[Plugin] Lattice Maker

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby broomstick » Wed May 29, 2013 7:40 pm

Hi TIG, finally got around to make an Italian translation for this plugin. Tested it, seems to work fine.

Words with an accent in Italian (at the end of a word, sometimes we use è and à) have been replaced without that letter, because I don't know if they would be read.

Anyway, here's the lingvo:

latticeMakerIT.lingvo.zip


Hope it's of use to other Italian speaking users :)
0
User avatar
broomstick 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby tulacong » Mon Jun 10, 2013 9:42 pm

good man
0

tulacong 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby tobias3d » Fri Jun 21, 2013 3:21 am

install .rbz? in sketchup
0

tobias3d 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby thomthom » Fri Jun 21, 2013 8:50 am

tobias3d wrote:install .rbz? in sketchup

Is that a question about how to install RBZ files in SketchUp?
If so: http://www.thomthom.net/thoughts/2012/0 ... -sketchup/
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby tobias3d » Fri Jun 21, 2013 12:27 pm

thanks¡¡¡¡ thomthom
0

tobias3d 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby askmo » Tue Aug 13, 2013 7:07 pm

help me please.
I dwnl Lattice Maker v1.3 20130528 has ".lingvo" file extension, but in the plugin folder it don't work because is not file .rb.
I wonder, how I can do to work it?
0

askmo 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby TIG » Wed Aug 14, 2013 11:19 am

@Morris

Since you have not supplied your OS or SUp version I must guess...

How did you download this exactly ?

Did you get it as a .RBZ file ?
Did you then install it using the v8 [latest version] Preferences > Extensions > Install... button

OR did you auto-install it using the SketchUcation Plugin Store dialog from within SketchUp?

OR did you rename it .ZIP and extract its file/subfolder of files and put these into the Plugins folder, respecting the same relative relationships of files?

This has been covered endlessly on the forums...
Thomthom linked to a relevant post a few items back...
If you do not keep the same relative locations tools just won't work! So for example if you put the tool's lingvo files directly into the Plugins folder you are screwed!

Look in the .ZIP/.RBZ and you will see the tool's main 'loader' .rb and a subfolder of the same name containing a few other files - in the case of this tool there are some .lingvo files used for translations; in this tool's archive there is also a 'deBabelizer.rb' file used for the translations...

The 'automated installation' methods are by far the safest for users such as yourself who are somewhat challenged in this regard... I commend them to you.

If you have mis-installed files you MUST remove everything and start again - in the case of this tools having some duplicated lingvo files in the wrong location won't do any harm BUT for other tools that ship with rb files inside their subfolder moving those out into Plugins will break SketchUp BIG TIME!!
So please don't do it, and if you do tidy up !
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby archdeacon » Sat Sep 21, 2013 9:12 pm

Tig many thanks for this great tool. I have a request and question. I am trying to make gridshells (and am trying to avoid using rhino in order to do so hehem) and i am trying to make diagonals drawn accross a surface generated from your extrude tools, then mirrored and reapplied to produce a net of diagonals to then produce a lattice. i have attached what i mean.
net.jpg


any ideas how i would do such a think. Ideally the diagonal rails would not be coplanar. they need to be placed on top of eachother. How do i take them though, apply a thickness to them, then extrude them to make the curved consequtive elements i require...

I would be very, very grateful for any help.
0

archdeacon 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby Box » Sat Sep 21, 2013 9:16 pm

Have you tried Tigs, Extrude Edges by Rails to Lattice which you will find in his Extrusion tools.
1
User avatar
Box 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby TIG » Sun Sep 22, 2013 10:37 am

As Box says...

My Extrusion Tools EEbyRailsToLattice offers several options:
There are 3d 'box-extrusions'
Just rail lines
Just profile lines
Just diagonal lines [this is probably what you want... run it twice, picking rails alternately so the two groups of diagonals run oppositely then explode/merge the groups and rails/profiles into one container]
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker v1.3 20130528

Postby archdeacon » Mon Sep 23, 2013 10:50 am

TIG many thanks for this reply. I did exactly as you mentioned previously in order to make the mesh i showed above. I want to make a lattice out of it though. Can the code for your latticizer be modified in order to be able to form lattices in three dimensions in the way that the latticizer works (axially on the line without splitting the lattice along that axis)? thank you for your help in advance.
0

archdeacon 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Thu Dec 12, 2013 10:44 pm

Here's a future-proofed update.
viewtopic.php?p=244981#p244981
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby ppoublan » Mon Mar 03, 2014 3:12 pm

Dear all,
I'm in the process re-installing my plugins for SU 2014.
Just downloaded from plugins store lattice maker.
got an error
Erreur de chargement du fichier latticeMaker.rb
Error: #<ArgumentError: invalid byte sequence in UTF-8>
I think this is linked to language files not encoded in UTF-8.
Is there newer version somewhere ? or plans to update.
Yours
Pascal
0
User avatar
ppoublan 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Mon Mar 03, 2014 3:19 pm

Thanks for the report...
It should already be compatible with v2014... :?
If not I'll be able to fix it very easily !
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby ppoublan » Mon Mar 03, 2014 3:22 pm

I had a similar problem with my plugin.
Seems it only appears when extended caracters are read from non UTF-8 language string files.
Just re-encoded text files to solve this.
Problem did not occur with US-en version.
Yours
Pascal
0
User avatar
ppoublan 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Mon Mar 03, 2014 3:38 pm

LatticeMaker IS already compatible with v2014.
I just reinstalled it to convince myself ! :roll:

Please get NEW versions of ALL of your Plugins installed into v2014.
Do NOT copy older versions over - often they may be incompatible...

I do not understand your report regarding the UTF8 error :?
Did you perhaps copy files, instead of the necessary reinstall from the newest RBZ source ??
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby ppoublan » Tue Mar 04, 2014 8:15 am

Just reinstalled on a virgin setup of SU2014 the version downloaded from Pluginstore (installed with plugin store).
TIG wrote:I do not understand your report regarding the UTF8 error :?
Did you perhaps copy files, instead of the necessary reinstall from the newest RBZ source ??

Here is the error I got
errorutf.JPG


I'm using french version of SU on Windows.
I was able to correct it myself :
- opened latticemakerfr.lingvo in notepad++
- converted to UTF-8
- saved the file
and then it works.
But I think it should be done at the source within your package.
Do not know the details, but UTF-8 encoding for non ascii files is a change in Ruby 2.0 vs Ruby 1.0
Yours
Pascal
0
User avatar
ppoublan 
Premium Member
Premium Member
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Tue Mar 04, 2014 12:52 pm

Thanks - at last we discover that there's a rogue lingvo file...
I thought I had made all of them compatible !
The EN-US one is OK, but the FR one isn't !
I'll issue an update asap - sorry about that :roll:
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Tue Mar 04, 2014 12:57 pm

Here's version v1.5
http://sketchucation.com/pluginstore?pln=latticeMaker
Its FR lingvo file is now encoded so it's compatible with v2014 :roll:
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby fyr » Tue May 06, 2014 9:59 am

hey i pasted the plugin file in plug in folder but it doesn't show in the plugin menu... please help ?what to do?
0

fyr 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Tue May 06, 2014 3:38 pm

@fyr

When you say you, "Pasted the Plugin File in folder [Plugins?] but it doesn't work..." what do you mean exactly??
When you get an RBZ archive you must install it using Preferences > Extensions > Install... button OR using the AutoInstall feature of the SketchUcation PluginStore within SketchUp itself...
If you simply put the RBZ archive into the Plugins folder it does nothing !
Use the proper installer provided with all SketchUp versions >=v8MR2...
If you have tried extracting the contents of the RBZ [renamed as .ZIP etc] and putting those into the Plugins folder there's a myriad of potential trip-hazards... like not keeping the extracted files in their correct subfolders, or having insufficient permissions to really add files into the Plugins folder [VirtualStore issue etc...]

When it is properly installed this tool adds an item to the Plugins menu named 'Lattice Maker' which processes a premade and preselected mesh into a lattice... :?
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby mistereight » Tue Sep 02, 2014 10:40 pm

Hi! Thanks for your plugin, is very useful! I think i use it almost every day!
Anyway i'm in a little difficult whit my new model, i need to create a curtain wall whit a triangle shape windows, and the roof of the building is not plane.
The problem is when the facades of the building are not connect in 90° degree and the lattice don't have a square shape but rectangle shape...
i attach some picture i hope can explain my problem...

thanks!
0

mistereight 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby TIG » Thu Sep 04, 2014 1:37 pm

In the 'real world' you would always have a 'corner post' and then the 'square' window-frame mullions would abut that, so make/process the separate façades that way and it'll work as you hope...
Corner-post.PNG
My example keeps a 'sharp' post but as the designer you can give it whatever cross-section you want... but remember that the outermost mullions of the glazing façades will need something to support them and tie them into their neighbor...
Incidentally, please get the latest version of this tool [v1.6 which is now available] - its dialog had some compatibility issues with SUp>v2013, but is not fully compatible... http://sketchucation.com/pluginstore?pln=latticeMaker
1
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby mistereight » Tue Sep 09, 2014 9:57 am

HI TIG,

Thanks for your answer! usually i also work in the way that you explain, but in this specific case i need to try to make a structure like the one i attach on the post.

Anyway if there was a possibility to choose how the 2 facade can connect it will be very interesting....
Also I discover a plugin for help with the curtain wall http://pingpinkstudio.weebly.com but they not sell and also is impossible to find to download some demo o freeware, it's a kind of experiment. You think is possible to improve the lattice maker with the function of choose how the facade connect?

Thanks a lot for your help.
0

mistereight 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby Dave R » Tue Sep 09, 2014 10:46 am

Why not use a cutting plane to trim both lattices? This doesn't seem like it should be part of the plugin. It's a basic operation with native tools.
1
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby rfox » Thu Dec 18, 2014 5:43 am

Hi Tig,

Is possible to create such as groove lines on precast wall? so basically i can be able put minus parameter for the depth and the pane thickness.
0
It's time to render....

rfox 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby ytx19 » Wed Jan 17, 2018 9:39 am

goooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooood
0

ytx19 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby sandu22 » Sun Jan 21, 2018 9:40 pm

It is one of my preffered SKetchUp Extension, but I think it can be improved:
1. The remaining middle lines (original reference line) could have an option to be either deleted or to be made hidden. Once the new lattice is constructed (like a window frame), the middle ax line is not helping anymore, most of the 3D builders are reselecting this lines to delete them.
2. The outside edge is always left ad half thickness, being the original border line. It should be good to have selection this border to be reference as exterior and the inner lines to have the offset as centered line. The point here is to have a reference offset selection in the initial attributes that the user can predefine. I'm using this to create complex windows shapes and I have to go back and redefine the outside border with the thickness as is for the inner parts.
3. I like the fact that the lattice section is a define rectangle, but maybe if there is an option to select a share as lattice offset it might give more power to the extension.
Great tool, overall.
[img][img][/img][/img]
0

sandu22 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby JArtz » Wed Jun 12, 2019 9:19 pm

I've just found out about this plug-in. Nice one to make curtain walls as I have seen examples at the beginning of this thread. Thanks to the creator for making this.
0

JArtz 
 

Re: [Plugin] Lattice Maker

Postby Mariotalluto » Wed Jun 26, 2019 3:32 pm

Hi, thanks for it !

But it doesn't work for me, on a simple model

I checked the axis and i verified the entire model with edge inspector (fredotools),

Depend the part of the model, sometimes its work, sometimes not (Just do nothing)

What's wrong according you ?

A part where its working


A part of a model where it doesnt work


The complete model
0

Mariotalluto 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests

Visit our sponsors: