[Plugin] FreeDXF Importer

Re: [Plugin] FreeDXF Importer v0.57 (2012-09-01)

Postby blackcat1313 » Fri Oct 05, 2012 5:24 am

Hi -

I am having trouble getting the plugin to run. I'm on a Mac running OSX 10.6.8 and Sketchup 8.0. I downloaded the latest version v0.57 and put the .rbz file in my plugin folder. There are lots of other plugins there, though no others of type rbz.

When I start Sketchup, there is no FreeDXF Importer item in the Plugins menu. I am probably missing something really simple -- I'm a pretty new Sketchup user. Any help is much appreciated! Thanks!

Bill
0

blackcat1313 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer v0.57 (2012-09-01)

Postby pbacot » Fri Oct 05, 2012 6:02 am

0
MacOSX Mojave High Sierra SketchUp Pro v19 Twilight v2 Thea v2 PowerCADD
User avatar
pbacot 
Top SketchUcator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer v0.57 (2012-09-01)

Postby blackcat1313 » Fri Oct 05, 2012 3:40 pm



Doh - thanks for that, it's all working now!

Bill
0

blackcat1313 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer v0.57 (2012-09-01)

Postby Braikenridge » Mon Apr 08, 2013 5:48 pm

I have sketchup 8.0 free and have put this .rbz ruby into the plugins folder but its not appearing when I load sketchup. Incidentally, nowhere does it let you unzip it either? Am I missing something? i'm trying to import a vector file from scan2cad

kind regards
0
User avatar
Braikenridge 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer v0.57 (2012-09-01)

Postby thomthom » Mon Apr 08, 2013 7:14 pm

Braikenridge wrote:I have sketchup 8.0 free and have put this .rbz ruby into the plugins folder but its not appearing when I load sketchup. Incidentally, nowhere does it let you unzip it either? Am I missing something? i'm trying to import a vector file from scan2cad

To use RBZ packages you need to install them using the Install Extension feature in SketchUp: http://www.thomthom.net/thoughts/2012/0 ... z-packages
0
Thomas Thomassen — SketchUp Monkey & Coding addict
List of my plugins and link to the CookieWare fund
User avatar
thomthom 
PluginStore Author
PluginStore Author
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Mon Mar 17, 2014 10:55 pm

I bumped the version to 0.7.1. For v0.7.0 I must have uploaded the wrong file. If your version says anything other than v0.7.1 then please update.

Thanks.
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby srknytgn » Tue Mar 18, 2014 9:48 pm

import in cm or mm would be nice, thanks.
0

srknytgn 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Wed Mar 19, 2014 8:57 am

srknytgn wrote:import in cm or mm would be nice, thanks.


I agree, and I am working on it.
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby TIG » Wed Mar 19, 2014 11:41 pm

Jim wrote:
srknytgn wrote:import in cm or mm would be nice, thanks.

I agree, and I am working on it.
:idea: Rather than recode any stuff in the 'data-processing' could you have an opening dialog to just ask the user to choose the input 'units'?
Then after the import is done [inside its own 'container' [definition]], you can simply apply an XYZ scaling transformation to the container's entities, based at the ORIGIN.
A simple lookup list of 'scaling_factors' based on inches to feet/m/cm/mm is all that is needed to make a single 'transform_entities' ?
You could also ask for the 'Keep-CAD-Origin?', or NOT. If not, then the entities can be transformed [translated] by the vector from their bounds.min back to the ORIGIN - i.e. the instance's insertion-point...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Tue Mar 25, 2014 1:04 am

Just updated to v 0.8.0 with a dialog for selecting the import units.

2014-03-24_200018.png
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby srknytgn » Tue Mar 25, 2014 10:16 am

hey jim,

i'm trying to import a dxf file but it comes in scaled to inches.
as an example i tried to import 1000x1000 square with a unitless autocad setting dxf and it came to sketchup 2540 x 2540 mm. i've choosen mm when the pop up displayed.

do you think something was wrong?
0

srknytgn 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby TIG » Tue Mar 25, 2014 3:05 pm

1000 'units' read from a DXF file are taken as 1000 inches.
When you 'scale' it 'to mm' the 1000" --> 25400mm NOT the displayed 2540mm ?
BUT looking into your DXF file... the box's edges are actually 100 'units' long! NOT 1000, so therefore it ought to produce 2540mm when 'scaled' as you showed ??

If your DXF says something is 100 'units' long [taken as 100" as SketchUp's base-units are inches] and you tell it to scale it to 'mm' - then logically you will get something 2540mm long [which is 100" !]

If you want to get it to assume the 100 'units' is actually 100mm then the scaling needs to be NOT 'TO mm' but 'FROM mm'.
The scaling factor would then be:

100.mm / 100.inch

which is actually 1/25.4

So 100 'units' --> 100" - which is then rescaled to be the smaller 'mm' dimension of exactly 100mm [100 / 25.4 = ~4" (3.93700787401574803") in base-units ]
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby srknytgn » Tue Mar 25, 2014 3:29 pm

I don't understand why should i scale imported drawing. I have nothing to do with inches, want to import like SU Pro. My base SU file always in cm or mm unit and always draw in Autocad unitless.

Finally my su file's unit is cm and I draw a 100 x 100 square in Autocad and I want to see it in SU as 100 x 100 cm. Is it possible with that plugin or not?
0

srknytgn 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby TIG » Tue Mar 25, 2014 3:43 pm

This importer always takes the DXF length of 100 as 100".
Jim's latest update is intended to allow you to 'scale' the input to whatever units you desire.
So if you choose "to-mm" then it currently applies a scaling factor to make 100 into 2540mm
My point was that it should take 1/25.4 as the scaling factor 'from-mm' and therefore you'd get 100mm as your result.
I'm sure Jim will address this shortly... :?
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Tue Mar 25, 2014 10:53 pm

srknytgn wrote:hey jim,

i'm trying to import a dxf file but it comes in scaled to inches.
as an example i tried to import 1000x1000 square with a unitless autocad setting dxf and it came to sketchup 2540 x 2540 mm. i've choosen mm when the pop up displayed.

do you think something was wrong?


Yes I botched the importer scale. It is now fixed and version 0.8.1 is available in the Plugin Store.
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby srknytgn » Wed Mar 26, 2014 9:26 am

Hey Jim, please don't mention it : )
But the same problem is here, I've attached the screenshot.
I've also tried clean install, but no way.
0

srknytgn 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Wed Mar 26, 2014 9:55 am

I found it - this had to do with updating the options from the UI rather than incorrect scaling factors. Check for version 0.8.2 soon.
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby srknytgn » Wed Mar 26, 2014 11:23 am

:ecstatic:
thanks Jim!
0

srknytgn 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby rungek » Mon Apr 07, 2014 9:23 pm

Just today loaded and tried with Make 2014 on Win 7 x64. Does not work!
Removed
0

rungek 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Box » Tue Apr 08, 2014 12:35 pm

Then you must be doing something wrong, but as you've given no information about how it hasn't worked for you nobody can help.
0
User avatar
Box 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby rungek » Tue Apr 08, 2014 9:33 pm

Box. Your right of course so here is the error info. SU reports on startup
------
Error: #<SyntaxError: C:/Users/Laptop/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2014/SketchUp/Plugins/Dxf_In_v2.2.rb:306: formal argument cannot be an instance variable
ramFile.each do |@line| #search for entities @line by @line

^>
-----
Thanks for any help. Maybe just using provious version of Google SU will be easier.
0

rungek 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Tue Apr 08, 2014 9:33 pm

rungek wrote:Just today loaded and tried with Make 2014 on Win 7 x64. Does not work!
Removed


Sorry you are having difficulty.

How did you install FreeDXF? What version did you install?

The only supported download is from the SketchUcation Plugin Store. The most recent version is 0.8.7. In recent versions of FreeDXF this version number appears right in the Plugins menu.

2014-04-08_162942.png


Is this what you see after installing?
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby Jim » Tue Apr 08, 2014 9:37 pm

rungek wrote:Box. Your right of course so here is the error info. SU reports on startup
------
Error: #<SyntaxError: C:/Users/Laptop/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2014/SketchUp/Plugins/Dxf_In_v2.2.rb:306: formal argument cannot be an instance variable
ramFile.each do |@line| #search for entities @line by @line

^>
-----
Thanks for any help. Maybe just using provious version of Google SU will be easier.


This error is not from FreeDXF - it is from a different plugin named Dxf_in.
0
Hi

Jim 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby rungek » Wed Apr 09, 2014 4:23 pm

Thanks, still new to this and thought I installed the correct plugin. Works now.
0

rungek 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby wootton » Sun May 25, 2014 11:26 pm

I'm also having trouble installing this plugin into Sketchup 2014. I may have the wrong version; I see above that the latest is 0.8.7, but in the filename I downloaded it's 0.8.2, which appears to have been created 2 months ago, and I can't find a more current version. Is "0.8.7" a typo? If not, is there a link to the newer version? I got it from the following link at the Sketchucation download store:

http://sketchucation.com/pluginstore?pln=freedfx

The filename is freedfx_v0.8.2.rbz

I pasted the file to the following folder on my computer, and restarted SketchUp:

C:\Users\tom\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2014\SketchUp\Plugins

When I try to find it in SketchUp, I don't see a "plugins" icon anywhere, and when I open Ruby console, nothing appears. Have I left out a step?

Thanks in advance,
Tom
0
Tom Wootton

wootton 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby wootton » Sun May 25, 2014 11:40 pm

Never mind, I figured it out.
0
Tom Wootton

wootton 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby TIG » Tue May 27, 2014 11:55 am

wootton wrote:Never mind, I figured it out.
The latest is v0.8.2.
You need to install the RBZ archive's contents, using Preferences > Extensions > Install... button...
No need to mess on accessing your Plugins folder at all, for this kind of Plugin... Just 'AutoInstall' it...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby SGC » Tue Jun 10, 2014 3:24 pm

SU 14.1.1282
FreeDXF 0.8.2
Win7 Pro

Jim - when I open the plug-in I'm getting this empty dialog box. I tried reinstalling both the plug-in and SU14, no changes. Any suggestions?
0

SGC 
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby TIG » Tue Jun 10, 2014 6:20 pm

Open Internet Explorer > Safety > Delete Browsing History and empty the cache...
SketchUp uses IE for its web-dialogs, irrespective of your default browser.
Sometimes the cache is messed up and needs clearing...
Report back...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: [Plugin] FreeDXF Importer

Postby SGC » Tue Jun 10, 2014 7:57 pm

TIG wrote:Open Internet Explorer > Safety > Delete Browsing History and empty the cache...
SketchUp uses IE for its web-dialogs, irrespective of your default browser.
Sometimes the cache is messed up and needs clearing...
Report back...


That wasn't it. I deleted temp downloads, cookies, history, and tracking protection from IE, no changes. Did the same in Chrome (my default browser) just to be sure. Restarted SU and still have an empty dialog box when I call up the plugin.
0

SGC 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

PreviousNext


 

Return to Plugins

Who is online

Users browsing this forum: goga63, laandicho, Yong Sze Choong and 20 guests

Visit our sponsors: