have been experiencing. I think I might have found it. It's due to a bug in TT_Lib2.5 which I have fixed in the unreleased TT_Lib2.6. (I'd forgotten I'd fixed this bug which affected QuadFace Tools.)

Keep an eye out for an update to TT_Lib2.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 10:17 am

dereeei wrote:I wasn't aware that you released a fixed version. I don't know how to check the version (it doesn't appear in toolbar's name, or anywhere else). So I reinstalled the plugin, with one I downloaded now and it works just fine.

Thank you very much.


When you go to Window > Preferences > Extensions you can find the version from there.
I'll add an About menu to the next version.

Btw, QuadFace tools now supports Fredo's update checker.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby derei » Tue Oct 11, 2011 11:15 am

thomthom wrote:When you go to Window > Preferences > Extensions you can find the version from there.
I'll add an About menu to the next version.

If you want to add it only for version, you can add version in toolbar name.
0
DESIGNER AND ARTIST DEREI.UK
User avatar
derei 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 11:22 am

dereeei wrote:
thomthom wrote:When you go to Window > Preferences > Extensions you can find the version from there.
I'll add an About menu to the next version.

If you want to add it only for version, you can add version in toolbar name.

Nah - I don't want to add version to menus and toolbars. Because then shortcut keys would break at every update. SketchUp reference them by their names.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 11:32 am

Important!
All users should update TT_Lib2 to version 2.6.0
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby Rich O Brien » Tue Oct 11, 2011 12:04 pm

Thank You
0
There's a frontroom and a backroom....reverse faces
User avatar
Rich O Brien 
Administrator
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby Gaieus » Tue Oct 11, 2011 12:49 pm

:thumb:
0
User avatar
Gaieus 
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby gilles » Tue Oct 11, 2011 2:02 pm

it's ok now with TT_LIB 2.6 it is not yet in plugin index so i had 2.58

thanks
0
" c'est curieux chez les marins ce besoin de faire des phrases "
User avatar
gilles 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 2:25 pm

gilles wrote:it's ok now with TT_LIB 2.6 it is not yet in plugin index so i had 2.58


I released TT_Lib2 2.6 just a few hours ago... ;)
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.0b) — 04 October 2011

Postby fredo6 » Tue Oct 11, 2011 7:55 pm

thomthom wrote:
Fredo6 wrote:Tom,

Here is the model where I have problem (I get the UV axes, but the texture does not appear).
Quad-mapping Fred.png


Fredo

Might be related to the nil errors people are reporting...

This is the message I get
Code: Select all
Error: #<TypeError: nil can't be coerced into Float>
D:/Documents/Doc/AA_SKU/Ruby/AAA_SCRIPT6/TT_QuadFaceTools/uv_mapping.rb:820:in `/'
D:/Documents/Doc/AA_SKU/Ruby/AAA_SCRIPT6/TT_QuadFaceTools/uv_mapping.rb:820:in `point_on_axis'


EDIT: this is with v0.4. I did not upgrade yet

Fredo
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.0b) — 04 October 2011

Postby fredo6 » Tue Oct 11, 2011 8:00 pm

charly2008 wrote:Hi Fredo,

I think you need before placing the texture on the face. Then you can scale the texture. Whether it is possible to be centered I do not know.

Thanks. Once I have the texture on the shape, what should I do next?

Fredo
0
User avatar
fredo6 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby thomthom » Tue Oct 11, 2011 8:06 pm

Fredo6 wrote:EDIT: this is with v0.4. I did not upgrade yet

How about 0.4.1?
(I'm prepping up 0.5 which included quite a few validations and error catching. Should be more informative when things doesn't work.)

Fredo6 wrote:Thanks. Once I have the texture on the shape, what should I do next?

Then you can click the axis (red and green line) to scale it. Or use the VCB.
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] QuadFaceTools (0.4.1b) — 09 October 2011

Postby jorge2011 » Tue Oct 11, 2011 8:45 pm

thom excellent, now works fine.

thank you very much for your fast response
0

jorge2011 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

cron

Who is online

Users browsing this forum: iichiversii, krko and 12 guests

Visit our sponsors: