Image Trimmer Plugin issue

General discussion related to SketchUp Pro and Make

Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Tue Jan 09, 2018 5:26 am

hey guys each time i try to use this immage trimmer plugin this error happens click on link for screenshot https://www.screencast.com/t/Dc170h80l .

How can i fix this?
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Box » Tue Jan 09, 2018 5:46 am

I don't see an error, I see the message in the status bar telling you the plugin is making edges so please wait.
0
User avatar
Box 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Tue Jan 09, 2018 6:21 am

it doesnt work though. and why does this winzip file pop up? there should be a pop asking me about scale etc that doest happen either
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Tue Jan 09, 2018 2:05 pm

Dprince wrote:it doesnt work though. and why does this winzip file pop up? there should be a pop asking me about scale etc that doest happen either
If you [re]read the usage notes you will see that ImageTrimmer uses some '.jar' applets to perform certain tasks like image manipulation.
For a .jar file to execute properly you need Java installed and active.
Check it's listed in Programs and Features [it usually shipped by default].

Also [as it appears in your case] you CANNOT have the .jar file-type extension associated with any other program.
In your case looks like it's been given over to WinRar.
When you install some compression/decompression programs the default set of file-types which they are set up to open often includes .jar - which is actually a re-suffixed ZIP file - just like a SKM, Style or Layout file.
To stop this happening, open WinRar's preferences and un-check [unassociate] that .jar file-type, save changes and close WinRar.

Now retest ImageTrimmer in SketchUp and see if the .jar applets execute properly [rather than open]...

If it still opens check what app's now 'stolen' .jar... and stop that too...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Tue Jan 09, 2018 4:00 pm

Java is installed and the .jar extension is unchecked in winrar preferences as defaults. how do I find out which program has 'stolen' ,jar
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Tue Jan 09, 2018 4:31 pm

Clearly WinRar has/had stolen the .jar file-type.
Your screenshot shows that it had actually opened the first of the jar files.
Thus blocking ImageTrimmer's progress...

Do you have both 32 and 64 bit versions installed ?
Have you double-checked their file-type associations exclude .jar ?
Have you any other compression apps installed - if so check their associations too ?

Have you restarted your PC after removing that association ?
Perhaps that is needed to remove the previous associations from the Registry, and let Java claim it once again ??
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Wed Jan 10, 2018 2:03 am

Winrar is 64bit , i have no other compression software installed. I did restart also
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Wed Jan 10, 2018 1:20 pm

Let's try and force .jar files always to open in Java...

Find the folder:
C:\Users\YourUserName\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2018\SketchUp\Plugins\SKMtools
It might be hidden - either reset folder-options to show hidden files, or paste the whole path into a Windows Explorer window's path-bar...
Find one of the .jar files in that folder: e.g. EdgeDetector.jar
Select its icon, right-click > context-menu > "Open with"
In the dialog which opens see what it's set to open with...
Whatever it is set to, choose 'Java' [it might have a longer name, you might have to brose to find it ?] and remember to check the box to set it always to open with this app.
You will undoubtedly get some error messages - don't worry, these are to be expected since we aren't passing a valid in/out file path when we 'Run' a .jar this way...

Retry SketchUp > ImageTrimmer - any improvement ?
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Wed Jan 10, 2018 5:39 pm

IT no longer open with Winrar but now sketchup crashes while immage trimmer is in process
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Wed Jan 10, 2018 6:37 pm

Can you run it with the Ruby Console open, and report any errors you see before the crash...

Can you also post the failing PNG file so I can test it...

PS:
Another thing occurs to me...
It might be an issue with file creation and permissions...
When you installed SketchUp did you do it properly ?
There is only one correct way to do it.
Other ways cause weird and unpredictable permission issues...
Here's how to do it...

Close SketchUp.
Find the installer exe file - probably in your Downloads folder ?
Select its icon, right-click > context-menu > "Run as administrator"
When prompted choose "Repair" [if it's already installed] or "Install" [otherwise].

When it's done restart SketchUp and retry the tool...

If it's still flaky try the above process, but this time choose Uninstall, then immediately rerun it and Install it.

Any custom installed Plugins etc should be unaffected by these processes...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Mon Oct 01, 2018 10:31 pm

I'm having this issue again downloaded java but got this error when i try to open edgedectator with java
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Mon Oct 01, 2018 10:44 pm

It's a somewhat agèd toolset...

Please read all of the usage guidance...

You must have an Image entity selected.

Your system must have Java installed and activated.
Also the .jar file-type must be set to be executed under Java.
Some de/compression apps can hijack that file type, thus preventing Java from executing the file...

The various .ini files are written [temporarily] into a special Temp folder - do you see those ?

Please supply any Ruby Console errors you might get when trying to use the tool...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Mon Oct 01, 2018 11:00 pm

i do have java installed and i use the tool correctly but everytime i try this error happens. the edge detector file name is not selected in winrar. i go inside skm tools folder open with java and then i get the java error as show before
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Mon Oct 01, 2018 11:11 pm

Your de/compression app WinRar has hijacked the .jar file-type, thereby preventing Java from executing.

It's clear from your screen-shot image that all of your .jar files are associated with WinRar !

Open WinRar and change its Options to ignore .jar file type !!
Nothing but Java should be associated with opening .jar files...

When fixed Java might get to execute them !!!

The retry...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Mon Oct 01, 2018 11:15 pm

I already did that but the issue still remains
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Tue Oct 02, 2018 2:41 pm

Dprince wrote:I already did that but the issue still remains

You have NOT disassociated .JAR files from opening in WinRar.
If you had they wouldn't be displayed as 'belonging' to WinRar, and they wouldn't be opening in WinRar - both clearly shown in your screen-shot.

It is a setting in WinRar...
Capture.PNG

Ensure that .JAR file type is NOT ticked and save changes.

Note that other de/compression tools can also hijack this file-type, causing similar unexpected problems...

.JAR files should be set to always open [execute] with Java.
If they don't automatically revert when the WinRar settings are fixed, you can try Folder Options on a JAR file using 'Open with...' and setting Java as 'always'...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby maxhouserocks » Thu Feb 21, 2019 7:51 pm

"there were no shapes that could form faces"

the plugin runs, does its work, but in the end gives this message
"there were no shapes that could form faces"

and an empty component is created.

could someone please let me know what i can do.
is the trans png the prob?

thanks,
bob
0
User avatar
maxhouserocks 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Thu Feb 21, 2019 8:34 pm

@Bob
It's almost certain that your PNG is not set up properly.
ImageTrimmer needs the PNG image to contain 2 types of pixel - transparent and opaque.
If you have some semi-transparent pixels they are still seen as being transparent !

So use something like Gimp to edit the PNG...

Flatten it, so that then no pixels are transparent at all.
Now add an Alpha channel [transparency].
Now use the magic-wand to select the colored pixels [probably == 'white'] which you want to be transparent.
Check that the pixels that you'd expect to be 'transparent' are selected properly.
[If needed you can select another 'colored' area - e.g. == 'off-white']
Then Delete them.
Save the PNG with the changes.
Reimport the corrected Image and try ImageTrimmer gain...

Alternatively, attach the problem PNG and I'll fix it... BUT it's best if you understand how to sort our your own mess........
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Sat Feb 23, 2019 7:44 pm

i keep getting this error with immage trimmer https://www.screencast.com/t/hePdoETQ
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Sat Feb 23, 2019 7:52 pm

Dprince wrote:i keep getting this error with immage trimmer https://www.screencast.com/t/hePdoETQ
Please read the post, just before yours: viewtopic.php?p=646097#p646097
I suspect that your PNG's transparency is not set up correctly...
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Sat Feb 23, 2019 8:41 pm

I got the same error message after doing what you suggested
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dave R » Sat Feb 23, 2019 8:44 pm

Share the image so we can help you out.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Sat Feb 23, 2019 8:48 pm

Thanks. here's the image
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Sat Feb 23, 2019 10:15 pm

First off, do yourself a favor and crop the PNG to remove all of the unwanted 'white' surrounds.
Otherwise the processing time extends unnecessarily.

Next flatten the PNG and reset an Alpha layer.
Now pick all of the unwanted white parts around the edges, and delete them...

Import the PNG Image.
Run ImageTrimmer...

Near the end, when you are prompted, do NOT choose to 'smooth' the cut-out image's outline - something about this particular shape causes its faces to fail - without any obvious errors... :shock:
If this happens unexpectedly, you can just hit Undo, and the un-smoothed cut-out is reverted and kept anyway...

But now by skipping the 'smooth' step you will get a trimmed image...
Capture.PNG
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dave R » Sat Feb 23, 2019 10:21 pm

Interesting.

Thank you.
0
Etaoin Shrdlu


%

(THERE'S NO PLACE LIKE)

G28 X0.0 Y0.0 Z0.0

M30

%
User avatar
Dave R 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Sun Feb 24, 2019 5:24 am

im not sure how to do that
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Sun Feb 24, 2019 2:56 pm

Dprince wrote:im not sure how to do that
Do what ?
Your overly cryptic comment is not helpful !
If you mean the skipping the 'smoothing' step, just cancel it or do it and immediately Undo it to get the unsmoothed form back.

If you mean adjusting the PNG file...
You need an image-editing tool, like Gimp or Photoshop.
Open the PNG usig that editor.
Auto-Crop the image to remove all of the unwanted 'white' surrounds.
Otherwise the processing time extends unnecessarily as that'll be ignored eventually but still needs analyzing..
Next flatten the PNG to remove all transparent pixels.
Next add an Alpha Layer [for the transparent parts].
Pick all of the unwanted white parts around the edges [using the magic-wand], and delete them...
You should now see through the parts that will be removed by ImageTrimmer.

Import the PNG Image into SketchUp.
Run ImageTrimmer...
The 'background' parts are removed, and the face is 'cut-out'...
Follow the tip about skipping/undoing the final 'smoothing' step - because with some images it can fail [inexplicably] and can delete the whole face....
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Sun Feb 24, 2019 6:06 pm

is it possible for me to send you the image and you do it for me. I did what you mention and im still getting the same issue.
0

Dprince 
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby TIG » Sun Feb 24, 2019 6:55 pm

At which step does it fail ?
0
TIG
User avatar
TIG 
Global Moderator
 

Re: Image Trimmer Plugin issue

Postby Dprince » Sun Feb 24, 2019 7:29 pm

After I flatten the image.
0

Dprince 
 

SketchUcation One-Liner Adverts

by Ad Machine » 5 minutes ago



Ad Machine 
Robot
 

Next


 

Return to SketchUp Pro & Make Discussions

cron

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

Visit our sponsors: